ЪНДЪРГРАУНД СЕЛЕКЦИЯ ЗА ПЛЕЪРА, ПАРТИТО, КОЛАТА И ЖЕНАТА

Рапър и половина: хип-хоп, който си струва да чуеш

0 коментара Сподели:

Михаела Караджова - Stalker

Музиката от 80-те и 90-те извървя дълъг път и артистите от това време останаха на по-заден план, някои от тях дори вече ги няма. Днешният рап пое в съвсем друга посока – различно звучене и послание (ако въобще има такова) и за актуални се смятат имената на: A$AP Rocky, Wiz Khalifa, Fetty Wap, Drake, Future и куп други. Има обаче и такива, които малко ни напомнят за музиката от миналото и са повече ъндърграунд, отколкото комерсиални.

Представям ти  5 имена (знам и други, но нека започнем с малко), които не са толкова известни, но музиката им е мега добра.

5. Flatbush Zombies
Започвам с нюйоркската банда, тъй като те са най-близко до това станат популярни, но все още го дават "под земята". Записаха няколко участия по европейски фестивали и имат едно парче с A$AP Mob – “Bath Salt”. Дебютният албум на момчетата от Бруклин се казва 3001: A Laced Odyssey, а любимата ми песен е “Palm Trees” и те съветвам да си я пускаш всеки път щом запалиш к*з.

4. Vince Staples
Друг американски представител. Макар че е само на 22, той вече е част от хип-хоп сцената и следващият, който може би ще се нареди до комерсиалните изпълнители. Засега Staples е встрани от светлината на прожекторите и предимно изкарва стабилни парчета. Изминалата година беше доста силна за рапъра – обикаляше Америка и подгряваше концертите на A$AP Rocky. Съветвам те да чуеш “Blue Suede” и “Senorita”, а защо не и “Norf Norf”.

3. Action Bronson
EMINEM отдавна сложи точка на спора дали белите могат да рапират, a Action Bronson е още едно доказателство, че и ние сме част от играта. Освен с музиката Bronson е известен с това, че през 2012 подписа договор с Warner Bros. Records, но малко след това премина към Atlantic Records. Той е на сцената вече почти десет години и има зад гърба си 3 албума, а тази година предстои да излезе Human Highlight Reel.

Споделя, че най-голямо влияние върху музиката му са оказали имена като Nas, Wu Tang Clan,UGK и Mobb Deep, сигурно затова и аз го харесвам.

Ако се заслушаш по-внимателно в текстовете му, ще забележиш, че много от римите са свързани с храна. Горещо ти препоръчвам песните  “Actin Crazy”, “Strictly 4 my Jeeps” и “Baby Blue”.

2. Four Owls
представителите на Европа са от Англия и са част от лейбъла High Focus, където се подвизават доста добри артисти. Звученето на бандата много ми напомня на Evidence и лично мен ме пренася в годините, когато слушах Dilated Peoples. Миналата година българската публика имаше възможност да се запознае отблизо с музиката на Four Owls, те бяха част от концерта на холандците Dope D.O.D и буквално сцепиха Mixtape 5. Няма какво повече да ти говоря, направо си пускай “Think Twice” или “Life in the Balance” за загрявка, а после продължи с “Assassination” и “Dawn of a new Day”.


 

1. Ratking
За бандата от Харлем научих съвсем случайно. Първо видях, че японският дизайнер Nigo ги беше избрал за лица на колекцията му с Adidas Originals, а след това ги гледах и в поредицата на Complex The Neighborhood. Още с първото парче “Canal”, ми влязоха под кожата. Албумът So it Goes е от онези, нали се сещаш.. абе, като си го пуснеш, няма да смениш нито една песен, защото всички са добри. Пичовете засега гърмят в Америка и на няколко пъти отскачаха за някой друг концерт в Англия. Мен ме кефят, защото са различни от всичко останало, което излиза напоследък, и все още са в сенките.

ВИЖ ОЩЕ ОТ GIL SCOT ДО BLUR ИЛИ АРТИСТИТЕ, КОИТО НАПЛЮХА ЕКРАНА

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *