Най-странните коледни традиции, които твоите другарчета по света спазват

Да си сложиш секси луксозно бельо или гроздови зърна под възглавницата може да не е сред нещата, които у нас правим за Коледа и Нова година, но по света има традиции, които ще те изненадат

0 коментара Сподели:

Обичаите и традициите на всяка нация определено са истинско бижу,

което е уникално по рода си и можеш да срещнеш единствено на конкретните географски ширини. Породени от хилядолетия на наситена със събития история, фолклорните традиции на всеки народ са толкова различни и любопитни, че нашите мартеници или лазарки изглеждат напълно стандартни.

Когато говорим за Коледа, обаче положението става още по-екзотично, защото елхите, дренчето, коледните играчки и сладки отстъпват място на доста по-любопитни обичаи, които срещаме по цялото земно кълбо. Наслади се на коледните традиции по света, които са като никои други.

Санта Кирошу, или японският Дядо Коледа

Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа, или Санта Кирошу, имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. На Бъдни вечер японците задължително трябва да имат коледна торта на трапезата си. Красивият сладкиш с бита сметана, шоколад и ягоди се поръчва месеци по-рано.

В полунощ на Нова година пък будистките храмове в цяла Япония бият камбаните си 108 пъти, за да разсеят 108-те зли страсти,

които всички човешки същества имат според будизма. Японците вярват, че джоянокането, биенето на камбаните, ще ги очисти от греховете им от предходната година. Традиционно 107 камбани бият в последния ден от годината и 108 през новата година. Много хора ядат елда юфка, наречена toshikoshi soba, в навечерието на Нова година, за да символизират желанието за дълъг живот.

Италия и вещицата Ла Бефана

Оказва се, че на Ботуша има поверие – пръв помощник на Дядо Коледа в коледната нощ е вещица на име Ла Бефана. Тя е от добрите митични същества и раздава подаръците рамо до рамо с белобрадия старец. Легендата разказва още, че Ла Бефана е трябвало заедно с тримата мъдреци да иде и да види Христос, когато се е родил. Но не могла да се присъедини към тях, тъй като била твърде заета.

Е, затова пък всяка година е неотлъчно до Дядо Коледа и се грижи старателно нито едно дете да не остане без подарък.

 Мексико и пинятата

От 16 до 24 декември в Мексико се провеждат коледни фестивали, с които хората честват раждането на Исус. През всеки ден от фестивалите хората посещават своите съседи от къща на къща, наподобявайки пътуването на Йосиф и Мария. По време на посещенията се счупва традиционната коледна пинята със седем върха, които символизират седемте смъртни гряха.

Обувката и неомъжените момичета

Чешката традиция повелява всяка една от неомъжените дами в рода на 25 декември да събуе обувката си и да я хвърли към входната врата, докато е с гръб към нея. Ако обувката се удари във вратата с предната си част, дамата притежател ще се омъжи през новата година.

Ако обаче задната част на обувката удари вратата, девойката ще остане неомъжена и тази година.

Традицията „консода“ и починалите ни близки

В Португалия навръх Коледа се поставят прибори и столове край празничната маса за всички важни членове на семейството, които вече не са сред живите. Традицията се нарича „консода“ и се смята, че ще донесе късмет на семейството, като с нея се почитат и тези, които вече не са сред нас. Оставят им се от коледните ястия, за да могат и те да ги опитат.

Гроздовите зърна и Испания


В Испания и някои страни от Латинска Америка една новогодишна традиция е да се ядат 12 гроздови зърна, по едно за всеки месец на следващата година, за да се осигури просперитет. Звучи лесно? Ето предизвикателството: трябва да изядете по едно грозде при всеки удар на камбана в полунощ.

Предпочитаният начин е да разделите гроздовите зърна на две и след това да погълнете целите половинки грозде.

Чаша шампанско след това може да помогне да се изчисти всичко. Традицията датира от 1909 г., когато лозарите в Аликанте измислят тази традиция, за да продадат повече грозде след изключителна реколта.

Дания и счупените чинии

Традицията на датската новогодишна нощ е да се хвърлят чинии срещу входните врати на приятели и съседи. Това е малко състезание за популярност, тъй като колкото по-голяма е купчината счупен порцелан на следващата сутрин, толкова повече приятели и късмет ще имате през следващата година. В градския живот обаче това е умираща традиция, но страхотно забавление за тези, които все още го практикуват.

Друг обичай в Дания е скачането от столове в полунощ, символизиращо скока в Новата година, когато часовникът удари 12.

Шотландия и високият тъмнокос мъж

В шотландския фолклор „първият крак“, известен също като  quaaltagh  или  qualtagh, е първият човек, прекрачил прага след полунощ. Смята се, че високият тъмнокос мъж с подаръци като монети, въглища, хляб, сол и  уиски носи най-добрия късмет за къщата. Традицията вероятно датира от дните на викингите, когато големите руси непознати (обикновено въоръжени с брадви и мечове) на вратата означават неприятности и на някои места първоначалната стъпка от светлокос мъж все още се смята, че носи  нещастие.

Неапол и хвърлянето на мебели през балконите

„Навън със старото“ е мотото в Неапол, където хората хвърлят всичко – от тостери до хладилници, от балконите си. Отърваването от старите притежания символизира новото начало на новата година.

За да се предотвратят сериозни наранявания, повечето местни жители се придържат към малките и меки предмети

за хвърляне, въпреки че все пак е добре да пазите главата си, ако пътувате до Неапол (или Йоханесбург, Южна Африка, където този обичай също се практикува).

За още от същото – виж Коледните илюстрации, които ни уцелиха право в сърцето!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *