Поглед към Русия

Факт е, че рускините успешно се наместват на изисканите модни пиедистали от доста време насам, Уляна Сергеенко е една от тях.

  • 21.05.2013
  • от Поли Николова
  • снимки: Stockholm Street Style

В постоянната  битка за първите места определено има водач и това е Уляна Сергеенко. 32-годишната блондинка с ярко сини очи, освен търсен купувач от не една или две модни марки, от две години е и дизайнер. И въпреки че се намериха критици, които веднага да се нахвърлят върху първите й опити в тази сфера, тя явно не познава значението на глагола „отказвам се”.Постепенно, използвайки безпогрешния си усет за това, което се определя като класически стил в модния свят, Уляна създаде една малка, но силна собствена руска империя. В момента нейните рокли се обличат от редица звезди, които гордо ги разхождат по червените килими.

Родена е в Казахстан, но след разпадането на Съветския съюз се мести с родителите си в Санкт Петербург. Самата тя споделя, че докато до неотдавна е познавала едва две модни списания, а дрехите всички жени са шиели сами и на ръка. Още в училище младото момиче решава да промени правилата и се превръща в бунтар. Баба й й помага с шиенето, двете заедно имат за цел да преправят консервативните дамски дрехи в Русия и да ги превърнат в нещо ново за времето си. Първата скъпа рокля, която Уляна си купува е Givenchy - още докато е студентка в Лондон. И именно роклите ще се превърнат в нейната запазена марка и днес, когато продава хиляди бройки за броени часове. Ателието й е в Москва, но предпочита да представя колекциите си в Париж, а в момента приключи почти двумесечна обиколка из Италия в търсене на вдъхновение за следващите сезони.Това, което прави дрехите зад името Уляна Сергеенко изключителни е руската традиция, която собственичката обновява и вкарва във висшите коридори на модата. Вдъхновенията идват от различни посоки – баба й, Бриджит Бардо, Скарлет О’Хара. Русокосата дизайнерка наема художници и илюстратори да й помагат при създаването на моделите и определено счита това за правилен ход.  А вниманието към детайлите заслужава овации – ръчни дантели, изтъкана слама, сложни бродерии и ръчно рисувани копчета и токове на обувки. Фаворити от последната й колекция са ни очилата с цветя, който няма как да не направят впечатление и на вас. А това, което ни кара да й се възхищаваме е фактът, че започва почти от нулата – без нито един шивач, модели или какъвто и да било опит. А за две години резултатите са поразяващи.