Сани Жекова - наше момиче

С риск да нарушим режима и подготовката й разменихме няколко думи между офиса ни на „Раковски“ и австрийските глетчери

  • 12.12.2013
  • от Влади Герасимов
  • снимки: Момчил Христов

България винаги е имала талантливи спортисти, но много рядко такива като Сани Жекова. С шампионски хъс и желязна дисцип­лина тя се спуска все по-бързо по белите писти и се качва все по-често на почетната стълбичка при най-добрите в света.

Привет, къде те намираме?
Намирате ме в Австрийските Алпи, на глетчерите в Пицтал, тук съм на тренировъчен лагер.

Как минава един твой ден?
В ден като този, когато съм в тренировъчен режим – динамично, ползотворно и много добре организирано. В края на деня се чувствам изтощена, но и заредена...


А една цяла година...
Подготовки, лагери, състезания и битови ангажименти, пътувания в страната и чужбина по работа и за удоволствие. Особено ценя малкото време, което ми остава за любимите ми хора.

Вярно ли е, че твоят зимен сезон започва в пика на лятото?
Точно така. На хората, които не са наясно в детайли с режима на един професионален сноубордист, това винаги им е много странно. Сезонът ми започва в края на август, обикновено в Нова Зеландия, Аржентина или на глетчер в Алпите, както в случая.

Последните две години чуваме името ти и покрай разни други спортове...
Водните спортове ми носят много приятни емоции. Сърф карам от малка просто за удоволствие, от няколко години пък се запалих по ветроходството и вече втора поредна година участвам в надпреварата за Калиакрия къп. Много ми е интересно и е голямо предизвикателство.

Подготовките ти се провеждат все в чужбина... Как оценяваш нашите зимни курорти?
Лагерите ми се провеждат в чужбина, тъй като през август, септември, октомври и началото на ноември, когато е подготвителният период на сняг, в България няма как да има сняг. В последните години базата у нас вдигна нивото, а курортите бих оценила дори като отлични. Естествено че има накъде да се развива чисто като тренировъчни съоръжения и паркове, за да бъде достатъчно подходяща и за професионалисти, но това е въпрос на менажиране, политика и интереси от страна на курортите.


Какво ти предстои като състезания този сезон?
Предстоят ми 5 световни купи в Австрия, Канада, Андора, Швейцария, Испания, Олимпийски игри в Русия и за финал Winter X Games в САЩ. Въобще пълна програма.

Повечето от времето си прекарваш навън, липсва ли ти София, имаш ли любими място за излизане тук.
Програмата ми е така направена, че да не отсъствам от дома си за повече от месец, за да няма носталгия. Ха-ха. Имам много любими места в София, които са основно в центъра. Тук има чудесни и разнообразни места, на които мога да се насладя на вкусна храна и вино, клубове, в които мога да се забавлявам с приятели и да чуя хубава музика... И тъй като е мъничка, всичко ти е подръка. Ако ме питате за конкретни имена – Blender, Black Label, а най-любимият ми ресторант е Cinecita.

А остава ли ти време за тях?
Обичам да танцувам и да се забавлявам, но напоследък ми се удава много рядко, обикновено излизам до късно вечер само ако има специален повод. В момента имам други приоритети и времето ми стига само за късна вечеря. Напоследък след 22 часа очите ми се затварят, така че до това време трябва да съм в леглото.

Къде ще прекараш коледните празници?
В Австрия с близките ми. Знаете, че по това време е доста приказно с всичките осветени улици, коледни базари и най-вероятно сняг, страхотно е.

Разбери повече за първата и единствена в България общност за екстремни спортове, съставена изцяло от момичета.