GO SPORT: РОСЕН НЕНЧЕВ

Срещата ни на кортовете с един от най-добрите играчи по плажен тенис споделяме с теб

0 коментара Сподели:

Хванахме го на път за Корфу, където го чакаха 2 турнира. Тенор в „Театро Сан Бабило” в Милано и магистър по Финансов мениджмънт – Росен е от онези хора, които не просто имат разнообразни интереси, а са сред най-добрите в нещата, които правят. Виж какво ни разказа за голямата си страст…

Кога и как се запали по плажния тенис?
В Милано, все пак италианците са го измисли. Запалиха ме приятели, с които дълги години тренирахме тенис на корт. Отидох да играя веднъж, на другия ден се явихме на състезание и станахме първи – нямаше как да не се захвана сериозно след това.

Всички около мен бяха на много по-високо ниво, но с времето се развих и през 2013 с моя треньор станахме шампиони на Ломбардия – за първи път шампионът не е италианец!

Какво ти харесва в този спорт?
На първо място – плажът! Всички големи турнири се провеждат на страхотни дестинации – на места като Аруба, о. Мавриции, Бразилия. Харесва ми, че мога да се развивам и състезавам, без да отделям цялото си време, тъй като имам и други занимания. На този етап спортът е на абсолютно чист олимпийски принцип, т.е. в момента  професионалисти са около 30-ина човека в света, може би малко повече в Италия. Останалите си имаме съвсем различни професии и тренираме за удоволствие.

Кажи ни повече за турнирите?
Имаме 7-о място на Световно и 5-о на Европейско първенство. Засега съм се съсредоточил по-скоро върху Европейските турнири, но от догодина смятам да се явя и на най-големите.

Спортът се развива, увеличават се наградните фондове и играчите.

Какви хора играят?
Много различни и цветни! Ето, аз съм оперен певец, имам приятел италианец, който е пилот на военен хеликоптер. Обогатяваш се и винаги е интересно. И спортната злоба я има, разбира се, но само на кортовете.

Какво е нужно за играта?
Човек да е усмихнат и мотивиран. Къси гащи или бански, ракета, топка и това е. Много достъпен спорт е, бързо се навлиза и за 3-4 пъти седмично можеш да поддържаш супер спортна форма.

За правилата?
Броенето е като в тениса. Един гейм се играе до 40 точки, а при равенство, който вземе точката, взима и гейма. Много хора ме питат как тупка топката на пясъка – ами, топката НЕ ТУПКА. Играе се с т.нар. волета и смачове и когато топката падне на земята, се отброява точка. Полето е с размерите на това на плажния волейбол. Мрежата тук обаче е 1,70 висока. Играе се с ракети от карбон и кевлар. Ако човек трябва да си ги представи най-добре, ще ги определя като големи ракети за тенис на маса – около 50 см и не са с корда.

Трудно ли е да станеш професионален състезател?
Ние сме полупрофесионалисти, истинските професионалисти са в Италия, но там и потреблението на този спорт е доста сериозно. Там си е цял бизнес, с който хората живеят, а ние, останалите, го правим за кеф. Спортът се развива, наградните фондове се вдигат, чакаме да го направят олимпийски. Бразилците и руснаците също доста наблягат на него.

Така че един човек, който е спортно ориентиран, може да се бори за място в ранг листата, може да пътува, да се състезава.

Разказахме ти за най-пристрастяващите летни спортове, сред които е и плажният тенис. Припомни си.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *