ДУХЪТ НА ПОЕТА

Един сън. Сън, облечен в изумителни думи.

  • 28.01.2014
  • от Станислава Коцева

„Когато думите са силни, мястото на театъра не е да ги изкрещи, нито да ги аранжира ефектно, а да създаде едно особено пространство, в което словото да отеква – навътре. Да работи не за „тук – сега“, а за „там – после“. Това казва режисьорът Маргарита Младенова за своето представление. И това виждаме ние на камерната сцена на Народен театър „Иван Вазов“. Минималистичен декор и максимална концентрация върху това, което ТРЯБВА да бъде казано, което ТРЯБВА да бъде чуто. Истински щастлива съм, когато българска драматургия ми въздейства толкова много. 

Стефан Стамболов и Захари Стоянов. Две имена, които са създали история. Две имена, за които днешните поколения знаят по-малко, отколкото трябва. Сега, говорещи с думите на Стефан Цанев, които казват много повече, отколкото чуваме. Те са изправени пред труден избор… на сън. Какво да правят със сянката на една от най-големите личности в българската история, „поета от корицата на читанката“, чието име не чуваме през цялото време, като че ли от страх от неговото споменаване, но духът му е непрекъснато на сцената. 

Христо Мутафчиев (Стефан Стамболов) и Валентин Танев (Захари Стоянов) със сигурност са съвършеният избор за тези роли. Артисти с мисъл и отношение към българската история и българския език, което в този спектакъл е по-важно дори от безспорния им талант. А младият Павлин Петрунов вече в няколко представления ни доказва, че има място в компанията на професионалисти от тяхната класа. 

„Духът на поета“ можете да гледате на камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов“ на 1 и 9 февруари. 

Разбери и повече за "Илюзии" на Сфумато.