10-ТЕ НЕЩА, КОИТО НАУЧИХМЕ ОТ "ЖЕНЕНИ С ДЕЦА"

С примера си Ал Бънди е мотивирал милиони мъже по света да не свършат един ден като него. Ето част от мъдростта на епизодите

  • 03.04.2014
  • от Тео Чепилов

Ал Бънди не е модел за подражание, но с примера си е помогнал на милиони мъже по света – просто страхът да не свършиш един ден като него е най-добрата възможна мотивация. Естествено, освен да учим повече и да не се женим на пияна глава в 11 клас за бременна мацка, „Женени с деца” ни е научил и на много други неща. Ето част от мъдростта на епизодите.

ТОВА, ЧЕ СИ ЗВЕЗДА В УЧИЛИЩЕ, НЕ ТИ ГАРАНТИРА ХУБАВ ЖИВОТ

Училището е нещо като миниатюрна версия на обществото, но много често след завършване ролите се обръщат – големият гъзар изведнъж става скъсан бачкатор, а зубърът на класа си намира работа в корпорация и се превръща в личност, по-голяма от живота. А това, че си бил звездата на училището всяка година, има все по-малко значение. Питайте Ал Бънди – може да е направил 4 тъчдауна в един мач с екипа на "Пантерите" от Полк Хай, но после си чупи крака, жени се за Пеги и... да, всички знаем как свършва историята.

Ал Бънди никога не прави добрини, поне не нарочно.

Списъкът с провиненията му включва изцепки като застрелване на съседското куче, непрестанно обиждане на жени, най-често дебели клиентки в магазина и съседката феминистка Марси Дарси, набиване на няколко гаджета на Кели и наръгване на възрастен мъж в гърба. Изобщо типът човек, който никой не помни с добро. Въпреки това той предава на Кели мъдростта на поколенията: „Един Бънди никога не печели, но един Бънди никога не се отказва!” Напълно в негов стил в един епизод той, без да иска, спасява Вселената, след като извънземни използват чорапите му за ракетно гориво, превръщайки го в легенда на всички планети с изключение на Земята. Ал Бънди естествено така и не разбира за геройството си и продължава да се чувства кисел и недооценен.

НЕГАТИВИСТИТЕ ПРИВЛИЧАТ ЗЛОПОЛУКИТЕ

Ал Бънди е нагледното доказателство, че книгата „Тайната” е истина – още с прибирането си вкъщи той сбръчква нос, сякаш животът му смърди, и изненада, нищо добро не му се случва. Дори съдбата да му пусне аванта и да му подхвърли някоя поощрителна награда, то винаги се оказва, че има уловка – примерно след няколко часа охолен живот в 5-звезден хотел следва миене на чинии, за да плати сметката. Ето как самият Ал коментира дали е загубеняк: „Значи ме мислите за лузър?

Само защото имам смрадлива работа, която мразя, семейство, което не ме уважава, и цял град, който проклина деня, в който съм се родил?

Ами това може да значи лузър за вас, но нека ви кажа нещо. Всеки ден нищо не се оправя, докато не заспя отново. Така че ставам от леглото, пия разредено степче и ям недобре размразена храна за микровълнова, влизам в колата си без тапицерия, без бензин, на която й остават още шест вноски, за да се боря с трафика само за привилегията да слагам евтини обувки върху копитата на ужасни жени. Никога няма да играя футбол, както си го представях, никога няма да усетя докосването на красива жена и никога няма да знам какво е удоволствието да караш кола без кашон на главата. Но аз не съм лузър. Защото въпреки всичко това аз и всеки друг пич, който никога няма да бъде това, което е искал да бъде, сме някъде там и сме това, което не искаме да бъдем, по 40 часа на седмица и така цял живот. И фактът, че не съм лапнал дулото на пистолета, ме прави победител!” Уау!

ДИСТАНЦИОННОТО УПРАВЛЯВА СВЕТА

В живота на Ал Бънди има малко свещени неща и голяма част от тях ги дават по телевизията. Естествено, за да стигне до малкия екран, той първо трябва да се пребори с Пеги за място на дивана и еквивалента на царския скиптър – дистанционното. Както много често се случва, човек се смее най-силно на собствения си живот, погледнат отстрани – затова Ал Бънди е фен на сериала „Татко психопат”. Когато шоуто е свалено от ефир заради екранно насилие и цялостен брутализъм, той събира последователите си от „Не, госпожо” и безуспешно протестира във Вашингтон, а отвличането на ТВ водещия Джери Спрингър идва като черешката на тортата. Другата голяма любов на Бънди е уестърнът с Джон Уейн „Хондо”, за който той казва: „Животът на всеки един от нас са незначителен в сравнение с „Хондо”, но никога не успява да го изгледа на спокойствие, всеки път по различна причина. Изобщо мечтите на Бънди са доста прости – място на дивана, филм на екрана и бира в ръката. За негово огромно съжаление поне две от тези неща винаги му се изплъзват.

ВСЯКО СЕМЕЙСТВО ИМА НУЖДА ОТ СТРОГИ ПРАВИЛА

Ал Бънди е човек на малкото думи и отстрани изглежда безпринципен човек, но всъщност той има правила, които с присъщата си духовитост нарича „9-те божи заповеди”:

• окей е да наричаш гърдите „цомби” и „закуска на тепсия”
• грешно е да си французин
• окей е да сложиш лошите хора в мелачка за месо
• за адвокати, вижте точка 3
• окей е да караш кола, която гори много бензин, ако това ти помага да се размножаваш
• останалите трябва да пътуват по няколко души в кола – аз не
• трябва да се върне думата „стюардеса”, а не модерното „въздушна хостеса”
• синхронното плуване не е спорт
• боят на голи мацки в кал е спорт

Също така важни са позициите на семейство Бънди за живота:

• „Ние не ядем зеленчуци!”
• „Когато един от нас се изложи, другите се чувстват по-добре”
• „Един Бънди никога не се научава”
• „На един Бънди никога не му пука”
• „Ние не викаме ченгетата – за нас викат ченгетата!”

Както и проклятието на Бънди, обяснено от Ал:

„Това е, което ни пречи да сме щастливи. Няма смисъл да се борим срещу него. Това е нещото, което ни дели от обикновените лузъри. Те могат да имат своите моменти, но не и ние. Никога ние. Майка ви е Бънди по брак – тя е част от проклятието. Но ние сме Бънди по кръв – ние сме истински обречени. Моментът, в който един Бъдни има добър късмет, той моментално започва да изгражда същото количество лош късмет.”

КОЛАТА ЗАПРИЛЧИВА НА СОБСТВЕНИКА СИ

Колата на Ал Бънди, която той мило нарича Доджа е всъщност Plymouth Duster от 71-ва. Това въобще не е семеен автомобил – това е спортна легенда с 300 коня под капака, но в състоянието на някогашният атлет звезда Ал Бънди. Колата е толкова пръцнала, че се пали с отвертка, броячът й показва милион километра, а когато Ал я завежда на спа център за коли, кафявата боя пада и отдолу лъсва оригиналната червена. Най-трогателният момент от историята е речта на Ал на погребението на Доджа: „Преди 25 години млад мъж с неизчерпаем потенциал имаше посока. Всичко, от което се нуждаеше, беше начин да стигне дотам. Той го намери в автокъща за употребявани коли. През годините пътуването имаше някои неочаквани завои и нежелани пътници. Има няколко вида любов. Единият вид започва с неоправдана похот и дегенерира в гневен ад от нещастие и отчаяние. Но да не се отплесвам. Има и друг вид любов, която се включва само когато пожелаеш, и работи красиво. Такъв вид любов, който те кара да се чувстваш млад, когато направиш едно кръгче. Сбогом, моя сладка колеснице на младостта.” След тази трогателна реч Пеги започва да ревнува, че Ал поднася цветя на гроба на Доджа, а на нея не й подарявал никога. Ал я уверява, че ще има цветя и за нея – просто трябва да умре.

КРУШАТА ПОНЯКОГА ПАДА ДАЛЕЧ ОТ ДЪРВОТО

Бъд Бънди привидно не е наследил нищо от баща си – той е неатлетичен, безпринципен, крайно неуспешен с жените и като цяло антимъжествен. Въобще той даже не се класира за нърд, ами си е баш загубеняк. Донякъде за това са виновни и самите му родители: Пег е пушила по време на бременността, а след това също не е била особено добра майка – все пак в къщата на Бънди има толкова малко храна, че даже и хлебарките са избягали. Ал пък от своя страна се е погрижил да го кръсти на любимата си марка бира – Бъд от Budweiser, което също му дава неравен старт в живота.

Бъд се приема за хитър пич и вярва, че има подход към жените, което естествено е най-голямата му грешка.

Въпреки че голяма част от времето му на екран преминава в жалки опити да сваля мацки, включително с алтер егото си Грандмастър Би, всичките му схеми имат слаб до никакъв резултат. Той така и си остава девствен до 5 сезон. По-нататък има няколко случайни попадения, например шефката на Ал, Гари, която иска да го направи държанец, но Бъд се възпротивява и къса с нея. За разлика от баща си Бъд има успехи в училище, даже отива в колеж, където получава стипендия. За негов кофти късмет обаче парите от стипендията по погрешка са преведени в банковата сметка на Ал и семейството ги издумква, а на него му се налага да се подлага на краш тестове срещу пари, за да успее да завърши. Единственото, което Бъд е наследил от баща си, е талантът да се бие – през различните епизоди той успява да натръшка доста по-едри от него самия опоненти, но за разлика от Ал той никога не започва пръв боя. 

РУСО ГЛАДНО НЯМА

Може да се каже, че Кели Бънди не блести с особен интелект. Все пак тя си мисли, че Бразилия е американски щат, България – вирусна болест, а лека нощ на испански е „Буенос начос!”. Въпреки това, колкото повече затъпява от серия на серия, толкова по-добре се урежда в живота. Освен това тя има и своите моменти на гениалност – например може да познае числото, което ще се падне на рулетка, както и да изчисли безкрайно сложната траектория за изстрелване на торба с боклук в двора на съседите с помощта на самоделен катапулт. В един от епизодите има ретроспекция, в която става ясно, че Кели е била начетено дете, но удар по главата преместил интереса й от книгите към обувките. Въпреки че завършва с триста зора и ходене на поправителни сесии,

Кели се класира добре в живота, използвайки комбинацията от външен вид и улична мъдрост в свое преимущество – става сервитьорка и модел.

Иначе в нейния случай е ясно на кой от двама си родители се е метнала – все пак прякорът на майка й в училище бил Big Easy.

ЛЮБОВТА СЕ КУПУВА С ПАРИ, ПРИ ТОВА ДРЕБНИ БАНКНОТИ

Тук даже урокът е нагледен – все пак в шапката на сериала виждаме как Ал Бъдни супер отегчен раздава доларчета и получава целувки, даже от кучето. Все пак за децата родителите са нещо като мрънкащ банкомат – чете ти конско, но все пак скача с кеш. В случая на Ал Бънди, напук на цялото му отношение към живота, той често постъпва мъжки и се опитва да осигури елементарен жизнен стандарт на децата си. Като ключовата дума е „опитва”. Иначе култов е първият коледен епизод, в който съдбата се намесва и донася подаръци на семейството – нов мол прави шоу със скачащ с парашут Дядо Коледа, който се размазва в задния двор на семейство Бънди. Естествено торбата му, пълна с промо подаръци, попада в алчните ръчички на Пег и всички се засилват доволно към първото си истинско посрещане на празника. 

ДРЪЖ ВРАГОВЕТЕ БЛИЗО – СЪСЕДИТЕ ДАЛЕЧЕ

Неизменното присъствие в къщата на Бънди са досадните съседи Стийв и Марси, които първоначално са невинни влюбени младоженци, преди киселите подмятания между Ал и Пег така да ги заразят, че да се превърнат в техни по-богати копия. Марси е особено саркастична към характера на Ал, а той й отвръща с плоски шеги, свързани с плоския й гръден кош. Истината обаче е, че Марси е същият шовинист, само че по отношение на мъжете. Докато семейство Бънди остават заедно, без значение какви изпитания им поднася съдбата, бракът на Стийв и Марси се проваля с гръм и трясък, след като той изтрещява и става рейнджър в парк. За да е иронията пълна, вторият съпруг на Марси, Джеферсън, е пълна мифла и е мързелив и несериозен почти колкото Пег. Единствените мигове на разбирателство между Марси и Ал са точно в моменти, в които си говорят като „мъж със мъж”. Това обаче са толкова редки сцени на фона на цялата серия от сравнения с пилета, които Ал избълва по неин адрес през годините. 

НА ДВАЙСЕТАТА ГОДИНА БРАК СЕКСЪТ Е ДОСАДНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ

Според Пеги, Ал прави секс по-рядко, отколкото се къпe, а това е много рядко. Въпреки че напук на логиката в истинския живот, където мъжете гонят жените за секс, Пеги не спира да го полазва, докато не успее да го измами/пречупи да го направят. Ал има няколко пиперливи коментара по темата, като например да обвини списание твърдящо, че женените двойки правят секс веднъж на месец, в долна инсинуация. Или пък тъжният му монолог, когато се чуди как така се е оженил за Пег: „Защо казах „Да” – вече бях правил секс с нея, нямах нужда от това отново!” Велико разцъкване между двамата е, когато Пег не издържа и му казва директно, че иска секс. Ал прави типична физиономия, свира рамене и отсича: „Аз също, но не виждам причина да намесвам теб в него.” Няма как да не си фен на толкова хладнокръвен човек.

Хвърли и един поглед на десетте неща, които научихме от "Двама мъже и половина".