5 любими български храни и напитки, които шокират чужденците

Как реагира интернационална публика на националната ни кухня

0 коментара Сподели:

От Витоша по-високо нема и от баничката по-хубаво също. Това го знае всеки. Без чужденците, разбира се. Те идват тук, неподозиращи за нашите кулинарни богатства, и ние ги бомбардираме от вратата за краката с пълна програма – шопска салата, кюфте, кебапче, баница. Повечето неща им харесват (особено на тези цени, които просто не съществуват в родните им страни). Понякога обаче дръзват да богохулстват – например като опитат да обяснят, че технически погледнато, кашкавалът е вид сирене или че шопската салата не е най-пълната с фибри на света. Други даже открито отричат основополагащи стълбове на родната култура, като отказват да ги опитат или още по-страшно – не ги харесват! Ето кои са най-често срещащите неразбиране храни и напитки:

Боза

Поставете се на мястото на някой чужденец. Току-що сте пристигнали за пръв път в държава, която във вашите новини присъства основно в криминалните хроники и на дъното на всички икономически класации. Завеждат ви в мрачна постсоциалистическа сграда, където зад тезгяха навъсена продавачка ви подава чаша с плътна, мъглива, кафява течност, която изглежда шоколадово, но мирише особено. И всички повтарят: „Пий, пий – итс дъ бест!“. Сега разбирате ли защо често чужденците отказват да опитат боза? Тези, които се осмеляват, изобщо не са готови за вкуса й. Не е нужно да ги изтезавате – то си е нещо наше. Трудно ще го разбере светът.

Шкембе

На теория шкембето е най-доброто лекарство за махмурлука. На практика не сме сигурни дали е точно така. Води се спор между диетолозите дали да тормозиш и без това свития си стомах с трудно смилаеми телешки вътрешности, е най-добрият възможен ход. Иначе се изисква особен вид смелост и авантюризъм, за да опиташ с отворено съзнание месо, което в твоята държава даже не се продава по магазините, по ред причини. Пък и често самите българи не рекламират правилно шкембенцето, като го превеждат с нелицеприятни немаркетингови изрази в стил tripe soup, belly bouillon и tummy borscht. А като добавиш към обяснението, че тази супа се консумира в комбинация със студена бира, вече всички видове вежди се повдигат.

А, ако искаш да избираш сред най-доброто суши в града, прегледай тези местенца.

Ракия

Всички сме израснали с приказките на поколенията преди нас как ракията е по-велика от уискито. Сигурно ще бъда наречена с лоши имена, целена с фейсбук камъни и като цяло тотално низвергната, но как може напитка, която се прави от съмнителен плод, необразовани технолози и със самоделна техника, да е по-добра от нещо, по което работят десетки поколения експерти с неограничен индустриален ресурс в един от най-конкурентните отрасли на света? Това е все едно в гаража си да сглобиш кола, която да е по-добра от суперавтомобил. Американците също имат ракия – викат й муншайн и е характерна за забравените от бога части на картата им. Все пак от учтивост повечето чужденци опитват, на някои даже бруталните градуси им понасят. Този тип обикновено остават тук, женят се за българка и ходят да си пазаруват ракия в пластмасови бидони от някое село. Местните ги описват с думите: „хубаво момче, много пие“.

Айрян

Да ядеш чисто кисело мляко е може би най-българското нещо на света. В повечето държави това е продукт, който се използва само в готвенето – у нас е основа на менюто. Чужденците основно асоциират киселото мляко с нещо, което си върви с плодове, мюсли и прочие сладки неща. Тараторът ги обърква като явление, защото е студена бяла супа. Но айрянът вече съвсем ги кара да мигат на парцали, защото е солена напитка с вкус на кисело мляко, която комбинираме с баничка. За нас това е най-естественото нещо на света. За тях е кулинарна революция, която обръща представите им на 180 градуса. Също като пържените картофи със сиренце например.

Виж повече: Най-сладките места в София.

Свински уши

Свинското не е най-модерното месо напоследък в световен план. Месоядните сякаш са се разделили на две основни течения – пилешко и телешко, което поставя свинските пържини в една леко ретрогардна светлина. Нас обаче това не ни притеснява, даже никак. Пържолите настрана, ние ядем всичко от прасето – от класическа сланинка с праз, през пача до деликатеси като уши и тестиси. Последните помагали за потентността. Може би така трябва да ги рекламираме на чужденците – като една био натурална органична чисто балканска виагра!

био магазина в София, в които има всичко.

Какво още и къде се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *