Съботен прочит \“За сватбите\“

Камен Донев е правилното решение за емоционална турбуленция и ударна доза ментален адреналин.

0 коментара Сподели:

Писнало ти е от снобарски събития и искаш да отпуснеш душата си? Значи имаш нужда точно от това! Дръж се здраво, представям ти феномена Камен Донев и спектакъла му  „ За сватбите”.

Той е докоснат от различни жанрове в изкуството, като актьорско майсторство, хореография, режисура. На тези солидни основи се градят и успешните му авторски моноспектакли, изигравани десетки пъти, в различни градове на България, но винаги в препълнени зали.

 Спектакълът „За сватбите” има едно особено влияние.

Той е правилното решение за емоционална турбуленция и ударна доза ментален адреналин.

В него ще откриеш символиката на брака и на балканските обичаи, обогатява душевната култура, също така ни свърза с другите страни от полуострова. Виждаш обичаите на българи, албанци, гърци, сърби, турци, румънци, такива, каквито са сватбите им! А какво по-смилено има в живота от това да намериш с кого да остарееш?!  И вътре в сърцето си всеки знае, че сватбата не е заради роклята, отрупаната трапеза, подаръците и буйната веселба… не е и заради това какво ще кажат хората… сватбата е заради човека.“ Камен Донев

Има песни, за които не си предполагал, че съществуват в балканския фолклор, но си е заслужавало да чуеш. Танци на НБА „ Филип Кутев”, който въздейства точно там, където трябва. Сцени и история за залюбване, несподелена любов и други влюбени емоции по балкански начин. Така разбърква емоциите и чувствата ти, показвайки колко велик и колко смешен едновременно е балканецът на сватба, че плачеш и се смееш през цялото време.  Вълнението ти няма да спре нито за една секунда, докато слушаш как говори, после как танцува с ансамбъла и пее заедно с певците. Камен Донев не държи да прави „модерни”  спектакли, точно там е очарованието и затова му се получава. Отиваш, сядаш и започваш да летиш.

Забравяш за лъскавите барове, забравяш за американските сериали, забравяш, че живееш в чужбина, и просто искаш да си там, където си.

Разбираш, че принадлежиш на това, което ти принадлежи, и за миг спираш да живееш в реалността на скъпите вечери и ролексите. Осъзнаваш, че всъщност ние също сме велики с нещо в тази така богата на култура – Европа. И знаеш ли, ние имаме най-ценното, умеем да чувстваме! Не че западняците нямат чувства, но никой не е толкова емоционален, колкото един балканец. Той гори, докато обича, кара се от сърце, когато е ядосан, плаче с цялата си душа, когато страда. И вярвай ми, ще чуеш много неща, които ще променят възгледа ти към обичаите ни, дори към начина, по който обичаме. Ще чуеш песни за любов на всички балкански езици. А когато се включи и Boban Markovic Orchestra, вече почти никой не може да стои седнал, вълнението прелива.

Истинското удовлетворение идва след това, когато мине цялото вълнение и се замислиш, че всъщност тоя човек успя да даде положителен смисъл на израза – балканска история. И след това с най-голямо удоволствие ние го представяме по съшия начин пред света!

Защото в живота първо ти дават, а ти, ако си умен, вземаш… после с наученото създаваш и ти на свой ред… и най-подир трябва да започнеш и ти да даваш… а ако във всичката тая работа няма любов, значи си живял напусто. Бил си един себелюбец. 

Камен Донев

Всеки си тръгва окрилен и запазва нещо за себе си. Защото всичко това е един подсъзнателен урок какво е балканската любов. Това, което аз научих и гравирах в сърцето си, беше: „Така да обичаш човека, че да искаш не да го притежаваш, а да му принадлежиш.”  Камен Донев

Една постановка, която ще те оплете в мрежите си.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *