ЛОВЕЦ НА ЦЕНИТЕЛИ

Две любими неща – живот и пиво - в еднa чаша

0 коментара Сподели:

Жива, пенлива, студена и в два варианта – Jägerhof Hell и Jägerhof Weiss, тя е тук, за да направи лятото ни определено по-вълнуващо. Излязла от „ловния двор“ на популярната пловдивска бирария Jägerhof, изпод ръцете и уменията на майстори пивовари, новата бутилирана „жива бира“ по баварска рецепта е истински ловец на ценителите на доброто пиво.

Кехлибареното злато е приготвено по Райнхайтсгебот – Закон за чистотатана бирата от1516 година, който регламентира производството и търговията с пиво в Бавария. Според документа в него може да се използват само вода, малц, хмел и мая. „Йегерхоф“ се вари в  напълно електрифицирани и оборудвани пивоварни на марката Caspary, която има 225-годишна история, директно пред очите на клиентите на едноименната пловдивска бирария. Всекидневно в огромни медни казани се създават (и надлежно изпиват) по 350 литра. 

А когато към благородната напитка се прибавят и типично баварските наденички, също произведени в заведението, истинският виенски шницел и класическият свински джолан, гарниран с прочутото „зауер краут” – тънко нарязано кисело зеле с ким,  угощението няма граници. Очароветелен детайл са току-що изпечените топли бретцели (гевречата с едро смяла морска сол), сервирани в панерчета, застлани с вестник „Жива бира”. А за любителите на сладкото вълшебниците в кухнята майсторят щрудел с ванилов сос, типичните германски торти със сирене, домашен сладолед и още много вкуснотии.

Но да се върнем на бирата… която според мнозина е на близо 6000 години.

Историята на бирата е почти толкова древна, колкото и историята на човечеството. Най-ранните данни за варене на пиво са отпреди 6000 години! И тръпката по напитката не угасва през вековете, защото днес в света се произвеждат около 9 милиона марки пиво, на Октоберфекст празнуват общо над 7 млн. души, а бирата е на трето място сред предпочитаните питиета, след водата и чая..

Шумерите са отдавали толкова голямо значение на бирата, че са имали  дори богиня на пивоварството, наречена Никаси. Химнът, посветен на нея, е най-ранната позната  рецепта за приготовление на пиво.  В песента напитката се определя като „божествена”, която прави хората „развеселени, прекрасно и безкрайно щастливи”.

Както показват клинописни таблички, открити в Месопотамия, бирата е била популярнаоще през третото хилядолетие пр.н.е.

Във Вавилон произвеждали 20 вида бира. Това наложило цар Хамурапи да издаде специален закон. В него се определяла точната цена на пивото, а производството на менте се наказвало със смърт.  Хамурапи издали указ, с който се лимитирала дневната дажба от бира на човек. Колкото по-висок бил социалният му статус, толкова повече имал право да изпие той. Висшите служители стигали до  5 литра  на ден!

Египтяните променили рецептата, според която бирата се правела от печен хяб и започнали да използват тесто.

Древните гърци, въпреки обожествяването на виното, също не останали безразлични. Според историка Плиниус в някои райони на Елада бирата дори била по-предпочитана.  В античността смятали, че тя има собствен дух, който подчинявал духа на пиещия и й приписвали свръхестествени свойства.

Някои римски хронисти отначалото на нашата ера споменават, че келтите, германите и други племена пиели бира. А викингите вярвали, че във Валхала, техният рай –  залата, където смелите воини отиват след смъртта си, според скандинавската митология,  чашите на мъжете са винаги пълни.

През Средновековието в Европа пивоварството се премества в манастирите. Там подобряват технологията, използвайки хмела като консервант.

Собственикът на бирария „Йегерхоф”  – Иван Антонов разказа легендата как по време на дългия Великденски пост баварските монаси се изхитрили да наричат бирата „течен хляб”, за да не спират употребата й. По онова време за това се изисквало разрешение от папата. Те напълнили две бурета с жива бира и я изпратили към Ватикана. Но пътят бил дълъг, нямало хладилници, бирата се вкиснала и когато светият отец я опитал тя била мътна и неприятна на вкус. „Нека я пият, тези варвари германците”, отсякъл папата.

Друга забавна легенда от 15-и век, когато започва организираното пивоварство в Бавария е историята, че след като бирата стане готова заливали с нея пейката пред работилницата и карали майстора да седне с кожените си гащи на нея. Събирали се около него и пиели, докато панталоните изсъхнат. Ако не можел да стане от пейката, значи напитката му  е добра.

Jägerhof Hell и Jägerhof Weiss може да бъде наливна и в бутилки от 330 мл, и вече е в по-добрите барове и ресторанти в големите градове и курортни селища, както и в специализирани уебсайтове и магазини.

Така че наздраве за лятото и за легендите, които се раждат след него!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *