5 филма, които ще те накарат да се влюбиш в Рим

... И да стегнеш багажа за една малка разходка

0 коментара Сподели:

Рим е любима дестинация на много хора. Привлича със своята богата история, с архитектурата си  и с мистериозния тайнствен дух на Ватикана. Ако още не си го посетил, ето пет филма, които ще те накарат да се влюбиш в Града на седемте хълма и бързичко да стегнеш багажа за път.

„На Рим с любов“, 2012 г. реж. Уди Алън

Това е една приятна и лека комедия на световнопризнатия Уди Алън. Във филма се преплитат четири сюжетни линии, които разказват по забавен начин любовните отношения, приключенията и перипетиите, през които минават главните герои в отделните истории. Смееш се откровено почти през цялото време. Самият Уди Алън участва във филма. Общо взето, цялата какофония във филма протича така: възрастна американска двойка лети за Рим, за да се срещне с годеника на дъщеря си. Бащата на момичето – диригент нервак, не харесва бъдещия си зет. Антонио, италианец от провинцията, пристига в Рим със съпругата си, като се надява да впечатли роднините си. Нещата се оплескват, когато се оказва в компанията на проститутка, която иска да изпълни всяко негово желание. Междувременно животът на местен мъж се обърква, когато тълпа хора го вземат за филмова звезда. А един архитект на средна възраст преживява най-романтичното приключение в живота си, докато е на почивка в столицата. Пъстро и весело настроение струи от филма. Очарованието и атмосферата на Рим допринасят за това.  Актьорите интерпретират перфектно характерите и драмите на героите си. И няма как иначе. Участват букет от таланти – Пенелопе Крус, Оливия Уайлд, Алек Болдуин, Рикардо Скамарцио, Елън Пейдж, Уди Алън, Джеси Айзенбърг, Алисън Пил, Грета Геруинг, Джуди Дейвис, Роберто Бенини, Орнела Мути, Карол Алт, Марисел Алварез, Исабела Ферари, Флавио Паренти

„Великата красота“ – 2013 г., реж. Паоло Сорентино

Това е шестият филм на режисьора. Започва с цитат от книгата „Пътешествие до края на нощта“ от Луи-Фердинан Селин: „Да се пътешества е много полезно, защото задвижва въображението. Останалото е лудост и болка. Нашето пътешествие е изцяло въображаемо, което е и неговата сила“. Главният герой във „Великата красота“ Джеп Гамбардела е светски журналист. След успеха на първия му и единствен роман той заема постоянно присъствие  в бохемските кръгове до 65-ия си рожден ден, когато тъжна вест го връща по следите от миналото. Джеп се вглежда в себе си и открива, че животът му е празен и безсмислен. Чрез разходки из Рим героят все пак успява да открие красота в живота и да се промени. Осъзнава покварата на средата си и  изпитва нужда да се разграничи от нея. Този филм разобличава днешния свят и моралните му недостатъци. Сорентино показва къде се крие великата красота – в чистата любов, лишена от изкуственост и претенции. А на Рим може да се погледне като на отделен персонаж , който събира в себе си цялата символност, заложена във филма. Неслучайно „Великата красота“ е заслужил  „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм на 86-ото издание, както и „Златен глобус“ и Наградата на Британската филмова академия в същата категория.

„Римска ваканция “  – 1953 г., реж. Уилям Уайлър

Нека си припомним и едно старо, но заслужаващо уважение заглавие. „Римска ваканция“ е романтична комедия с участието на Грегъри Пек и прекрасната Одри Хепбърн в главните роли. Филмът проследява историята на принцеса Ан, която е потеглила на екскурзионна обиколка из някои европейски столици. Цялата ѝ програма е точно планирана и постоянно отразявана от медиите. Но точно в Рим героинята на Одри се отегчава от това и решава инкогнито да тръгне по улиците на града. Съвсем случайно среща американски журналист (Грегъри Пек). Той търси сензация и се преструва, че не знае истинската самоличност на новата си позната. Планът му обаче се проваля. Между тях пламва любов. Действието се развива в Рим през 50-те, което прави филма много интересен за гледане днес . Сякаш се пренасяме във времето и усещаме духа на вечния град тогава. „Римска ваканция“ е сред основните заглавия на 26-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“. Номиниран е в цели 10 категории. Печели 3 от тях. Едната е  за най-добра женска роля на Одри Хепбърн. През 1999 година филмът е селектиран като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

„Сладък живот“ – 1960 г., реж. Федерико  Фелини

Филмът е класика. Няма човек, който най-малкото да не е чувал за него. А който не го е гледал, трябва бързо да поправи тази грешка. Заглавието се спряга като едно от най- добрите произведения на големия режисьор Федерико Фелини. Филмът проследява една седмица от живота на римския журналист Марчело Рубини (Мастрояни) в неговото непрестанно търсене на любов и щастие, които никога не идват. „Сладък живот“ става скандален за времето си. Критиците имат различни мнения за филма, но Ватиканът го осъжда. Фелини разказва как на вратата на една църква вижда свой некролог, на който пише: „Да се молим за спасението на душата на Федерико Фелини – грешник пред обществото.“ Режисьорът споделя, че никога не би направил сцени само за да шокира хората с тях. Той създава героите си толкова реални, колкото хората, които познава. И каквото и да се говори, Американският филмов институт, който раздава „Оскарите“, обявява, че най-великата сцена в киното е къпането на Анита Екберг във фонтана „Треви“ пред страстния поглед на Марчело Мастрояни. Че то само заради тази сцена човек може да се влюби в Рим. На 34-тата церемония по връчване на „Оскарите“ филмът е номиниран в четири категории. Печели статуетка за най-добри костюми. „Сладък живот“  е големият победител на филмовия фестивал в Кан, където печели приза „Златна палма“. Абсолютно заслужено!

„Ангели и демони“ – 1999 г., реж. Рон Хауърд

Филмът е по романа „Шестото клеймо“ от Дан Браун. Както се подразбира, сюжетът е свързан с конспирациите и интригите, които се  разиграват във Ватикана. Героят на Том Ханкс – проф. Робърт Лангдън, е в борба с древното братство на илюминатите. Те искат чрез избора на нов папа да осъществят така жадуваното 400 години отмъщение към Църквата. Замесена е и млада професорка от ЦЕРН, откъдето е похитен контейнер с антиматерия – „частица на Бога“. Той е скрит някъде в недрата на Ватикана и заплашва да заличи от лицето на Земята цял Рим. Тук църквата е в помощ на професора. Въпреки че някои факти от филма не са особено достоверни, има напрежение, което подсилва интереса на зрителя. Също така и неочаквани ситуации и обрати. Носи мистериозния дух на Ватикана. Провокира любопитство. Действието се разхожда из цял Рим, като се споменават интересни факти за знакови места в града. Така че, освен да го гледаш за  удоволствие, „Ангели и демони“ може да пообогати общата ти култура.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *