Bon Chic, Bon Bag: The Birkin Bag

Чантата Birkin – недостижима за нас, но идеална за онези, на които нищо не им липсва, а винаги искат повече...

  • 24.08.2013
  • от Марта Каменова

Около нас постоянно се случват събития и се появяват хора, които променят живота ни. Това се случва и в модата, когато даден продукт се превърне в абсолютен символ. Достатъчно е само известен дизайнер да се вдъхнови от известна актриса, за да създаде най-известната чанта в света. 

ИСТОРИЯТА

Идеята за чантата Birkin се заражда в Англия през 1981 г., когато Жан Луи Дюма – президентът на дизайнерската къща Hermes Paris, забелязва актрисата Джейн Бъркин да се качва в самолет. Иконата на 60-те години носи със себе си няколко ръчни чанти и по време на полета му се оплаква, че са неудобни и се отварят трудно. Той я моли да му нарисува идеалния модел и взема скицата със себе си, след което пуска модела в производство и го кръщава на нейно име. Когато Джейн отива в модната къща, за да получи първия готов продукт, тя трябва да плати за него $5000. Актрисата признава, че това е единствената чанта Birkin, която желае да притежава, въпреки че разполага с 10% отстъпка за всяка следваща закупена. Носят се слухове, че актрисата е направила опит да я върне на производителите, защото била тежка, неудобна и заради нея получила болки в кръста и ставите. Сега Джейн е на 62 години и споделя, че славата на чантата далеч е надминала нейната собствена. Дори когато дъщеря й ходела в Америка, я наричали дъщерята на чантата.

Birkin

НАСЛЕДСТВОТО НА ФРЕНСКИТЕ ЖЕНИ

Въпреки че Hermes е френска модна къща, много факти свързват историята на уникалната им чанта с Англия. Самата актриса Джейн Бъркин, въпреки че е от френски произход, е родена в Лондон. Там се заражда и идеята за най-желаната чанта в света, а парижанкитедо ден-днешен се възмущават как на Световното първенство по футбол през 2006 г. всички съпруги на известни британски футболисти идват на мачовете с емблематичния аксесоар. Това е възмутително, тъй като във Франция, чантата се асоциира с жените тип BCBG– bon chic bon genre – дефиниция за добър стил и вкус. Някои от по-заможните и високопоставени френски дами дори настояват Birkin чантата да се продава само на територията на тяхната държава и да не се изнася в чужбина. Все пак Виктория Бекъм се оказала по-влиятелна и сега разхожда френското наследство на английска територия.

СВЕТИЯТ ГРААЛ НА ЧАНТИТЕ

Birkin е символ на един висш социален статут, материално положение и класа. Това е аксесоар, предназначен за специфична категория хора – онези, на които нищо не им липсва, но винаги искат повече. Цената на чантите Birkin варира от $8000 до $150 000 в зависимост от кожата, от която са изработени. Сред най-скъпите е така наречената Diamond Crocodile Birkin с инкрустирани диаманти и закопчалки, изработени от бяло злато. Освен тези скъпоценности, за направата на една чанта е необходима кожа от два алигатора, въпреки че стандартният размер е само 35 см. От Hermes използват и овча кожа, а за специални поръчки – и кожа от щраус. Изработката на всяка Birkin става ръчно и отнема седмици, като последната стъпка е слагането на закопчалки с шифър, чиято комбинация е известна единствено на бъдещия клиент.

Birkin

СПИСЪКЪТ НА ЧАКАЩИТЕ

Най-големите богаташи в света са готови на всичко, за да се сдобият с чантата-мечта. Дори и те обаче са включени в официалния списък с чакащи, който е за срок от поне две години. По-търпеливите чакат и по шест, за да получат някои модели от лимитирани серии. Производителите обясняват дългия период от време с факта, че фабриките им произвеждат само няколко артикула на седмица. В един от епизодите на Сексът и Градът, Саманта се моли да я преместят напред в списъка на чакащите, като се представя за PR на Луси Лиу. След като не се получава, приятелките й казват, че животът продължава и това е просто чанта. Тя отвръща с красноречивото It’s not a bag – it’s a fucking Birkin! Знаменитостите са готови на всичко, за да се сдобият с нея и не се опасяват, че вече няма да е модерна, когато я получат, защото Birkin е винаги актуална и неподвластна на времето.

ЛЕГЕНДАТА ДНЕС

Birkin Bag привлича още повече внимание към себе си през 2006 г. Тогава легендарната оранжева чанта на Линдзи Лоън бива открадната от папарак насред лондонското летище Heathrow. Фотографът връща чантата заедно със съдържанието й, въпреки че вътре са оставени бижута на стойност $1 000 000. Други знаменитости, притежаващи не едно от тези велики произведения, са Наоми Кембъл, Сара Джесика Паркър, Кейти Холмс и Виктория Бекъм, която разполага с над 100 Birkin чанти. Горда собственица на такава щеше да бъде и актрисата Уинона Райдър, ако не я бяха хванали в поредния опит за кражба. Освен в ръцете на знаменитостите, аксесоарът-мечта можете да видите в нашумелия напоследък хит на Madonna Give It To Me, където Фарел Уилямс се опитва да вдигне от земята огромния модел на Hermes чантата. The Birkin Bag се споменава и в цели три от песните на Джей Зи, а съпругата му Бийонсе признава, че тя е един от любимите й аксесоари.

Birkin

BRINGING HOME THE BIRKIN – КНИГАТА

Преследването на най-недостижимата чанта в света е описано и в романа на Майкъл Тонело, чийто живот е посветен на Birkin чантата. Той обикалял модните къщи на Hermes в Европа и се включвал в списъците на чакащите. След няколко години, когато най-накрая се сдобива с безценните чанти, ги продава в еBay. Така всеки, който иска да се сдобие с чанта Birkin, може да го направи веднага, като я закупи от него без да чака. Благодарение на това предимство Тонело продава аксесоарите на много по-висока цена от първоначалната им. След известно време от Hermes престават да го снабдяват с продуктите си и името му е заличено от всички списъци. Въпреки това, поради огромното си възхищение към чантата, през април миналата година писателят публикува мемоарите си под заглавието Bringing Home the Birkin: My Life in Hot Pursuit of the World’s Most Coveted Handbag.

Друга култова марка за чанти е Louis Vuitton, a Michelle Williams стана новото им рекламно лице.