ЧУЖДА КУХНЯ В СОФИЯ

Околосветско гурме пътешествие в рамките на София

0 коментара Сподели:

Отдавна планираме едно околосветско кулинарно пътешествие… E, направихме го, и то без да напускаме пределите на София, селектирахме някои от любимите ни ресторанти с интернационална кухня. Обиколихме града на изток и на запад и отново се убедихме колко колоритен всъщност е той. Потегляме… Чети, облизвай се и избери своята дестинация.

BLUE MOON

Вlue Moon е единстве­ният истински тайландски ресторант в София – място, достатъчно екзотично и елегантно за всеки специален повод. Кулинарното пътуване до Далечния изток предлага умелото съчетаване на „огъня“ (лютото) с четирите основни вкуса – кисел, сладък, горчив и солен. Храната в менюто, включително уок ястията с нудли, прословутото тайландско къри, най-новото изкушение патица по пекински (с тайландски привкус), както и най-вкусният чийзкейк в София, има 50% намаление всеки вторник. ул. Г. С. Раковски 127

 

BOCCONCINO

Павираната „Ангел Кънчев“ най-после си има романтично италианско ресторантче, което много й отива. В Bocconcino може да намериш автентични колбаси и сирена от Апенините, както и страхотни селектирани вина от проверени изби. Всичко можеш да консумираш на място или да си вземеш за вкъщи, хлябът и кроасаните се пекат всеки ден. В студеното време сетивата ни стопля крем супата от аспержи с чипс от прошуто и босилкови брускети, която е наистина „уау“. ул. Ангел Кънчев 8

 

BOOM! BURGERS & STEAKS

Boom! Burgers & Steaks е любимият ни ресторант за американски гурме бургери и първокласни стекове. Липсваше такова място в София и това можеш да разбереш още щом прекрачиш прага на „Кърниградска“ 15. Идеята на бранда е много проста – „или правим най-доброто, или изобщо не го правим“. Максимата е проверена от нас многократно и честна дума… тук можеш да хапнеш най-вкусните бургери, приготвени с Prime Irish Beef и сочни стекове. Разбира се, бира от цял свят и автентични Ice Cream шейкове. ул. Кърниградска 15

 

CICCIONE

Нещо наблизо, вкусно, бързо и италианско… Обикновено това са вълшебните думички, които ни водят в CICCIONE. Любимият Panini Bar е сред най-посещаваните от нас места в района. Спечелиха ни още през 2012, когато отвориха първата си локация на „Христо Белчев“, а това лято сме още по-близки, след като отвориха третата на „Гурко“, точно под прозореца ни. Платата от сирена и салами са ни фаворити, а напослeдък сме пристрастени и към сандвича с черна багета и сирене Таледжио. ул. Христо Белчев 6; Младост 4, Бизнес парк, сграда 10; ул. Ген. Йосиф Гурко 9

 

CINECITTA

Винаги когато имаме добър повод за наздравица и търсим нещо различно от ежедневните градски ресторанти, се отправяме към полите на Витоша, посока Италия и любимия ни ресторант Cinecitta. Гледката от боянската тераса, комфортът и уютът, които получаваме там, са истинско изживяване. Храната също заслужава само добри думи. Може да я опишем като модерен прочит на класическата италианска кухня, приготвена от италианци и изцяло с италиански продук­ти. TUTTO ITALIANO! ул. Кумата 75Г

 

EGUR EGUR

Новият „стар“ арменски ресторант „Егур, Егур“ на ул. „Три уши“ 8 е едно от най-добрите и вкусни места в материала ни, честно. Тук се връщаме винаги когато имаме нужда да разнообразим храната или атмосферата. Съвсем скоро интериорът на ресторанта имаше доста приятен рефреш и изглежда чудно. От храната тук винаги сме били супер доволни и сега затвърждаваме мнението си с ето този автентичен специалитет – Хави хоровац, завит с лаваш, или иначе казано, пилешки шиш с арменски хляб. ул. Три Уши 8

 

HAMACHI

Отскачаме до тихата уличка „Орфей“ в квартал Лозенец, за да се потопим в света на Hamachi. Това е първият японски рибен ресторант, който отвори врати преди цели 7 години. Винаги когато през главата ни мине мисълта за суши, Hamachi е наш пръв избор. Там може да откриеш традиционната мисо супа, екзотични салати, риба, скариди, краб, щипки от раци, смайващите миди Сен Жак, прочутата японска темпура и този Black Angus стек от млечно теле на дървени въглища. ул. Орфей 3

 

L'INSTANT

L'Instant е малка глътка романтика в центъра на София. Тук може да се насладиш на деликатността на френската гурме кухня, да намериш голямо разнообразие от изискани френски вина и отлично обслужване. За да гарантира върховния вкус на всеки деликатес, главният готвач Антоан Вераст използва само пресни и внимателно подбрани продукти. Тук можеш да опиташ един от многобройните специалитети – терин от патешки дроб и крем брюле. ул. Асен Златаров 24

 

LEO'S PIZZA & TRATTORIA

Народният любимец Лео Бианки е едно от най-харизматичните лица в ресторантьорския бизнес у нас. В Pizza & Trattoria той е събрал цялата си италианска фамилия, като всеки прави това, което най-много обича. Лео е бог на пицата и пастата, баща му Адалберто Бианки е майстор на автентичните италиански специалитети, а Лучия менажира нещата. Това, което ние опитахме и препоръчваме, е Талиолини паделата. Микс от черни и бели миди, скариди, бяло вино и чери домати. ул. Никола Вапцаров 57

 

LOMO

Lomo се намира на ул. „Шейново“ 4 и е супер яко, небрежно и екзотично място. Съдържателят Карлос е роден в Перу, но съдбата му го довежда в София, след което той отваря ресторант, където приготвя автентични ястия от перуанската кухня в домашен стил. Менюто се променя почти всеки ден, състои се от не повече от дванайсет предложения – супи, студени и топли предястия, основни, вегетариански, рибни и месни ястия, всички приготвени от пресни сезонни продукти. Типично за южняците – между 15 и 17 часа има сиеста пауза. ул. Шейново 4

 

OSTERIA DA RADO

Домашен уют и непринуденост…  това е първото ни усещане при посещението ни в Osteria da Rado, намиращ се в Лозенец, сърцето на кулинарната карта на София. Това гастрономическо кътче ни потапя в изкушенията на традиционната италианска кухня. Тук ще усетиш прословутото италианско гостоприемство лично от собственика Радостин  Кирязов – Радо – световно признатия майстор на пицата. Автентичните колбаси, сирена, изящната пица и гризини разкриват тайните на кулинарна Италия. Акомпаниментът на специално селектираните вина от най-добрите региони на Италия засилва задоволството ни, подтиквайки ни да се отдадем на тези изкушения отново и отново. ул. Голо бърдо 4

 

PIZZA PALACE

Италианската кухня ни кара да се усмихваме широко и да въздишаме дълбоко. С това настроение тръгваме напосоки и ето че компасът и ароматът ни водят към Pizza Palace и бул. „Витоша“ 34. Там можеш да задоволиш носталгията си към морска храна с рибно плато на плоча – микс от сьомга, калмари, скариди, октопод и лаврак. Препоръчваме да обърнеш внимание и на някое от новите изкушения в менюто – като равиолите с трюфели. Пиците тук пък са толкова добри, че са кръстници на ресторанта. бул. Витоша 34

 

SMUGGLER'S DINER

След отварянето на американския ресторант Smuggler`s Diner на „Христо Белчев“ презокеанските ни кулинарни пътешествия зачестиха рязко. Тук атмосферата е спокойна и лека, романтична като от времето на суинга през 40-те и 50-те години. Мястото е наистина различно, вкусно и уютно. Тук може да опиташ традиционна американска кухня в един модерен прочит. В менюто можеш да намериш страхотни бургери, класически сандвичи, Buffalo крилца или вкусни Memphis Style BBQ Ribs. ул. Христо Белчев 29

 

VINO & TAPAS

Ето ни на „Дондуков“ 38, в дома на виното и испанската кухня. Често когато ни налегне носталгията по Иберийския полуостров, отскачаме до Vino & Tapas, за да се поглезим с екзотични вкусове – като тези от снимката. Пълнено авокадо с риба тон, чери домати и босилек. Препоръчваме ти и Севиче – сурова риба с цитруси, домати конкасе, киноа и крустини от домашен хляб. Страхотен микс от свежест и премерена пикантност. Не забравяй, че тук можеш да дегустираш и вино от цял свят. бул. Дондуков 38

 

YAMAS

Ето го и нашия малък гръцки остров, който ни спасява по това време на годината – Yamas. Винаги когато ни залипсва слънцето и с носталгия си спомним за отминалото вкусно лято на юг, скачаме до „Дойран“ 15 за голямо плато морски дарове и чаша узо, за да сгреем отново душите си. Ако все пак си в зимния режим, със сигурност трябва да опиташ агнешко клефтико с канелени картофи, бейби моркови, кефалотири и пресни подправки. Върви чудесно с червено вино. Както се казва – „Гърците са го измислили“. ул. Дойран 15

 

Виж и есенните менюта и специалните предложения и мнения на нашите готвачи.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *