СГОТВИ НА БАБА СИ И ПОДАРИ ДОБРО

Когато има желание, има и начин. Важи с пълна сила за "доброправенето"

0 коментара Сподели:

Остава месец до Коледа. Като по часовник всички започват да си задават с нескрито напрежение вечния въпрос “Какво да подаря на гаджето?” и да изпадат в неоправдана паника, че още не са решили къде ще са на Нова година. Всички ли казах? Извинявай, ама не, не са всички. Например не и хората, които се чудят дали ще вали сняг не за да си планират сноуборд уикенд в Банско, а защото нямат топли дрехи и обувки за зимата и още по-лошо – не могат да си ги позволят.

Целта на тази статия не е да е сълзливо-трогателна, а полезна. На кого? На всички.

И този път имам предвид наистина всички. Всеки може да помогне на някого да има щастлива Коледа, макар и да не смятаме, че само по празници трябва да се присещаме за такива инициативи и да се втурваме да чистим и полираме съвестта си. Все пак ето някои от актуалните и интересни кампании, благодарение на които едно елементарно усилие под формата на добро дело от твоя страна може да усмихне празника и на друг. И тъй като оправдания от типа “Аз нямам време” или “Не знам как се стига дотам. / Далече ми е“ или “Не мога да отделя никакви пари“, абсолютно не се толерират – направихме селекция според възможностите и интересите на всеки. Сериозно, не ходи един път на кино или на маникюр и ето ти 10-15 лв. Ако пък толкова минутка нямаш свободна, мушни ги на излизане под вратата на съсед в нужда. Начин има, трябва желание.

ТИ СИ… СПОРТНА НАТУРА. Тенис клуб „Малееви“ е едно от многото места в София, където можеш да оставиш топли дрехи като дарение за бежанците и техните деца. Вече имаш сериозна мотивация за дълго отлаганото преглеждане на гардероба с цел освобождаване на място за нови и отърваване от стари дрехи.  Хайде, откъсни се най-после от любимите си дънки, които пазиш от 10-и клас, а най-вероятно няма да можеш да обуеш повече. Или от пуловера, който си си купил от разпродажба само защото е бил много изгоден, но всъщност не обличаш вече втора зима. Или от грейките, които майка ти е набутала в мазето, когато вече не са ти ставали. Или от някоя шапка, чифт ръкавици или шал, събиращи прах на закачалката, тъжни, че си забравил за тяхното съществуване. Изпери ги, прегледай дали са здрави и ги занеси там или помоли приятел, на когото му е на път да го направи, ако случайно ти минава през ума да използваш първото или второто от гореспоменатите оправдания.

В случай че не можеш да се разделиш с нито една дреха и поне малко те е срам от това, можеш да помогнеш и там на място като доброволец при сортиране и подреждане на нещата в кашони.

Пак е нещо и не е малко. Между другото за тези, които могат да си го позволят, събират се и адаптирани млека, памперси и други консумативи. Което ме навежда на друга възможност…

ТИ СИ… РОДИТЕЛ, пулещ се пред умаляващите за месец-два дрехи на малкото си дете. Разбирам, че много хора прибират умалелите бебешки дрешки с идеята да ги пазят да второ, трето, десето дете. В това няма нищо лошо, но имай предвид, че можеш да ги дариш в дом за сираци, където винаги са добре дошли и много по-нужни от тоновете плюшени играчки (тотално безсмислени за едно бебе), от които хората се отървават там. Ок, не си готов да кажеш чао-чао на I Love Mum и I Love Dad бодитата. Вместо да прекарат месеци/години в шкаф, заеми ги на приятели, чието дете е по-малко от твоето. Така хем ще помогнеш, хем ще предотвратиш поредната излишна покупка на преоценени миниатюрни дрешки. И не на последно място – можеш да си ги получиш обратно, макар и носени, и да ги ползваш по предназначение, ако се наложи. Честно, преди да се скапят и раздърпат от пране или да започнат за изглеждат захабени, трябва да минат през 4-5 бебета, имайки предвид, че се обличат буквално по няколко пъти в началото.

ТИ СИ… КУЛИНАРЕН ГУРУ (или поне готвенето за теб е по-скоро удоволствие и почивка). Сготви освен на половинката си – и на баба си! Отиди у тях и без много да се обясняваш, я настани на дивана с любимия й вестник и докато чете как да прикрие белите си с коси с подръчни материали, запали котлона.

Тази жена толкова пъти е готвила за теб – дължиш й поне едни пържени яйца. Няма не мога!

В интернет ще намериш туториъл дори за това, в случай че не умееш да правиш мусака или да печеш мъфини. Няма как да не стоплиш сърцето й, което между другото се нуждае от тоталния минимум – да я попиташ как е, къде е ходила днес или да обсъдите заедно статията, която е прочела. В случай че не ти е проблем финансово и разполагаш с автомобил, просто напазарувай и за нея следващия път, когато зареждаш хладилника си. Ако пък си нямаш вече баба, заеми назаем за едно добро дело нечия чужда. В този ред на мисли…

ТИ СИ… ГОТОВ ДА ПОМОГНЕШ НА НЕПОЗНАТ. Ако, без да се замисляш, правиш малките неща като отстъпване на място в градския транспорт или на опашката в магазина, значи си готов да минеш на следващото ниво. Eдна от най-прекрасните и сърдечни инициативи тази зима носи името “Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда”. Ако не познаваш лично такива или по-скоро така си мислиш – повече инфо, както и списък, от който да си избереш, може да намериш тук. А ако още не си срещал във фейсбук фийда си споделени инициативите на Holiday Heroes, време е да посетиш сайта им, където можеш да предложиш цяло семейство, което да бъде зарадвано с празничен пакет и топъл обяд по Коледа. Всичко това е чудесно, но ти пък имаш собствена идея за кампания? Предложете я там и ще получиш помощ от ентусиазиран екип при реализацията й.

ТИ СИ… ЛЮБИТЕЛ НА ЖИВОТНИТЕ. Осиновяването на куче е огромна отговорност, но ако все пак си решен да се сдобиеш с домашен любимец, събарящ играчките от елхата с опашка в пристъп на радост, вземи такъв от приют. Стъпката е сериозна, затова за масовия любител на животните предлагаме и далеч по-неангажиращи, но приятни и полезни начини за помощ. През уикенда можеш да подариш разходка на изоставено куче, да го срешеш, да си поиграете, да го нахраниш и, както се казва, да му направиш деня. Седмицата даже. И друг вариант предлагат вече няколко години под ред от Animal Rescue Sofia – купи техния уникален благотворителен календар за 2015-а и така ще подпомогнеш финансово пухкавите сладури. От него става и чудесен подарък, така че – win-win.

Със сигурност има още много интересни и идейни кампании, така че, ако се сещаш за други такива, моля,  добави ги в коментарите под статията, за да достигнат до повече хора и всеки да намери своя начин да помогне. Нека го направим, било то от доброта и състрадание или от гузна съвест и по задължение. Е, за предпочитане  е първото. Весели празници и много усмивки – твои и на околните.

Ние се включихме в уикендите за разходки на кучета, виж най-важното.

Разбери и повече за осиновителските уикенди на любимци, които се случват в PETS&U


 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *