ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ: ЧЛЕНОВЕТЕ ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС, КОИТО ВСИЧКИ СМЕ НАРУШАВАЛИ

Кой в днешно време не е криминално проявен?

0 коментара Сподели:

„Кой в днешно време не е криминално проявен?” Реплика, която обърна обществото с клавиатурите нагоре и която съм сигурен, че след време и в един по-лош свят ще се изучава в училище, за съжаление най-вероятно на мястото на Паисиевата история. Като дипломиран и също толкова компетентен юрист мога да потвърдя, че дълбоко в себе си всеки от нас е престъпник, но за добро в България властва презумпцията за невиновност, затова, преди да ни осъдят, първо трябва да докажат, че сме нарушили закона. Spoileralert: не съм включил торентите, тяхната неприкосновеност трябва да бъде национална кауза, каквато са „Лудогорец“ и Поли Генова! Подкупите пък са твърде мейнстрийм тема. Да започваме по същество:

Чл. 95. Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна. – Колко често ти се е случвало да си на маса, да правиш революция и да сваляш правителства като един съвременен хъш? Следващия път бъди по-внимателен дали някой не те слуша.

Чл. 142. Който отвлече другиго, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години, ал. 3, т. 2. от деянието са настъпили значителни вредни последици. – Това е, когато кажеш на приятелите си, че не ти се излиза, а те те замъкнат някъде и против волята ти те налеят с алкохол. Вредните последици са на следващия ден и повярвай ми, от тях боли повече.

Чл. 142а. Който противозаконно лиши някого от свобода, се наказва с лишаване от свобода до шест години. – Отнася се за връзките, в които единият от двамата влюбени задушава до такава степен с любовта си другия, че той е склонен да разреши проблема си, като уведоми за това властите. Всякакви разговори тук не помагат.

Чл. 143. (1) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години. – Е, кой не го е извършвал? Тук съм съгласен с цитирания в началото класик. Вярвам, че всички сме принуждавали някой друг да върши неща против волята му.

Чл. 145. (1) Който противозаконно открие чужда тайна, опасна за доброто име на някого, която му е поверена или му е станала известна във връзка с неговото занятие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева. – Ах, тук определено е предшествано от едно „Обещай да не казваш на никого!” или „Да си остане между нас!”.

Чл. 147. (1) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание. – Говоренето зад гърба на някой и пускането на слухове по чужд адрес не е шега работа.

Чл. 159. (1) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.

Записал си домашно порно? По-добре го скрий някъде, че да не стане после „Га яде кифтета, не рива, а ?”.

Чл. 173. (1) Който издава или използува под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание. – Поне веднъж в живота ти се е случвало да цитираш чужди лафове, които да представяш като свои. Аз също не съм светец и ще наруша този член в заключението си.

Чл. 177. (1) Който склони някого по насилствен начин да встъпи в брак и поради това бракът бъде обявен за недействителен, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Този член се прилага в случаите, в които жена ти каже, че трябва да се ожените и ти й предложиш „доброволно” две седмици по-късно.

Скъпи мои, безгрешни няма, в заключение нали си знаете, OnlyGodcanjudgeme.

КОГАТО ГО ИГРАЕШ ЛОШОТО ЧЕНГЕ ВЪВ ВРЪЗКИТЕ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *