5 КУЛТУРНИ ДЕЙНОСТИ С ВХОД СВОБОДЕН, КОИТО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОСЕТИШ ПРЕЗ НОЕМВРИ

Зимното часово време и студът не са причина, за да си останеш вкъщи

0 коментара Сподели:

Иван Шишиев

Ноември е един от най-активните в културно отношение месеци и докато си спомняте с носталгия за лятото и чакате с нетърпение снега може да отделите малко време на интересните събития в София.

ТЕАТЪР:

„Нощта на театрите“ ще се проведе на 21 ноември в 15 български града. Програмата за всеки от тях може да се намери тук, а още по-хубавото е, че голяма част от представленията ще са с вход свободен. „Нощта“ в София започва от 10 часа сутринта и завършва в полунощ.

КУЛТУРА:

В условията на съвременната глобализация, едно от най-добрите неща, които можем да направим като граждани на света е да се опитаме да опознаем другите по-добре. Ако някога Индия те е впечатлявала или вдъхновявала, на 14 ноември би могъл да отпразнуваш индийския празник Дивали с деня на индийската култура в България. Събитието ще се проведе в аулата на Софийския университет, а програмата включва йога, рисуване с къна и индийски танци. Входът е свободен, а повече информация и цялата програма на празника може да очакваш тук.

Ако пък Китай за теб е не по-малко интересен от Индия, би могъл да посетиш и лекциите за китайската икономика и право и за традиционната медицина в института „Конфуций“.

КИНО:

През ноември всички кинолюбители очакват фестивала „Киномания“, но освен него ще се проведат и още 3 кино събития, които си заслужават вниманието – фестивалът на екранизациите Cinelibri, за който вече писахме тук, и студентския филмов фестивал „Ранно пиле“, както и „Седмицата на корейското кино“, които са с вход свободен.

ЛИТЕРАТУРА:

Есента често предизвиква желанието да си прекарваш дните с книжка в леглото, а този ноември ще е един от най-подходящите за това.По случай деня на будителите голяма част от регионалните библиотеки обявиха безплатно записване, а в София ЧитАлнЯта пред Народния театър ще подарява безплатна членска карта на всеки ученик до края на месеца.

ИЗЛОЖБИ:

Галериите и музеите са удобно място да се скриеш от ноемврийския дъжд в някой студен следобед, а всеки втори четвъртък от месеца ще можеш да го направиш безплатно в „Квадрат 500″, Национална Художествена галерия, Крипта към Храм-паметник „Св. Александър Невски“ и Музеят на социалистическото изкуство. Съвсем всеки четвъртък пък вратите на  Музея на историята на София, Софийската градска художествена галерия и Некропола при базиликата „Света София“ са широко отворени.

Снимките към статията са от проекта „Етюдите на София“ и ще бъдат част от фотографска изложба, която ще можеш да откриеш след 14 ноември в кино „Влайкова“ (също с вход свободен, разбира се!).

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *