Велики българи, за които може би не знаеш

Гениите, които така и не получиха заслужено признание

0 коментара Сподели:

България е раждала и ще продължи да ражда велики умове. Просто не трябва да забравяме техните постижения, нито да спираме да се гордеем с произхода им. Имената в тази селекция са от различни сфери на живота – някои са изобретатели, други са учени теоретици, имаме творци, а за цвят – даже и един кечист. Все пак геният има различни проявления, но когато си най-добрият в своята сфера, това винаги е гаранция за световен успех и място в историята. Нека с гордост си припомним имената на тези наши сънародници.

Ето кои са някои от най-великите българи на всички времена:

Румен Петков

на отварящата снимка

Румен Петков е художник и аниматор, чието име можем да видим в надписите на Johnny Bravo, Cow and Chicken, I Am Weasel и Dexter's Laboratory. Също така носител на Grand Prize на Фестивала на анимациите в Отава и „Златна палма“ от Фестивала в Кан. Не на последно място – създател на култа на култовете: „Приключенията на Чоко и жабока Боко“ от списание ДЪГА.

Петър Петров

Българинът Петър Петров е изобретил първия дигитален ръчен часовник Pulsar – онзи с червените LED светлини, който е струвал колкото чисто нова кола през 70-те. Сред другите проекти, в които Петър Петров е участвал, са разработка на първия метеорологичен и първия комуникационен спътник – Nimbus и Telstar. Работи по апаратура за измерване на замърсявания, революционни полупроводници, първия в света безжичен сърдечен монитор, лодка – световен рекордьор за бързина във вода, и програмата Apollo на NASA.

Асен Йорданов

Асен Йорданов е български изобретател и инженер, основател на авиоинженерството в България и човек с огромен принос в развитието на световната авиация. Йорданов бил сред най-добрите пилоти на времето си, затова изпълнявал ролята на тестов пилот и каскадьор от най-висока класа. Работил за компании като Boeing, Lockheed и Douglas, натоварен със задачата да изготвя инструкции за употреба на всевъзможни военни съоръжения. Наред с редица важни за авиацията патенти Асен Йорданов изобретил и безжичен телефон някъде през 40-те години на миналия век.

Румен Антонов

Нашият инженер е създател на уникална автоматична скоростна безстепенна кутия, която се използва от водещи производители на автомобили, като Honda, Suzuki, Renault, Rover, Peugeot и Daimler-Chrysler. Антонов има собствен спортен ретро-футуристичен миниавтомобил 4 Stroke, който е посрещнат с възторг на Парижкия автосалон през 2002. Той опитва да стартира производство на колата в България, но за съжаление плановете му не успяват да се осъществят.

Георги Наджаков

на откриващата снимка

Георги Наджаков e автор на първото българско откритие – фотоелектретното състояние на веществото, признато за принос № 1 към науката на роден учен. Фотоелектретите се използват за развитието на лазерните технологии, както и при технологията за производство на чисти силициеви кристали. Наджаков също така е публикувал повече от 60 научни труда, посветени на проблемите във физиката на твърдото тяло.

Стамен Григоров

Всички сме чували за Лактобацилус булгарикус, но почти никой не знае името на Стамен Григоров, българския лекар и микробиолог, който е първият учен, описал бактерията. През 1905 д-р Григоров за пръв път документира млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на кисело мляко, като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „булгарикус“ в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното му име е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.

Андре Гиганта

Андре Русимоф, по-известен като Андре Гиганта, е кинозвезда и кеч легенда, до ден днешен със специално място в Professional Wrestling Hall of Fame. Най-известната му роля остава в абсолютната класика The Princess Bride. Андре Гиганта е включен в издание на Книгата за рекорди на Гинес като най-високоплатения кечист в историята за времето си. Говори се, че е бил способен да изпие 120 бири в тур буса на Федерацията, като пращал до магазина… Хълк Хоган. Лицето му е лого на скейт лейбъла OBEY. Иначе, макар че по паспорт се води французин, Андре е българин –  баща му е родом от Рибарица, Тетевенско. Бъдещата WWF звезда достига височина 191 см и тегло 94 кг на 12-годишна възраст. Налага се съседът им Самюъл Бекет да кара детето до училище с камиона си, защото Андре не се събира в училищния автобус. С финалните си габарити от ръст 224 см, тегло 240 кг и 55 номер обувки Андре Гиганта е обявен за „Осмото чудо на света“.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *