Пет версии за финала на Game of Тhrones

Кой ще седне на Железния трон

  • 13.04.2019
  • от Мирела Василева

Ако си от хората, които броят дните до големия финал и все пак не избягват спойлерите, които да дадат храна за въображението ти, тук решихме да ти представим някои възможни финали на любимия сериал.

„Игра на тронове“ стартира преди точно 8 години на 17 април 2011 с един от най-наситените със събития пилотни епизоди, които сме виждали. Ритуално убийство, инцест, осакатяване на дете и смъртна присъда, всичко това даде тон за едно по-различно телевизионно пътешествие, в което любимите ти герои могат да умрат във всеки един момент, ако не научат правилата на играта: 

When you play the game of thrones you win, or you die.

За 8 години и 7 сезона загубихме много от персонажите, които разчитахме, че ще стигнат до края, изненадахме се, разочаровахме се и отново се обнадеждихме. В интервю Дж. Р. Р. Мартин беше казал, че смята петима от участниците в играта на живот и смърт да стигнат до финала невредими (доколкото това е възможно в „Игра на тронове“).

Това са

Джон Сноу, Денерис, Аря, Бран и Тирион Ланистер.

С напредването на сезоните и конспиративните фенски теории обаче тази теза е опровергавана или потвърждавана много пъти. Самият автор казва, че ключът към последните събития, които ще видим във Вестерос, е заложен още в първия епизод на сериала. За това тук ти представяме пет възможни финала.

Всички умират – Valar morghulis - Valar dohaeris

Един от тийзърите на „Игра на тронове“ ни показва безлюдния потънал под снега Уинтерфел. Там, под преспите, виждаме значката на Тирион, шпагата на Аря „Иглата“, счупената инвалидна количка на Бран, златната ръка на Джейми, колието на Денерис и меча на Джон Сноу. Буквалният превод на тези постапокалиптични кадри би означавал, че нашите любими играчи са мъртви и Белите бродници са спечелили битката за Севера, а може би и всичките Седем кралства.

От автор като Дж. Р. Р. Мартин можем да очакваме всякакъв вид горчив финал, макар че този, които той ни обеща, е сладко-горчивият. Защо тогава тийзърът ни показва този застинал мъртъв свят? Едно от предположенията е, че ролята на носеното от вятъра замръзнало перо идва да ни подскаже нещо. Видяхме перото и в другия тийзър в криптата на Уестерос.

Според наблюдателни фенове на сериала може би нашите герои правят постановка на белите бродници, докато всъщност се укриват и готвят за финална атака.

Джон и Денерис спасяват света и сядат на Железния трон

Изцяло негативният финал, в който всичко умират, е малко вероятен, но и happy end-ът, в който двойката Сноу - Таргериън, или както последно се потвърди Таргериън – Таргериън, сяда на Железния трон и с мъдрост и емпатия управлява Седемте кралства не е това, което очакваме. Въпреки че имат необходимите качества да са най-силни противници на Нощния крал, Денерис и Джон Сноу трудно ще стигнат до финала заедно.

Все пак ако го направят и разкритието за роднинската им връзка не ги обезпокои твърде, то двамата ще са основните претенденти за трона по силата на наследството си.

Джон оцелява, но не и Денерис

Всички очаквания за сериала ни водят към извода, че леля Денерис и нейният племенник трудно ще опазят любовта си и по силата на познатите ни правила в „Песента за огън и лед“, възможно е единият от тях да трябва да се жертва, за да спаси света, или единият да жертва другия. Древно пророчество твърди, че митичният Азорахай ще забие меча си от драконово стъкло в сърцето на любимата си жена (наречена Ниса Ниса) и така ще направи огнен меч, с който ще се сражава срещу Нощния крал. Огненият меч ще доведе до победата на Огъня над леда, но огнената Ниса Ниса ще трябва да се жертва, за да не бъде Вестерос завладян от вечната зима. Ако Джон Сноу а.к.а. Тангериън е Азорахай, както всички очакваме след възкръсването му в началото на миналия сезон (отново по Великден, което само затвърди идеята, че той е Спасителят), то вариантите за женска саможертва се свеждат само до Майката на Драконите и с много малка вероятност до другата огнена жена в сериите Мелисандра.

Аря и Джендри оцеляват и сядат на Железния трон

Ако последните Тангериън загубят живота си в голямата битка, то основен претендент за господство над Вестерос ще остане Джендри – непризнатият син на крал Робърт. С успехите си в изкуството на смъртта Аря също е от хората, които имат ноу-хау как да оцелеят във всякаква ситуация. Самата Аря няма никакъв интерес към трона, но пък се очаква приятелството ѝ с Джендри да прерасне в любов при следващата им среща, така че тя може да сподели с последния Баратеон владенията на юг от Уинтърфел.

Така смяната на поколенията ще е завършена и поколението на Джон и Денерис ще плати за греховете на Церсей, пиянството на Робърт, несъобразителността на Нед и цинизма на Юрон Грейджой и младите персонажи ще имат възможност да създадат един нов и по-добър свят за оцелелите след зимата.

Санса

Докато другите тренират бойните си умения и трупат битки зад гърба си, Санса се превърна в по-зряла и разумна от повечето други герои. Въпреки тежките времена в столицата тя успя да научи много от Церсей за манипулациите и способността да изпреварваш другите с намеренията си, а Little Finger беше безценен консултант в областта на интригите и задкулисните игри. С натрупания, макар и горчив опит ролята на Санса вече не е на романтично момиче, мечтаещо за любов и светски живот, а значителна част от политическите събития в страната. Благодарение на Санса и все още живия лорд Бейлиш Уинтърфел отново попадна при Старките, а изпълнението на присъдата над Little Finger доказа силата на характера ѝ и поне малко ни напомни за влиянията на Церсей и Рамзи, които не само убиват жертвите си, но и си играят с тях преди смъртта им.

С новите свои умения Санса може да се превърне в един от малкото оцеляващи участници в Играта на тронове, тъй като тя е и един от малкото персонажи, които не се очаква да участват пряко във войната с тъмните сили от Север.

Припомняме ти 5 от най-добрите роли на Макс фон Сюдов.

Няколко сериала, които да не пропускаш през април.

Кои са бюти тайните в града?! Виж ги в нашето видео