За Вапцаров и чалгата

Как един клип взриви социалните мрежи

0 коментара Сподели:

„Дайте ми ножа да гръмна!“ – възкликнах аз вчера сутринта, когато нежните ми уши дочуха, че чалга индустрията е посмяла да посегне на любимия ни Вапцаров. За тези, които наскоро са ги скъсали на матурата по БЕЛ,ще поясня, че говоря за Никола Вапцаров, а не за Къци. В биографиите им не се споменава никъде да са роднини, затварям скобата. Ако трябва да съм честен,

очаквах рано или късно поп-фолкът да протегне ръка към класическата българска поезия, но не и че тази ръка ще гали татуиран мъж, легнал по гръб.

Очаквах това да е с версия на „Я надуй, дядо, кавала…“, но пародия на Ботев щеше да е равно на престъпление срещу отечеството. Гилдията взе че се оказа хитра и се насочи към друг автор и неговото интимно  прощаване с любимата. Лека усмивка се появява на лицето ми, защото тази случка е доказателството, че дори и в този си вариант творбата грабва и ще грабва и след 100 години.

Докато зареждах ножа и си правех кафе, успях да си припомня как Франк Запа беше казал, че

изкуството е да направиш нещо от нищото и да го продадеш.

Съществото ми се бунтуваше яростно, как тук бяхме свидетели на  точно обратния процес, но със същия краен продукт. Като се замисля, доста неща не са яки на този свят. Не е яко да те боли корем, не е яко да ти вържат тенекия, не е яко да остаряваш, не е яко да ти растат косми в ушите, не е яко да вдигат цените на горивата, не е яко да отидеш на море и да вали през цялото време, не е яко да те глобят в градския, докато си говориш с непозната мацка, не е яко да те поканят на домашно парти и да те помолят да се събуеш, докато си със стари чорапи. В тази елитна група попада и клип, в който мацка с кожено бельо се пипа с батка на фона на „понякога ще идвам във съня ти“. И като ме обзе изведнъж едно чувство на духовна и морална извисеност, като взех, че станах един пуритан, събрах набързо останалите селяни и хукнахме да ходим с факли посред бял ден към къщата на Антонина (така се казва певицата). Покрай псувните може да я питам и за телефона на момичето от клипа. Току-виж съм я прилъгал с обещание за интервю.

Някои ще кажат, че Антонина го е направила за пиар, известност, скандал. И може да са прави, в крайна сметка тя пее професионално от 2001 г., а едва сега попада в полезрението ни. От това ми става по-мъчно за Галена и времената, в които се мяташе кат'шашава в оная вана. Сещаш се, говоря за домашното ѝ порно клипче. Изпълнителката на хитове като Moro mouи На две големи беше живото и голо доказателство, че простите неща са най-красиви. Без да има нужда от помощ от Вапцаров, Вазов и Ботев, тя си шляпаше чистак гола и обслужваше някакъв пичага, постигайки максимален ефект с буквално подръчни средства. 10 години по-късно е едно от най-разпознаваемите лица в поп-фолка, женена за бившия съпруг на ДесиСлава и… я да фана да прочета някоя книга по-добре, че много задълбах в тия светски хроники…

Всъщност музикалните експерименти с класическа българска поезия не са от вчера и днес. Неотдавна група „Епизод“ направи мега яки хардрок парчета по стихове на Вазов и Ботев. На тях като мотивационен фон са изковани и най-сериозните постижения на България в бодибилдинга и силовия трибой през последните 15 години. Също така помогнаха и на много хора да научат „Опълченците на Шипка“ и „Хаджи Димитър“.

Вярно е, че комбинацията между Вапцаров и чалга е… как да го кажа, не особено хармонична, но

нали ни учиха да убиваме глупака с мълчание, а не с безплатна реклама и обществени дебати?

В ефира на Bulgaria On Air дори се разрази диспут, в който журналистът Иван Тренев обяви, че виновен е Бойко Борисов, което не е вярно, защото и децата знаят, че за всичко виновен е Костов. Грешката е на продуцентите, защото не са спазили основно правило. Една чалга песен не бива да има толкова дълбок, романтичен и смислен текст. В нея лирическата героиня (в повечето песни е жена, само в тези на Азис подлежи на допълнителни тълкувания) е наранена, изоставена, но независима жена, която многократно или еднократно, не е важен броят, важен е фактическият резултат, се е отдала на плътски ласки със здрава батка, който я е изоставил, без да му пука за нея, но въпреки това тя пее своята песен, в която обяснява колко го обича. Няма логика, но така е в чалгата. Вапцаров звучи твърде старомодно на фона на тези елементарни закачки. С две думи не очаквам да стане хит по дискотеките.

Добра новина обаче има и тя е в коментарите под песента, където видимо млад мъж казва, че

благодарение на тази песен сега 99% от младите ще науча стихотворението на Вапцаров.

Избързах малко с добрите новини, защото, ако 99% от младите слушат активно чалга, то вредата от тютюнопушенето е незначителен проблем в сравнение с културата на растящото поколение. Крайните мерки, които МОН следва да предприеме, са заснемането на сериал-мюзикъл по „Под игото“ в колаборация с Министерството на културата и Пайнер мюзик. Само не знам коя ще е тая срамежлива певица, дето да изиграе Рада Госпожина? Мога да ти кажа обаче, че за ролите на Краличът и Кириак Стефчов вече се спрягат имената на Фики и Галин, а чорбаджи Марко ще е самият  Митко Пайнера.

А като споменахме за тютюнопушенето, защо на цигарените кутии слагат толкова гадни снимки? Все пак деца ги пушат тия неща. Другия път като направят цигари с цитати от Яворов по кутията, обещавам по-сериозно да разнищя темата.

Ако искате да сменим тона на музиката, последвайте завета на Крис Корнел, предаден не от чалга индустрията, а от забележителния Джони Кеш.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *