ПИЛЕТО: ЕДИН ЛЕТЯЩ СЮЖЕТ ЗА МЕЧТАТЕЛИ

Младежки театър „Николай Бинев“ те кани на пътешествие в страната на мечтите и сънищата

0 коментара Сподели:

Уилям Уортън пише романа. Наоми Уолъс претворява текста в пиеса. Алън Паркър създава филма, а у нас Васил Дуев режисира „Пилето“ и го поставя на сцената в Младежки театър „Николай Бинев“.

На пръв поглед това е история за две момчета, които сякаш се познават цял живот. Те заедно минават през детство  и юношество дори и през Втората световна война. Пилето попада в психиатрична клиника след среща с бойното поле, а приятелят му се опитва да бори своите демони, тези на другаря си и да прави всичко възможно да помогне въпреки своята нестабилност. Всичко това обаче е само на пръв поглед. На повърхността.

В същността си „Пилето“ е един много дълбок свят, който не спира да отваря врати към безгрижното минало, към кошмарите на реалността, към щастията на съня.

На сцената действието плавно минава от реалността към детството – онези дни на безвремие, колела и мечти. Тогава няма войни, няма бомби – само две момчета и техните мечти и младежки копнежи. Действието с лекота се пренася и към бездната на сънищата. Звуците са различни, светлините играят, силуетите се променят, залата трепти, завесите се спускат и вдигат и причиняват на зрителите тих екстаз и удоволствие за сетивата. 

В съня можем да се скрием. Пилето може наистина да бъде пиле – да лети в синевата, да бъде пернато и красиво, да не стъпва по тази земя – понякога твърде коварна и груба за крехките пернати. В реалността Пилето е в психиатрия. Срещата с войната среща с провала на човечеството ли е? Цялото представление е своеобразен полет между ъглите и различните реалности. Много хора ще се разпознаят в Пилето. Онези, на които този свят не им изнася, които искат да бъдат това, което са в сънищата. Кой е казал, че не можем да бъдем пилета? Нима живеем в свят, в който тази свобода я няма?

Режисьорът казва, че: "Нашите герои предпочитат съня, бленуването, мечтаенето пред обективния поглед върху сивия свят. И не просто предпочитат, а избират мечтата като победен ход срещу света, пълен с алчност, войни, завист и неразбирателство. Мечтателите не оцеляват на тази планета.“

Наистина ли мечтателите не оцеляват? Грижи се за Пилето в себе си, за да оцелееш.

В образите на всички мечти и реалности влизат: Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Петко Венелинов, Светослав Добрев, Стилян Желязков, Ярослава Павлова.

Гледай „Пилето“ на 20 октомври (вторник), Младежки театър „Николай Бинев“, 19:00 часа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *