СЕРИАЛИТЕ И ГРЕШНАТА ПРЕДСТАВА ЗА ЛЮБОВТА

Мислиш, че никога няма да намериш перфектната половинка? Тед Мозби е виновен.

  • 24.06.2014
  • от Йордан Ангелов

Какво е общото между "Сексът и градът", "Ориндж Каунти", "Приятели", "Как се запознах с майка ви" и другите любими комедийни драма сериали, които трепетно сваляхме от торентите при излизане на нов епизод? Че ни лъжат. Точно така, Кери Брадшоу, Райън и Мариса, Робин Шербатски, Рос Гелър...Всички те създават в нас грешна представа за любовта. И вече има научно обяснение за това.

Според асоциацията на американските психолози и техен труд, публикуван наскоро, телевизионните продукции изкривяват представата ни за любовта. Учените са изследвали млади необвързани хора, които гледат романтични комедии, ситуационни комедии (ситкоми като "Теория за големия взрив") и риалити предавания. Установили са, че

Колкото повече гледате риалитита, толкова повече вярвате в романтичната любов.

Оказва се, че привържениците на романтичните сериали по-лесно приемат като свои фразите "истинска любов", "перфектна половинка" и "когато срещнеш правилния човек, ще разбереш".

Точно обратното е обаче с феновете на ситуационните сериали. Психолозите са установили, че ако предпочиташ да гледаш 9 години как Тед Мозби търси любовта на живота си, а тя е била до него през цялото това време, е по-вероятно да не чувстваш горните фрази като близки. И това влияе на любовния живот, дори и подсъзнателно.

Когато гледаш как Робин Шербатски спи с почти всички от компанията, няма как да повярваш, че "истинската любов" съществува.

И ние не те упрекваме в това. Затова Suit up, отиди в най-близкия летен бар с градина, и използвай всичките заучени фрази на Барни от "The Playbook"; или бъди кучка така, както Саманта те е научила. Само не забравяй, че отсреща може и да не е фен на сериали и очакванията за вечерта най-вероятно са много различни и може да останеш излъган. Сърди се на Тед Мозби. Той е виновен.

 

Може би дългите изтормозени продължения също имат немалка роля за тези разбирания. Виж 10 сериала, които продължиха твърде дълго.