10 постижения на български спортисти, които все още прославят страната ни

Дали сме на света много, особено в тези категории

0 коментара Сподели:

Господ е българин и харесва спорта! Ето заради това имаме спортисти, които все още прославят страната ни със своите постижения.

Вижте нашата класация от десет българи, прочути в своя спорт на световно ниво:

Йордан Йовчев – Олимпиецът 

Легендарният гимнастик е прославил страната ни в чужбина с участие в цели шест поредни олимпийски игри в периода 1992 до 2012 г. , което е рекорд. От тях е грабнал четири медала – сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на две първенства и двоен световен вицешампион.

Ивет Лалова – Седмата в света на 200 метра

Спринтьорката на 200 метра Ивет Лалова отново се нареди сред най-бързите жени в света и грабна седмо място на Световното в Доха преди дни, където прослави България сред участници от 200 държави. Тя отново се класира на същото място, което зае през 2015 г. в Пекин, въпреки че през 2001 г. е триумфирала четвърта на 200 м от Световното младежко първенство, когато е била едва на 17 години. 

Нешка Робева – Златното момиче 

Как се печелят 294 медала за 25 години по художествена гимнастика? Нешка Робева успява да превърне отбора по художествена гимнастика в „златните момичета“, които и до днес са световно познати. Именно заради това тя е прославила страната ни и все още се смята за най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света.

Виж повече: Весо Овчаров: Там, където времето е хубаво и животът тържествува

Стефка Костадинова – 32 години непобедима в света

И до днес никой в света не е подобрил рекорда от 209 сантиметра скок на височина, което я прави световен шампион по лека атлетика. Нейният световен рекорд е поставен сред петте най-велики спортни рекорда на планетата.

Григор Димитров – Третият в тениса 

Той се би достойно срещу най-големите имена в тениса и прослави България, като стана третият в света в листата. Хасково е най-гордият град в страната с ракетата – Григор, който едва на 14 оглавява европейската листа за младежи. И с друго се е прославил в света – с вкуса си към красивите жени – Маша е наша и Никол също беше. 

Христо Стоичков Голмайсторът

Господ е българин – фразата, заковала се в ехото на футбола четвърт век по-късно, a именно през далечната 1994 г., нa Световното първенство по футбол. Стоичков има заслуга България да се класира на четвърто място в света. Грабнал „Златна топка“, „Златна обувка“, Купата на Европейските шампиони и редица други признания, Камата и до днес няма конкурент, който достойно да го замести.

Христо Проданов – Първият българин на осемхилядник

През 1894 г. на връх Еверест успява да стъпи първият българин сам и без кислороден апарат!

Деветият, осмелил се да се качи без допълнителен кислород, за съжаление загива по пътя надолу. Проданов се счита за най-смелия алпинист на Балканите със своето изкачване по най-опасния път към върха. 

Петър Стойчев – Преплувал Ламанша под 7 часа

Да преплуваш Ламанша под 7 часа и да поставиш световен рекорд – най-бързият плувец в света в ледени води е българин! Единадесеткратният шампион по плувен маратон поставя рекорди, с които ще се хвалим още години, тъй като трудно се достига такъв ранг дори и в чужбина. 

Дан Колов – Балканският лъв 

Българският борец е първият европейски шампион на България по борба свободен стил още през 30-те години на XX век. Мачовете му са четирицифрено число, а загубите двуцифрено. Именно това го прави най-прочутия кечист (както са наричали борбата свободен стил) в света.

Станка Златева – Петкратна световна шампионка

Борбата е безмилостна, ако Златева стъпи на тепиха. Тя е петкратна световна и шесткратна европейска шампионка. Какво по-хубаво от това да си първата българка, участничка на олимпийските игри в женската борба и да успееш да обереш всички награди в няколко поредни години? Станка Златева е име, което се знае на световно ниво в този спорт. 

Виж как да избереш правилния спорт за теб

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града от близо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *