СОФИЙСКИ НИНДЖИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ

Можеш да си щастлива градска нинджа дори да не си хванал пътя на изток

0 коментара Сподели:

Иван-Александър Иванов (основен кадър)

Така, честно да си кажем не те познаваме, а дори и да се знаем, явно нещата основно са се объркали през последните месец-два. Нямаме представа как се случи, но ти си тотално изоставен в градската джунгла на прага на един от най-коварните месеци в годината – август. Всички, които познаваш, дори Гошко от третия етаж, са на море с техните, а ти се чудиш как сградите в горещата ни столица са проектирани така, че хем да е топло, хем задушно.

Преди да се депресираш тотално, обаче имаме чудесна новина – спасение има и то стои пред теб под формата на строен план за действие. Няма да те изненадаме, като кажем, че решението на сложни дилеми винаги се крие в най-простите формули. В случая взимаме мантра, стара колкото света, и ти я поднасяме без грам угризение.

Връщаме се във времето на японските нинджи, които като свежи типчета много добре са знаели какво да направят, за да са в идеална хармония.

Решението е следното: земя, въздух, вода. Да, точно толкова е просто. Връзката със земята ти осигурява физическа и психическа стабилност. Водата дава на тялото ти нужното усещане за вселенски кеф, а въздухът, който пълни дробовете ти по време на положителни емоции и безкраен фън, е нещото, за което казваме категорично: безценно! Виж сега как ги виждаме нещата, за да се превърнеш в щастлива градска нинджа само в три лесни стъпки:

ЗЕМЯ


Идеята да се разходиш сред природа близо до София едва ли ти е непозната или чужда, но повярвай ни, дори ти може да се изненадаш. Започваме от близо към далеч с Боянски водопад и Боянско езеро. Ако живееш в центъра, тази дестинация ще ти отнеме само 8 км, а с автобус 64 си там за нула време. Когато стигнеш, сам си решаваш дали да се отправиш към Боянската църква, част от наследството на ЮНЕСКО в България, или пък по планинските пътеки към Боянския водопад, Боянското езеро и близките хижи. Ако това предложение ти се струва леко безвкусно и не може да заличи бляновете ти по топли плажове и южни красавици, ето ти още няколко, които ще ти отнемат само около час-два път с кола. Това са пътеката през Драгоманското блато, Черепишкият манастир, Седемте рилски езера, Църквата Свети Йоан Летни, която е построена през далечната 1350 г. и е преживяла потапянето на едно село на дъното на днешния язовир „Пчелина“, Лакатнишките скали, Белчин и крепостта Цари Мали град, най-горещият гейзер в Европа, който се намира в Сапарева баня, Стобските пирамиди, Горските джакузита в село Железница, Кремиковски манастир, Кокалянски манастир, Пантеонът при село Гургулят, Музеят на киселото мляко в село Студен извор, Миньорският музей и крепостта Кракра, Село Бов и Вазовата екопътека,  Благоевград, Съевата дупка, Правец с музея на Тодор Живков, Правешкият манастир и Чекотински манастир и др. Смисълът да изреждаме е никакъв, защото се сещаш за какво говорим и повярвай ни – земята ще ти се отблагодари, като те направи наистина балансиран.

ВОДА

Да, и на нас ни се иска да е солена и морска, но когато това е невъзможно, трябва да приемеш фактите. За твое успокоение още от древни времена хората са измислили басейните.

Ние не сме привърженици на тези в столицата по разбираеми причини, затова ти предлагаме няколко, които са близо и имат екстрата да не се намират край пътя, до бензинови изпарения и кисели катаджии. Започваме с комплекс „Елените” в с. Бистрица. През делнични дни плажът е почти празен, а цената за ползването му заедно с басейна е едва 8 лв. Бонусът в случая е, че приятното местенце се намира в местност с чист въздух и гледка към Плана и Лозенска планина. Под номер две идва популярният плувен комплекс „Рударци”, който се намира буквално на 30 минути път от София и Перник. Плажът е на 20 километра от „Руски паметник“ в София и само на километър от последната спирка на градския автобус с номер 59. За финал предлагаме една малко по-далечна, но със сигурност доста примамлива дестинация. Плаж „Белово“ се намира на около час и половина с кола от столицата, в гр. Белово, и разполага с три големи басейна, като най-големият е с олимпийски размери (25м х 50м), среден басейн с водна пързалка и други атракциони, както и детски плитък басейн. Местенцето има голям ресторант с гледка към басейна, два външни бара, линия за бързо хранене, билярд, джаги, паркинг, както и магазин за надуваеми плажни аксесоари. Водата е минерална, с температура 26 градуса, което ще те доближи до позицията на почетна нинджа, за която ти говорихме по-горе.

ВЪЗДУХ


Тук ще те изненадаме, защото няма да ти предлагаме да катериш Мусала или Черни връх и да дишаш на воля. Говорим за въздух в стил Go guide и ти предлагаме да напълниш дробовете си с качествен парти кислород, като дишаш дълбоко на едни от най-яките концерти и изложби, които се готвят в София през август. Тежкото, буквално, начало на месеца ще започне с концерта на една от най-влиятелните американски траш метъл банди – Testament. Те ще се вихрят на 12 август в столичната зала „Универсиада”, а билетите варират от 40 лв. за предварителна продажба до 55 лева на място. След този доста тежък ивент ти предлагаме да разпуснеш с изложбата „Метаморфози” на Огюст Роден (1840–1917). Произведенията в нея представят различните периоди от творчеството на Роден и техниките му на работа, като освен познати гостуват и сравнително редки творби, а всички са за първи път в България. Зрелището за сетивата ще е до 15.09. в Националния музей на българското изобразително изкуство, пл. „Батенберг“ 1, а билетите ще са по 6 лв. За финал малко преди есента е време наистина да си причиниш космическо изживяване с концерта на Андреа Бочели в София. Знаем, че може би не ти е в стила и дори се чудиш защо това събитие се води най-голямото в музикалната лятна програма, но повярвай ни – ще има какво да видиш. Шоуто ще се проведе на 31.08. на стадион „Българска армия“, а билетите ще са между 85 и 250 лв.

Каквото можахме – направихме, останалото от теб си зависи. Опознай града, за да го обикнеш, и където и да си, не се стягай – август е на прага! По-хубаво от това едва ли може да стане…

И докато сме на софийска тема с усмивка ти припомняме кои са най-големите софийски дразнители.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *