С ОБИЧ, ТВОЯТА КАРЪЩИНА

Ако си мислиш, че само ти се спъваш на равното и винаги уцелваш плаващите плочки, когато вали. Не си само ти - С обич, твоята каръщина

  • 01.09.2015
  • от Ина Пенкова

Определено не е честно. Всъщност си е направо безкрайно несправедливо и би трябвало Вселената, Господ или който там е виновен за случващото се, да си поеме отговорността. Защо все на теб? Защо точно ти? Защо ВИНАГИ ти?

За кармата, съдбата, каръщината или както се нарича този феномен, който регулярно те вади от релси, като ти спретва малки, но изключително дразнещи номерца. За търговските вериги, които само чакат да определиш някоя стока от магазините им за любима, за да спрат вноса й в цялата страна. За „таланта” ти да се лепваш на най-скъпите обувки, без въобще да си гледал етикетчетата с цените. За онзи единствен път, в който реши да пътуваш гратис и попадна в епицентъра на акция на „Център за градска мобилност”.

ДА ИДВАТ ЛУДИТЕ
Може и да си мислиш, че ти си най-силният магнит за откачалки, обаче не си. И го знам със сигурност, защото най-силният съм аз. Имам емпирични доказателства под формата на хора и животни от всякаква възраст и порода и истории, които могат да запълнят ефирното време на три сезона „Съдби на кръстопът”. Срещат ме в парка, на плажа, по заведенията, в градския транспорт, а веднъж един ми дойде на крака вкъщи с чаша кафе в ръка. Преследвали са ме, гледали са ми на ръка, пели са ми песни, предлагали са ми пари, сплитали са ми косата, пръскали са ме със светена вода, говорили са ми на различни езици, викали са ме на адрес (?!?), разказвали са ми как са спасили света. И знаеш ли какво – тези откачалки са били на други места, срещали са други хора и са се държали с тях по същия безумен начин. Не сме само аз и ти. Много сме. Всички сме! Просто някои са малко повече…

ИЗВИНЯВАМЕ СЕ ЗА НЕУДОБСТВОТО
Дори най-голямото и искрено извинение на света не може да възстанови баланса, нарушен при спирането от производство на поредния ти любим продукт. Точно когато си намерил перфектния шампоан и си мислиш, че все пак има шанс Вселената да стане едно по-добро място, съдбата ти обръща гръб. Дори по-лошо – фрасва те с всичка сила в лицето и те връща там, където ти е мястото: в страната на лошите прически. След няма и месец идва следващата ударна вълна: затварят любимия ти ресторант, единственото място, където приготвят любимите ти спагети, при това в любима обстановка. Вкусовите ти рецептори са в траур, сърцето също. Просто няма начин мисълта за световен заговор срещу теб да ти остане чужда. А трябва. Защото цялата ситуация има едно много просто обяснение и то се нарича пазарно равновесие.

Това ще рече, че в общия случай пазарът предлага това, което потребителите търсят. Демек, виновни са драгите ти съкооператори, милите ти съученици, скъпите ти колеги и всеки друг, потребяващ стоки, който не е стимулирал прогреса на дадения продукт/услуга чрез покупка.

Сърди се на тях, не на лошия си късмет!

БЯЛА, КОЖЕНА И СКЪПА
За твоя и моя жалост дори зад витрината с най-големия надпис „НАМАЛЕНИЕ” се крият няколко артикула „от новата колекция”, чиито цени едва се побират на етикетчето. Всеки уважаващ себе си карък знае, че вероятността да нацелиш точно тях опровергава твърдението, че най-високият процент е сто. Можеш да ги познаеш по цвета, по формата, по аромата дори – просто защото това са твоите дънки/обувки/очила, олицетворение на всичко, което търсиш и което, уви, не можеш да си позволиш. Ако често ти се случва да се влюбиш в „най-скъпото”, сигурно си се изкушавал, освен към каръците да се причислиш и към страшните познавачи, които мигновено надушват високото качество. В случай че това те прави горд и щастлив, продължавай в същия дух! Обаче имай предвид, че съществува малка, почти пренебрежима възможност да си попаднал в капана на мърчандайз специалистите, които знаят за потребителските нагласи много повече, отколкото си мислиш. В този смисъл орисията ти винаги да посягаш към най-доброто може да се окаже просто податливост към маркетингови трикове. А дори и да не е, поне може да се успокояваш с тази мисъл, когато бориш депресията след поредното каръшко цунами.

Има и истории, които започват така, но после ги разказваш с удивление що за природна сила е случайността.