ОТ ЛЮБОВ КЪМ ВИНИЛА

Говорим си с Весо, Ники и Щъркела от Vintage Stereo, където тази неделя спретват трети базар за грамофонни плочи

0 коментара Сподели:

Колко от вас слушат музика от грамофонни плочи? А иска ли ви се? Колко от вас усещат онзи особен трепет в стомаха от несравнимо добрия звук. Нахлуваме директно в магазина на нашите приятели Весо, Ники и Щъркела – Vintage Stereo, за да си поговорим защо и как се върна модата на винила. Напомняме ти и че тази неделя можеш да се отбиеш на третия пореден базар (бул. „Витоша“ 1, срещу Съдебната палата, в Търговския дом) и да си намериш находка.

Момчета, защо  според вас се завръща модата на винила?
Защото се завръща и добрата култура, свързана с начина на живот –  да чуеш на спокойствие и наистина качествено онова, което ти е най-любимо.

Какви хора се интересуват от аналоговия звук?
При нас предимно идват тези, старите маниаци. Правят си подарък грамофон един на друг. Има носталгия, било е модерно навремето, но по-важното е, че е хубаво, че е изживяване. Разликата в звука се оценява в процеса на слушане.

Кои са най-често предпочитаните музикални жанрове?
Определено рок музиката е най-търсена, общо взето, зависи от поколенията, по-старите търсят олдскул плочи, а по-младите – Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains и т.н. Имаме класическа музика, джаз, реге, хаус, днб, гангста, ска, пънк.

Трудно се снабдяваме, но гледаме да има от всичко по малко за всекиго.

Важна ли е визията на плочата?
Да, важна е, един си купува плочата, защото е рядко издание, втори заради обложката, трети, за да дразни другия, че я е открил първи (смее се).

Колко средно струва един хубав грамофон, който произвежда качествен звук?
Нормален грамофон за нормални слушатели като нас е между 200 и 300 лв., но има и такива за по 10 хил. лв., разбира се.

Мислите ли, че в момента хората са увлечени да слушат плочи, защото са истински музикални ценители, или защото  винтиджът като култура понашумя?
Носталгията е основна причина към завръщането на винтидж модата. Но търсенето на по- качествен звук не е за пренебрегване като фактор. Хората имат увлечение към ретро нещата, лошото е, че интересът се поизроди в мода. Според нашите наблюдения младото поколение не е консуматорско, както често се твърди. То не иска да купува все нови и нови неща, които ще се развалят, а нещо с добавена стойност и сантимент.

Разкажете ни за последните два  ваши базара за грамофонни плочи. Задава се трети на 3-ти…
Първия път се изсипаха около 2 хил. човека, всеки се буташе и ровеше из плочите, като извън магазина имаше и доста други търговци на плочи. Вторият беше по-спокоен, нямаше такова стълкновение. Организираме го всяка първа неделя от месеца. Пловдив започнаха да правят базари малко преди нас, като идеята назря преди две години благодарение на Ники от Лом.

В чужбина например правят огромни базари за плочи. В Барселона е най-големият и се провежда  веднъж годишно.


Бихте ли направили благотворителен базар за грамофонни плочи, организиран от вашия магазин?
Да, това е добра идея, ще помислим.

Според Весо, Ники и Щъркела от магазин Vintage Stereo слушането на грамофонни плочи може да бъде възприемано и като един своеобразен ритуал. Първо да забършеш грижливо плочата, после да я поставиш внимателно,  да сложиш иглата отгоре й и накрая просто се отпускаш и се наслаждаваш  на музиката.

Виж какво още можеш да правиш през уикенда.

Тагове: Валя Минчева
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *