Десет дни на кино

Разровихме се из старите киноленти в издирване на най-дългите от тях

  • 28.07.2013
  • от Поли Николова

Винаги сме били на мнение, че Властелинът на пръстените е притеснително дълъг филм. Оказа се обаче, че сме в тотална заблуда, защото най-дългият всъщност има продължителност от над 10 дни. Опитахме се да си представим как бихме издържали 10 денонощия пред екрана, но мисията ни се струва почти невъзможна, дори и с наличието на пълно снаряжение пуканки, чипс и сладолед. По-странното е, че режисьорите се надпреварват в създаването на безкрайни филмови ленти. Представяме ви някои от заглавията, които водят класацията за най-дълги филми. Повечето от тях са експериментални и идеята, която стои зад тях, е ту учудващо интересна, ту неразбираема, но задължително със своята доза странност.CINEMATON

кино, дълги филми, Cinematon

Дълъг е 161 часа, разделен на 2420 части, а всяка една от тях е с времетраене 3 мин. и 25 сек. (нарича се синематон). Идеята на филма се основава върху мълчанието – във всяка една част са снимани действия например на човек, който изяжда 100-доларова банкнота или друг, пушещ цигара. Звук обаче липсва. Всички участници са близки на режисьора Жерар Куран, но във филма не са свързани помежду си. Снимките за Cinematon започват през юли 1978, а работата по филма продължава цели 33 години. Върху кадрите не се извършва никаква обработка. До 2011 Cinematon оглавява списъка с най-дълги филми.MODERN TIMES FOREVER

кино, дълги филми, Modern Times Forever

Има продължителност от 240 часа, които се равняват на над 10 дни. Филмът е определен за най-дългия на всички времена, с която оценка задминава Cinematon.Действието се развива в Хелзинки, Финландия, а в главната роля влиза... сграда. Да, колкото и чудато да ви изглежда, това е истина. StoraEnsoBuildingе снимана в продължение на 144 000 минути. Показва се какво се случва с нея и около нея, като целта е да се създаде ясна метафора за упадъка на човечеството в днешно време. Вниманието е съсредоточено върху разпада на сградата като архитектурен и идеологически символ. Ако се загледате внимателно във филма, ще усетите духа на Discovery Channel. Художественото изпълнение е доста интересно.MATRJOSCHKA

кино, дълги филми, Matrjoschka

Излиза през 2006 г., а продължителността му е 95 часа. Филмът е немски, а режисьор е Карин Хьолер. Съществува само във .wmvформат. Това, което се снима, е типичната картина от провинцията – къщи, улици, гаражи, небе и едно момче, което кара колело... През цялото време има движение, но то е толкова бавно, че е почти незабележимо с човешко око. Във филма никога не се чува човешки глас. Световната премиера на Матрьошка се състоя на светлинния спектакъл Luminale във Франкфурт преди 5 години.

 


THE CURE OF INSOMNIA

кино, дълги филми, The Cure Of Insomnia

Филмът заема достойно място в нашата класация със своите 87 часа продължителност. Негов режисьор е Джон Хенри Тимис . Експерименталният ефект отново е на показ, този път човек чете поема, а именно поетът Гробан, който изчита 4080 страници от свое произведение. Интересното при този филм е фонът – случайни клипове с хеви метъл и порнография. Той е показан за пръв път в Арт института в Чикаго през 1987 г., но за съжаление не е разпространен след това.

Направихме простичка сметка, според която ако трябваше да бъде издаден на DVD, то за целта са нужни точно 22 диска. Никак не са малко, нали?

Любопитно също е, че първоначалната идея била с медицинска цел – експериментът трябвало да програмира биологичните часовници на инсомниаците, за да могат те да започнат да спят спокойно. Според нас филмът не е претенциозен, а усилията, които са хвърлили за направата му, са почти нечовешки, затова му отделихме нужното внимание.

 


THE LONGEST MOST MEANINGLESS MOVIE IN THE WORLD

кино, дълги филми, Tony Scott

Дългият 48 часа филм излиза през 1968 г. Негов режисьор е Антъни Скот. Привидно представлява безкраен поток от кадри, включващ снимки, видеоклипове, реклами и други материали, някои от които се повтарят непрекъснато. За мнозина това е най-смисленият дълъг филм, тъй като може да бъде допълнен с още кадри, т.е. потенциалът му може да се разгърне максимално.24 HOURS PSYCHO

24 Hours Psycho, кино, дълги филми

Отново екпериментален филм на режисьора Дъглас Гордън. Филмът представлява забавена версия на лентата на Алфред Хичкок Психо, като вместо с обичайните 24 кадъра в секунда, той е излъчен с 2 кадъра в секунда, което води до времетраене от 24 часа (1440 мин.) вместо реалните 109 мин.EMPIRE

кино, дълги филми, Empire

Излиза през 1964, дълъг е 8 часа и 5 минути. Представяме ви го, защото ни направи впечатление с интересните си идеи.
Империя е ням, черно-бял филм, режисиран от Анди Уорхол. Представлява серия от забавени кадри, които показват Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. Прожекциите на филма не са били разрешени. Въпреки това, през 2000 г. италианска видеокомпания в сътрудничество с музея на Анди Уорхол издава филма, като VHS носителят съдържа само един откъс от 60 минути. Работата по него започва в нощта на 25 юли и завършва в следобеда на 26 юли от 41-ия етаж на Time-Life Building. Филмът е заснет с 24 кадъра в секунда, но е забавен до 16 кадъра в секунда, което води до удължаването на заснетите 6 часа и 36 мин.

Империя започва с изцяло бял екран и докато слънцето залязва, образът на Емпайър Стейт Билдинг се появява. След това всички светлини са изгасени и останалата част на филма се развива в почти пълна тъмнина, като лицата на Уорхол и кинематографа Йонас Мекас на моменти се виждат в отражението на прозореца. През 2005 г. филмът е прожектиран в своята цялост на външната стена на Кралския национален театър в Лондон. Бил е показан и през 2010 във Varsity театър в Чапъл Хил, Северна Каролина, с музикален съпровод.


SLEEP

кино, дълги филми, Sleep

Още един филм от Анди Уорхол, който се състои от продължителни кадри на Джон Джорно, негов близък приятел по онова време, който спи в продължение на пет часа и 20 минути. Лентата е един от първите експерименти на Уорхол и е създаден като анти-филм.
Премиерата на Sleep e през 1964 г. Тя е представена от Джонас Мекас в компанията на известни кинодейци.

Разровихме се още, за да разберем, че най-дългият филм с номинация за Оскар за категория Best picture е Клеопатра (1963 г.), дълъг 4 часа.
Най-дългият, който някога е печелил награда, пък е руската класика War & Peace със своите 414 мин. Оскари за Best picture са печелили Ben Hur– 212 мин. и The Godfather 2 – 200 мин.

В момента се води сериозен спор относно кой е най-дългият филм, печелил някога Оскар. Първият претендент е Gone with the Wind с 221 мин. пълно време, а когато добавим увертюрата, прекъсването, антракта и съпътстващата музика, достига 234 мин. Съперникът идва в лицето на Lawrеnce of Arabia– 222 мин., като с допълнителните елементи е 232 мин. За победител е обявен  Lawrеnce of Arabia,защото като чисто време неговата продължителност е по-дълга. Ала ревностните защитници на първия филм едва ли ще оставят нещата така. Символичната война продължава.

Ако пък ти се гледа нещо не чак толкова дълго, колкото стойностно, то тогава "Най-добрата оферта" е твоят филм!