Данчо от Balkan Barber: фризьор, който е нещо средно между лекар, поп и психолог

Осмелен да бъде

0 коментара Сподели:

Димитър Караниколов

Мечтае да се научи да пее и да не загуби себе си. За първото не знаем, но пък сме убедени, че докато държи хладните оръдия на естетиката и ръцете на хората, винаги ще се чувства намерен… Йордан Александров сяда на бръснарския стол на откровеността и поглежда право в огледалото.

Бръснарският ти стол вече е известен в София. Каква е историята му?

Като малък дядо ми ме воде­ше в бръснарницата в родния ми Нови пазар, при Дураклия­та. Сядах в един огромен, тежък и сякаш жив стол, заслушвах се в отривистата ножица и потъвах в мистич­ния свят на бръснаря. Когато отворих салона, се сетих за този стол и реших, че трябва да го потърся. Бръснарят беше починал, но столът още ме чакаше.

Разкажи ни за пътя до Balkan Barber.

Пътят е дълъг, криволи­чещ между Лондон, Берлин, Истанбул… Взех по малко отвсякъде. В Лондон се учих на мъжко подстригване в една от най-престижните акаде­мии – Sassoon. Англичаните са царе на систематичност­та, имат терминология за всичко! Истанбул пък обърна светогледа ми. В семейната бръснарница на двама братя усетих трескавата ат­мосфера на занаята: турска музика, хаос и много клиенти, за които бръсненето е еже­дневен ритуал.

А какво е подстригването и бръснарството за теб?

Освен всичко друго то е емо­ционално преживяване. Често се шегувам, че да си бръснар е призвание – нещо средно между лекар, поп и психолог. Неслучайно мъжкото под­стригване например продъл­жава около час, като трийсет минути са отделени за масаж на скалпа с топли кърпи. За това време човек може да разкаже какво му тежи.

Покажи ни оръдията си на труда!

Моите ножици са може би най-специалните в Со­фия – Hikari! Това е една от най-старите японски марки с над 400-годишна история в правенето на мечове… Моята е по поръчка, защото съм левичар. Цели 6 месеца я чаках – по някое време се питах дали корабът не е потънал… Накрая пристигна с 3 листа упътване, толкова е специална. Иначе отскоро си правя и собствени бръсначи.

Работиш и с жени, нали?

Само ако искат къса коса! Уморен съм от онези, които идват за връхчета и прав сешоар, няма нищо по-скучно от това. От друга страна, едно хубаво геометрично подстригване показва динамика, характер и дори може да направи носа ти по-малък! Все по-често помагам на жените да разберат кои са и какво искат от живота – зад всяка прическа стои един дълъг, често психологически, разговор. Не малко жени съм съветвал и надъхвал да напуснат работата си и най-сетне да започнат да правят това, което ги прави щастливи.

Значи ли това, че ще ни откажеш прав сешоар?

При мен евтино щастие няма как да си купите! Не мога да изгубя един час време от живота си за нещо, което вятърът ще развали за 5 минути. А и тук идват само хора, които живеят пълноценно – такива, които имат по-смислени неща за вършене от прав сешоар.

Balkanbarber.com e посветен на промяната. Тя ли е лайтмотивът в твоя живот?

Личното ми мото е „Осмели се да бъдеш“. А идеята на сайта е да показвам вдъхновяващи хора, такива, които не плащат данък обществено мнение. Това е един общ проект с Вито Валентинов и Райна Тенева. Калейдоскоп от онези моменти, в който всичко се преобръща и всички намират мястото си. Лично за мен този момент дойде по време на един фестивал – Goat milk в село Бела речка. Там се събират много артисти и освободени хора, които искат да живеят този живот, не просто да съществуват, да ходят на работа и да си купуват нови вещи. И тъкмо там, сред много сродни души, аз открих себе си и идеята за Balkan Barber. Сега знам, че Balkan Barber е всичко, което съм аз.

Виж какво си говорихме с ALGIERS.

Гласувай за любимото си градско място.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *