So much love for Fedde le Grand

Холандецът лети от един фестивал към следващия и има едно от най-заетите лета в кариерата си

  • 05.08.2013
  • от Ели Цонова

Сигурни сме, че всеки един от вас тръпне в очакване на шестчасовия сет, който Fedde le Grand ни е обещал за тазгодишното издание на Solar Summer 2013. За да подгреем отсега, си поговорихме накратко с холандеца за България, партитата по морето и новия му албум.

Още помним как танцувахме на "Put Your Hands Up For Detroit". Какво се промени, след като излезе това парче през 2006?
Това беше началото на интернационалната ми кариера. Откачено е как толкова бързо се превърна в нещо огромно. Един ден ме знаят само няколкостотин души в Холандия, а в следващия започнах да пускам по целия свят. Изведнъж бях по радиото, по телевизията, постоянно звъняха хора да ми искат интервю – нереално е, но в положителен смисъл.

Най-новото ти парче със Sultan и Ned Shepard “NoGood” излезе само преди няколко седмици. Как се решихте да правите нова версия на класиката от Kelly Charles, на която дори The Prodigy са правили римейк?
Всъщност е страшно трудно да се захванеш с парче, което всички знаят, и да измислиш нещо ново е по-трудно, отколкото изглежда. От друга страна, песента е страхотна, няма как да не искаш да направиш нещо свое от нея. По-рано тази година пътувах с момчетата по време на турнето ми в Северна Америка и бяхме нонстоп заедно, съответно започнахме да експериментираме с музика. Имахме много добро предчувствие за парчето на Kelly Charles, което се потвърди, когато го включихме в сетовете си и публиката откачи.

Ти на практика откри Deniz Koyu и го лансира чрез твоя лейбъл Flamingo Recordings. Как усещаш дали някой млад продуцент има потенциала да се утвърди на електронната сцена?
Няма как да си сто процента сигурен, че един млад продуцент ще е следващата ярка звезда на небосклона, много зависи от добрия ти инстинкт. За щастие аз имам много, много добър инстинкт. Имахме доста талантливи момчета, които пробиха именно чрез Flamingo, като започнем от Nicky Romero и стигнем до Sultan и Ned Shepard. За мен е много важно да давам шанс на изгряващи продуценти чрез лейбъла и мисля, че и другите лейбъли мислят по същия начин.

Как върви работата по новия ти албум?
Имам толкова много нова музика, която е готова, а някои парчета вече бяха релийзнати, затова трябва сериозно да помисля кои тракове ще включа в албума и кои не. За щастие имах цялата минала година и началото на тази, за да бъда наистина продуктивен в студиото. Естествено невинаги имаш вдъхновение, но не мога да се оплача от липсата на такова в последно време. Така че на практика бавя албума, защото трябва да реша какво послание искам да има той, за да селектирам такива парчета, които да са обединени от тази идея. Смятам, че е много важно да има замисъл зад такъв голям проект.

Fedde, ти си голям фен на страната ни и не пропускаш да го подчертаеш всеки път, когато ни гостуваш. Какво ти харесва в България? Знаеш ли нещо на български?
Много просто – намирам страната ви за изключително красива, а и никъде по света няма толкова готина публика. Мога да казвам „Здравей!!!“ (ако значи hellо), иначе не знам друго.

Solar Summer, Cacao Beach, Yalta, Fedde le Grand

Какво точно различава българските фенове от другите? Мислиш ли, че ще има разлика в начина ни на купонясване, ако сравниш морските си участия с тези в Yalta?
Българите са страшно отворени и се раздават на двеста процента. Със сигурност ще има разлика в атмосферата, защото става дума за две напълно несравними места. Нямам по-любим клуб по света от Yalta. Той е доста малък, сравнено с други световноизвестни локации, което в случая му е от полза, понеже е доста ъндърграунд, с много интимна атмосфера, а енергията вътре е уникална. Колкото до участията на плажа – тълпата е по-голяма, посрещате заедно изгрева, всички са разсъблечени…

Ще пускаш цели шест часа на Solar Summer този август. Как се подготвяш за такова шоу?
Толкова съм развълнуван да пускам шест часа, същинска мечта е. Българската публика е супер образована откъм музика, така че можеш да им пускаш всичко – от много funky house до bigroom парчета. Единствената ми подготовка е да взема достатъчно тракове от всеки стил и кой знае, може дори да откарам по-дълго!

Знаем, че обичаш да ходиш инкогнито на участията на приятели, когато имаш време. С какво друго си запълваш свободните минути и какви са плановете ти за лятото?
Обичам да ходя на фитнес. Здрав дух, здраво тяло. Колкото и клиширано да звучи, истина е. Но това лято няма да имам много време, защото ще съм постоянно на път, обикаляйки по партита и фестивали.

Диджеят ще пуска на 17 август (събота) на Cacao Beach. Ако си фен на Fedde, хвърли един поглед и на интервюто ни с Patric la Funk, с когото заедно направиха хита "Autosave".