Самолети

Чар, високи скорости и цената на свободата

  • 26.08.2013
  • от Дамян Михов

Състезанието е неизменна част от човешкото общество още от древни времена. Без значение дали е в името на спорта, кариерата, властта или просто за прехрана, постоянната надпревара между хората е дълбоко вкоренена в батака наречен социалната среда, вероятно защото олицетворява нуждата от себедоказване и свободен избор. Отколешна история за индивида следващ мечтите си и побеждаващ страховете си, която царете на филмовата приказка Дисни винаги експлоатират успешно.

Самолети, Дисни

„Самолети” е разказ за професионалния пръскач на посеви Дъсти, чието желание да преодолее страхът си от големи височини и да стане елитен въздушен състезател, му коства безвъзвратно скъсване с цикличността на настоящето. Добродушен, коректен и винаги откликващ да помогне, Дъсти е заблудено същество, което попада в мелачката на безкомпромисната надпревара без да подозира, че това ще провокира разбиранията му за ценните неща в живота.

Последвалото глобално, динамично, спортно по дух и подпомогнато от много нови запознаства приключение, превръща обикновената мечта в животопроменящ процес, където личните качества на Дъсти наричани до скоро слабости, ще се окажат основният инструмент за победа не просто в състезанията, но и в отношенията с другите. По-малко забавен, по-малко поучителен, зареден с чара на въздушните гонки, "Самолети" е типичен компютърно моделиран филм, който малко страда от липсата на наистина запомнящи се моменти и второстепенни персонажи, и от голямото количество излишни диалози. Прибързано скалъпен сюжет, който е можело да бъде в пъти по вдъхновяващ разказ за победата на добронамереността над надменността. Така или иначе това е задължително филмово преживяване за семейства с повече от едно малко и с поне няколко непорастнали деца.

Държава: САЩ / Жанр: Комедия / Режисьор: Клай Хол /  В ролите: Дейн Кук, Стайси Кийч, Брад Гарет, Тери Хатчър, Джон Клийз
ОЦЕНКА 6,5 / 10
Премиера в България: 06.09.2013

А питал ли си се как биха изглеждали профилите в Инстаграм на Дисни принцесите, ако имаха такива?