5 от най-добрите роли на Макс фон Сюдов

Триокия гарван навърши 90

0 коментара Сподели:

Макс фон Сюдов, или по-познат сред феновете на „Игра на тронове“ като Триокия гарван, е един от най-добрите актьори на XX и XXI век и днес става на 90. За дългите му години актьорски опит можем да говорим с часове, но тук събрахме някои от най-добрите му роли.

"Седмият печат", 1957

Рицарят, който играе шах със Смъртта, е може би най-иконичният образ от творчеството на Бергман и роля, превърнала Макс фон Сюдов в знаменитост. „Седмият печат“ първоначално е реализиран като театрална постановка, със Сюдов отново в главната роля, но след успеха ѝ Бергман решава да увековечи драмата на разколебания във вярата си кръстоносец във филм, който се превръща в световна класика.

"Магьосникът", 1958

След „Седмият печат“ Макс фон Сюдов става един от любимите актьори на Бергман, като режисьорът често го използва като свое алтер его във филмите си. В „Магьосникът“ Сюдов играе маг шарлатанин, които омайва хората със своите тайнствени трикове, докато трима мъже не решават да се подиграят с него и да го изобличат. Самият Бергман вижда в полицейския началник, лекаря и кмета, хванали в клопка маг Воглер, своите трима най-отявлени критици, а себе си възприема като злощастния фокусник.

"Екзорсистът", 1973

Класика в хоръра, „Екзорсистът“ е филм, който остава в историята като един от най-добрите в жанра, довел при излъчването си до припадъци, инфаркти и ужасени зрители, които въпреки трудните за преглъщане сцени влизали в киносалоните да го гледат отново и отново.

В ролята на отец Мерин Макс фон Сюдов се бори с древен зъл демон, обсебил 12-годишно момиче.

Култовите сцени на екзорсизъм са използвани в много последващи филми и пародии, а отзвукът от „Екзорсистът“ води до създаването на термина „кино невроза“ и изследване на влиянието на подобни ленти върху психическото състояние на зрителите.

"Пеле Завоевателя", 1987

Екранизацията на първата част от четирилогия за Пеле е един от трите датски филма, спечелили "Оскар" в историята. Тук Сюдов е в ролята на остаряващия баща на малкия Пеле, Ласе, чиято единствена мечта е да пие топло кафе в леглото в неделя. Драматичната повест за борбата за оцеляване на шведските емигранти в Дания обаче не носи желаните луксове на Ласе и сина му и филмът ни представя жестоката реалност на живота в чужбина.

"Хамсун"

Писателят Кнут Хамсун е противоречива фигура в норвежката и европейската културна история. Гениален в книгите си и почитател на Хитлер в политическия живот, Хамсун преживява и славата и позора в родната си Норвегия в средата на миналия век.

Сюдов влиза в ролята на възрастния Хамсун, горд с възгледите си, които преосмисля, когато е твърде късно.

"Гробище за домашни любимци възкръсна от мъртвите", но не е същото

5 филма, след които сядаш за коктейл на бара

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *