10 от най-забавните фейсбук групи

Или кои са малките интернет общества, в които неусетно можеш да загубиш цял ден

  • 31.10.2018
  • от Миро Павлов

Фейсбук вселената се развива и еволюира като огромен жив организъм пред очите ни. През последните години 2-та милиона юзъри у нас започнаха да се групират в самооформили се галактики от онлайн звезди. Ето няколко от най-впечатляващите струпвания на хора със сходни идеи за забавление в социалната мрежа:

Забелязано в София

С близо 200 000 членове това е една от най-успешните бг групи на всички времена, посветена на „показване на всякакви небивалици, забелязани из нашата мила столица“. Единствените условия са снимките да са авторски, географски да отговарят на името на групата и да нямат рекламен характер.

В резултат на това гледките от София са доста често невероятни и варират от прекрасен залез до безобразно паркиране, през всякакви графити и куриози.

Все пак къде другаде ще видиш бяло порше, надраскано с „Локо София“. Интересен факт – въпреки че повечето хора смятат „Дочуто в София“ за групата плагиат, „Забелязано в София“ е създадена 4 месеца след нея.

Чантичка

Малка, но изключително сплотена група, възхваляваща мъжката красота и изяществото на фешън аксесоара, комбиниращ практичност и сексапил под дяволитото име хюмнетка. Зародишът на чантичка обществото е обвит с мистерия, но отдадеността на диагоналка ентусиастите е повече от впечатляваща. В секции като „Чантичките на известните“ те са успели да категоризират знайни и незнайни рок, фолк и редови величия. В открито комедийни постове пък подкрепят Ким Чен с игриви слогани като „Всяка Чантичка танк в двора на империализма“. Очаква се и онлайн магазин, който вече окончателно ще бетонира трона на сайта като лидер на ироничния моден сарказъм.

Мацките сме тук и чудни неща се случват J

Ако не сте момиче, при това такова с кул приятелки, няма шанс дори да надзърнете в тази група – тя е толкова тайна, че 3800-те ѝ членки я пазят далеч от хорските очи с ревността на илюминати. Даже често отричат съществуването ѝ. А що се отнася до тези толкова чудни неща, дето се случват… не е ясно каква е била първоначалната идея, но в късен завършен вид това е нещо като бутиков секънд хенд – 99% от постовете са за продаване и препродаване на дрехи и аксесоари. Често с много силни описания на продукта и лични излияния в овършеринг истории по темата. Якичко.

Вали ли в София

Най-простите неща в този живот са гениални… или май беше – гениалните неща са прости? Значи тази група е без съмнение и двете: 309 души са лайкнали сайт с единствена функционалност да дава отговор на така посочения въпрос. При това с една дума. Без някакви опити за оригиналничене. „Вали ли в София?“ „Да“/„Не“. Тва е.

Няма уедъри, медъри, аку-маку.

Всичко е толкова ясно, че даже почти няма коментари, а снимките са спорадични и само по темата: дъждовни и гръмотевични. Сами те се описват като: „Страницата, която ще внесе капка категоричност в бурното ежедневие на столичанина“. Определено.

Необвързани Вегани тире Уфолози

Името на групата следва логиката на 150-килограмов шестокласник с прякор Сомалия – 30-те хиляди членове не са нито вегани, нито уфолози, но шансът да са необвързани с подобно чувство за хумор е доста голям. Освен салатите, които са основна тема за подигравка на войнствените карнисти, вътре не биват пожалени хората от малки населени места, тези с алтернативна сексуалност и пигмент на кожата. Въобще сечта е поголовна, затова и групата е затворена, но пък достъп до нея получава всеки пожелал. Е, ако не си лицето на българските вегани Николай Донев, разбира се.

Брато

Момченцата сме тук и чудни неща се случват – общо взето, това е положението. Естествено, без частта с продаване на дрешки. Това всъщност е допълнение към сайта brato.bg, но според нас е по-успешната версия на концепцията,

защото дава възможност на юзърите да се развихрят по любими теми като коли, спорт и… абе тия три неща.

Най-важните статии със заглавия като „Приятелски съвет към дамите: мийте я“, „Жена си счупи вагината; ползвала вибратор прекалено често“ и „Джейми отказва да се облече въпреки лошото време“ все така са там, така че нищо не изпускате. И по неясна за всички нас причина тук наричат жените със звучното обобщително нарицателно име Цецки. Коментарът е излишен.

Не харесвай тази страница

11 000 души явно обичат да правят напук и са харесали страницата. Как стигнахме до нея? „Не харесвай тази страница“ ни предложи да я харесаме. Общо взето, кифленска логика – флирт, игнор, репийт. Иначе групата е царството на меметата – повечето с Hide The Pain Harold и хумор, замесващ майки в нелицеприятни сексуални практики. Често получават банове, но като истински корави копелета не се отказват и продължават още по-настървено напред. Спокойно можете да загубите половин ден, ако почнете да скролвате надолу. А пък после, ако искате, ги харесвайте.

Групата на изтръпналите

Друга разновидност на явно работещата формула – ежедневен микс от брадати вицове, мухлясали мемета и щипка пернишки шеги за аромат. Явно обаче това се харчи, защото 40 000 души са цъкнали и не спират да цъкат до пълно изтръпване. Иронията е как в група с подчертано расистки, хомофобски и битов хумор дисклеймърът носи смелото определение: „Малоумно, селяндурско, вулгарно и неадекватно поведение няма да се толерира в групата!“. Добре.

Блокиралите рейнджъри

Бащата и майката на всички затворени групи. Стартирана на шега от съвсем нормални момчета с уклон към политически некоректното, тази група през годините се превърна в нещо като Dorsia от „Американски психар“ – клуба,

в който просто не можеш да влезеш и даже ти се смеят пет минути по телефона, като питаш за резервация.

Вътре има под 5000 души, а още толкова чакат за регистрация, а междувременно членовете са си създали някаква трайбъл йерархия, която определя кой е по-блокирал на база серия от безумни показатели. Като всяка велика група и тази има менте, кръстена не без фантазия „VIP БЛОКИРАЛИТЕ РЕЙНДЖЪРИ“. Също като „Необвързани вегани уфолози“ (без тирето), репликата напълно заслужено е обект на силни, постоянни и безапелационни подигравки.

Майки-християнки срещу дрогата

Групата, която се обявява срещу дрогата, но на база постовете им (от един приятел, който е опитвал веднъж) знаем, че подозрително добре познават както всички химически субстанции, така и жаргона за пазаруването им. Слоганите на майките крещят „Наркотиците ви отдалечават от бога“ и „Откажете дрогата сега!“, а типична визия например е как Явор Бахаров се превръща в криминално проявен ром. Сензационни истории как кучето на кака Радка загризало безпризорно оставен хашиш и сега от него расте марихуана пък направо заслужават награда „Хюго“ за научна фантастика. Естествено, появи се и контрагрупа в отговор на Майки-християнки, носеща звучното заглавие „Майки Наркоманки Срещу Християнството“ и пълна с хумор от типа „няма да пуша повече ганджа… но няма да пуша и по-малко“. Некви класици.

Виж кои са най-нелепите неща, които търсим в интернет.