Моделите актриси и Johann Bona

Искам да съм просто себе си. В света има предостатъчно конформисти, казва Johann

  • 19.10.2013
  • от Биляна Славейкова

Johann е моден фотограф, когото откриваме в Торонто, Канада.
Преди време той виждал светлото си бъдеще като арт директор – занимавало му се с визуалните послания на различни брандове. Милано обаче променя всичко. Johann заминава да учи там, където среща професор, който успява изцяло да измени отношението му към фотографията. Веднъж започнали да дискутират гении като Helmut Newton и Richard Avedon, Johann пожелал да се занимава с това изкуство. Представил си как пътува по света, снима различни прекрасни хора и работи с много таланти в сферата.
Така и станало.Снима основно с Nikon и Contax, но не отдава толкова голямо значение на оборудването си. Смята, че фотографът не трябва да бъде обсебен от това, с какво, а как снима, при това положение марката няма кой знае какво значение.

Johann снима само когато има да разкаже история или пък дори виц. Фотографията си нарича спонтанна, много от снимките му са сякаш кад­ри от бекстейджа – небрежни модели с изплезени езици, които играят, а не позират.

Разказа как, когато започнал да снима, заклеймил Photoshop като изконното зло. Сметнал, че възможностите му твърде много изкривяват разбирането за фотографията. Впоследствие младежкият му протест позатихнал и в момента намира софтуера за полезен, но не и самодостатъчен. Истината според него е в брейнсторминга, в това всеки отделен човек в екипа да е наясно какво и как трябва да се случи.


Johann планира скоро да издаде собствена книга с истории и фотографии. По този повод сподели:
Трябва да бъде толкова впечатляваща, че хора от креативните среди с високи изисквания към изкуството да я оставят в дневните си. Не искам да я усещам незавършена, затова чакам перфектния момент.