НАЙ-ДОБРАТА ОФЕРТА

Италианска продукция с американски привкус

  • 21.07.2013
  • от Ели Цонова

Държава: Италия / Жанр: Драма, Романтичен / Режисьор: Джузепе Торнаторе/ В ролите: Джефри Ръш, Джим Стърджис, Доналнд Съдърланд, Силвия Хьокс

Джузепе Торнаторе се занимава с кино от 1986-та година, когато сменя фотоапарата с камерата. Новият му филм много трудно може да бъде определен жанрово, поради многото теми, които обхваща.

Най-добрата оферта ще те запознае с Върджил Олдман (Джефри Ръш), аукционер и социофоб, посветил живота си на вечното изкуство. Освен да продава антики, той самият е страстен колекционер на шедьоври и най-вече на портрети на жени. Резервиран към заобикалящия го свят, Върджил инвестира единствено в разрастването на фиктивния си харем, неговото сигурно място, където може да се изправи очи в очи със страха си от общуване с другия пол.

Сценарият поднася интересен обрат когато съдбата среща Върджил с жена, която има по-големи проблеми и от неговите. В опита си да ѝ помогне, аукционерът сякаш забравя собствените си страхове и постепенно се влюбва в значително по-младата от него Клеър (Силвия Хьокс). Тя печели сърцето му не само с невинност, но и с безброй антики, които иска да продаде след смъртта на родителите си. Понеже това е първата романтична връзка за заклетия ерген Върджил, той търси съвети от приятеля си Били (Доналнд Съдърланд) и реставратора Робърт (Джим Стърджис).

Филмът интригува с една неспираща игра между главните герои, непостоянни отношения и неочаквани събития. Ако си решил, че италианското кино не го бива, дълбоко грешиш. Трудно ще се сетиш за друг филм, който по толкова неусетен начин ще те плени и остави безмълвен.

Премиера в България: 26.07.2013

ОЦЕНКА: 10/10