Апартаментът, в който бихме прекарали цялата пролет

Или една мечтана мансарда, точно под звездите

0 коментара Сподели:

Да живееш нависоко, сред изобилие от светлина и свеж въздух. Звучи трудно постижимо в големия град, където силният шум, презастрояването и замърсеният въздух превръщат ежедневието в истинско предизвикателство, но пък не е ли хубаво, ако може точно ти да живееш в „една мансарда точно под звездите“? Докато ние си мечтаем за това, в търсене на ново жилище едно софийско семейство се спира на последния етаж на новострояща се сграда. Подпокривното пространство, което първоначално се състои от две ателиета, се проектира наново, за да се превърне в светъл и просторен апартамент, в който с удоволствие бихме прекарали цялата пролет.

„Още когато видях двете малки ателиета ми хрумна, че могат да се обединят в един голям и светъл мансарден апартамент с 360 градусова панорамна гледка“

– споделя собственичката. „В строежа на сградата беше заложено монтиране на вертикални прозорци, което не съвпадаше с моето виждане. За мен беше изключително важно пространството да бъде проектирано, така че да се поставят покривни прозорци, които пропускат слънчевите лъчи през по-голямата част от деня и създават ведра атмосфера.“

В мансардата са вградени покривни прозорци от портфолиото на VELUX. Те са разположени във всички помещения в апартамента и превръщат първоначалното мрачното пространство в светъл и модерен дом. Всички материали, вложени в обзавеждането на жилището, са естествени, а апартаментът изобилства от интересни интериорни решения. Белият цвят на стените създава усещане за повече пространство и светлина, а мебелите и личните вещи носят неповторим облик във всяко помещение. Щорите за покривните прозорци се предлагат в различни десени и цветове, което допълнително улеснява избора на цветове и материи в мансардния апартамент.

„Съществен елемент в нашият апартамент е светлината. Вратите само допълват усещане за прозрачност, въздушност и лекота. Разбира се, благодарение на щорите във всяка стая, успяваме да постигнем усамотението и чувството за самостоятелност, винаги когато пожелаем.“ – допълва собственичката.

Дневната е функционално разделена на две зони, като в едната попада трапезарията с прозорец за плосък покрив, който служи за естествена вентилация на парата и миризмите при готвене.

В трапезарията има два прозореца-балкон, които се отварят за секунди и добавят много светлина към апартамента.

В дневната са монтирани покривни прозорци, два от които с горно управление и троен стъклопакет. Спалнята в мансардата изобилства от естествена светлина, благодарение на системата за допълнително разширяване на подпокривното помещение и създава удивително усещане за отворено пространство.

„За бъдеще планирам да създам кът с малка лежанка или люлеещ се стол в спалнята, понеже помещението е доста просторно. Това ще бъде моето прекрасно кътче за медитация, защото изобилства от слънчева светлина.“ – споделя домакинята.

В дрешника в спалнята е поставен още един прозорец за плосък покрив, който вечер заменя нуждата от  изкуственото осветление. В съседство на спалнята е детската стая. Там е монтирана системата VELUX Капандура с цел осигуряване на обилно количество естествена светлина. Под покривните прозорци е разположено бюро, така че ученикът да има непрекъснат достъп до естествена светлина и свеж въздух по време на учебния и творчески процес. В детската стая е поставен още един прозорец-балкон VELUX CABRIO®, който се отваря по няколко пъти на ден за проветрение на цялото помещение. В банята е поставен покривен прозорец с бяло полиуретаново покритие на дограмата, което е водоустойчиво и подходящо за помещения, в които има влага и изпарения. Освен светлината и красотата, които този прозорец вкарва, той създава и усещането за повече простор в малката по площ баня.

Собственичката споделя, че обича да прекарва свободното си време на дивана в дневната,

наблюдавайки прелестната гледка, която се разкрива към Витоша, от едната страна и към Стара планина, от другата.

Да живееш в големия град има своите големи предимства. Презастроената градска среда обаче създава дискомфорт и възпрепятства чувството за уединение и комфорт, дори в собствения дом. Затова истинските късметлии са жителите на мансарди, които разполагат със свобода да живеят сред висините и близо до небето. А животът нависоко им дава възможност да наслаждават и на изобилие от така ценните и жизненоважни слънчева светлина и чист въздух и не на последно място – красива гледка.

Тук говорим с Весо Овчаров, който лети в облаците

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *