На какви уроци ни научиха най-популярните сериали

Школа за приятелство, любов, секс и лицемерие в „Приятели“, „Сексът и градът“ и „Отчаяни съпруги“

0 коментара Сподели:

Има ли човек, който да не е гледал някой от тези три сериала?

Хм, не виждам вдигнати ръце. Може би защото всеки е засичал поне един епизод от тези сериали, пренасяйки се през каналите. Въпросът е какво прави тези сериали едни от най-гледаните ever? Сценарий, актьори или цялостно представяне…

или пък са фаворити, защото са ни научили на основните лоши и добри практики в живота.

ПРИЯТЕЛИ  (FRIENDS 1994-2004)

Ахх,десетте сезона приковаваха зрителите към дивана всеки път, когато ги излъчваха по телевизията. Те са заразяващи със смеха си, най-често към искрено наивния любимец Джоуи, с честите откровения, които споделяха с публиката за живота си и вярата в себе си, която имаха с помощта на приятелите си. Двата апартамента във високия нюйоркски блок и кафето в квартала бяха целият свят за шестимата приятели и те ни накараха да вярваме, че наистина са приятели, независимо дали са в сериала или в реалния живот. А уроците, които те ни преподават цели 10 години, остават безценни.

Актьорите ни доказаха, че всеки има недостатъци, но за приятелите са само „леки твои особености“.

Научиха ни, че въпреки грешките близките си пазят гърбовете, че дори да си на 30, можеш да се забавляваш така, както и на 10. А скритите послания на сериала затвърдиха, че приятелството между мъж и жена почти винаги прераства в любов. Те ни научиха какво е да си истински приятел и как всичко има смисъл, щом има с кого да го споделиш. Досега няма по-успешен и любим комедиен сериал, останал популярен и издържал на екрана цели 20 години.

СЕКСЪТ И ГРАДЪТ (1998-2004)

Чуем ли името на сериала, асоциираме само един образ – на Кари Брадшоу. Единствена и неповторима, едно истинско модно гуру, екстравагантна и уверена жена, на пръв поглед тя е вдъхновението, което всяко момиче търси. Но всъщност Кари умело прикрива своята огромна неувереност в себе си зад скъпите дрехи и аксесоари, а в книгите си тя е болезнено откровена към света. Колкото и неволи да преживяваха приятелките й Саманта, Шарлот и Миранда, Кари винаги е била най-колебливата и несигурна жена от всички дами в сериала. Тя често се спъваше в клопките на живота, но Брадшоу винаги обуваше отново най-скъпия чифт „Джими Чу“ и не спираше да върви напред със самочувствие по нюйоркските улици. Тя грабна съчувствието на аудиторията със своята драматична любовна връзка с мечтания мъж –Тузаря.

А какво научихме от момичетата на града? 

Саманта преподаде важни уроци „за втората по важност власт в света“, както тя се изразява – секса. Той е нужен, понякога е и повече желан от любовта, а мъжете са инструмент да вземеш, каквото ти е нужно от живота. Въпреки че хладнокръвната Саманта твърде много държи на себе си и амплоато си, тя се пречупи, и то.. заради мъж. Шарлот ни трогна с невинния си женски вид и как винаги е спазвала семейните ценности и принципите си. Миранда е умереният баланс на кръга дами, уравновесена и непретенциозна към живота. А Брадшоу, тя преподаваше уроци за любов, за търсеното на мъжа на мечтите, за емоционалната връзка на човек със себе си. Тя е модел за подражание на всички градски момичета, които търсят голямата любов.

Търся любов. Истинска любов. Абсурдна, всепоглъщаща, да не можем да живеем един без друг, такава любов.

К. Брадшоу

ОТЧАЯНИ СЪПРУГИ  (2004-2012)

Сапуненият сериал стана любим на зрителите заради истинския привкус на историите на семействата от Уистерия Лейн. В малкото градче има всичко – изневери, проблемни деца, истерии, серийни убийци, суета, богатство, секс афери, любов, убийства, предателства, лицемерие, лъжи. Животът на четирите главни актриси Сюзан, Линет, Габриел и Бри ни заинтригува до такава степен, че вече знаехме всяка подробност за тях. Въпреки че аудиторията е предимно женска, мъжете също могат да се заинтригуват от крими находките в къщите на улицата. Да, най-важното в сериала през осемте сезона беше как да прецакаш съседа си, как да научиш всичко за него, за живота му и да го злепоставиш. Лицемерието беше един от главните герои в сюжета, а крайната цел беше да стигне в двора на съседа.

А отчаяните домакини се подкрепяха, въпреки че понякога не се понасяха или твърде много се бяха вглъбили в собствените си проблеми.

Някои от тях изживяваха американската мечта да са професия съпруга като Габриел, Линет искаше да е кариеристка, но имаше пет деца, които я чакаха вечер вкъщи. Бри, обсебена от чистотата домакиня с починал съпруг и съмнения, че тя го е отровила. А Сюзан винаги последна разбираше за несполуките в живота и в къщата й.

Ежедневните драми в предградията затвърдиха мнението, че в желанието си да си перфектен губиш ценностите, богатите хора невинаги са искрено щастливи, а най-важното е съседите ти да виждат само привидно хубавата част от нещата.

Виж 10-те неща, които научихме от „Двама мъже и половина.“

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *