Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Морето на чудовищата

Забавна приказка за зрители с Не големи очаквания.

  • 31.08.2013
  • от Дамян Михов

Богато и винаги изобретателно е Американското кинематографично въображение, когато става дума за филмови забавления. Продуцентите отвъд голямата вода са в състояние да реализират всякакви сюжети, без да се притесняват, че ще се издънят, защото разполагат с точната рецепта за справяне в такива ситуации – непрестанна комичност, вдъхновяващ до просълзяване героизъм, епично зрелище и по възможност харизматични актьори. Този път рецептата изплюва „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Морето на чудовищата” - втория филм по полулярната приключенска книжна поредица за младия полубог, който по пътя на своето израстване е принуден да научава истините за живота по възможно най-болезненият и труден начин. Този път проблемът се крие нейде из Бермудския триъгълник или както е по заглавието ‘Морето на чудовищата’, където той и неговата вдъхновена за успехи банда трябва да открият митично Златно руно, което ще спаси светът от унищожение.

Пърси Джаксън

По стандартно и до болка познато от това няма накъде, но и по задължително, когато правиш приключенска история за широката публика, също няма накъде. Постоянният поток от комични ситуации, епичната музика и приличните специални ефекти закрепят филма към златна среда на фентъзи приключенията, малко под Хари Потър и компания. Леките отклонения от литературния оригинал може би ще подразнят малкото, които са ги чели, но практиката на холивудското продуциране отдавна си е дала сама правото на промени в името на повечето продадени билетчета. Въпреки това приличната актьорска игра (имайки предвид инфантилният избор), непрестанните перипетии, зрелищния финал, разбираемите взаимоотношения и сериозното количество пародийност вероятно ще допаднат на мнозина зрители, които няма къде да заведат децата си и им се налага да гледат и те.

 

Жанр: Приключенски / Режисьор: Тор Фройдентал
В ролите: Стенли Тучи, Левин Рамбин, Даниел Кудмор, Дерек Миърс, Дъглас Смит, Антъни Хед, Джейк Ейбъл, Шон Бийн, Логан Лърман, Брандън Т. Джаксън, Миси Пайл, Нейтън Филиън, Александра Дадарио, Крис Кугън

ОЦЕНКА: 6/10
Премиера в България: 30.08.2013