БЪРЗО И ЯРОСТНО ОТ ВИДЕОТЕКИТЕ ДО НОВАТА РАЗВЛЕКАТЕЛНА ИНДУСТРИЯ

Отлетя ли душата на една от най-големите филмови поредици, евър?

0 коментара Сподели:

Преди около 13 години по видеотеките излезе екшън с интересно заглавие и неизвестни актьори. Мълвата се разнасяше от уста на уста, а сюжетът звучеше достатъчно примамливо, за да се пробва. Вдъхновен от статия за незаконни улични състезания в Ню Йорк, заглавие на черно-бял филм, продуциран от Роджър Корман през 55-а и история, наподобяваща класиката на Катрин Бигълоу "Критична точка", "Бързи и яростни" на Роб Коен ("Трите хикса", "Дракон: Историята на Брус Лий") бързо се превърна в хит, препоръчван, заеман и въртян до дупка от местните видеотеки. С бюджет от 38 милиона долара лентата спечели цели 207. Смесените отзиви на критиката не попречиха на филма да заеме своето заслужено място в доброто развлекателно кино от началото на новото десетилетие. Филмът се отличи със своята свежест, химия между героите и истинска атмосфера, изпълнена с романтична наивност, достатъчна правдоподобност за един автомобилен екшън и невероятна EDM музика от BT. Когато героят на Дом (Дизел) казва на току-що измъкналия го от ченгетата Брайън (Уокър) клишето, че никога не би се върнал в затвора, ние му вярваме, защо той (и Вин Дизел) наистина го вярва и има предвид, а не просто го казва за протокола, както се случва с повечето реплики, закани и обещания в последните филми от поредицата.

"Бързи и яростни" начерта кариерите на Вин Дизел ("Пълен мрак"), Пол Уокър и Мишел Родригес, а гледайки новата, 7-а част днес, осъзнаваме колко много се е променила индустрията и представите за развлекателно кино през последните 15-ина години.


БЪРЗИ И ЯРОСТНИ 2 / БЪРЗИ И ЯРОСТНИ 3: ТОКИО ДРИФТ
Сравненията на което и да е от продълженията с първия филм е излишно. Никой от последвалите филми не достига класата на лентата от 2001, но спокойно можем да кажем, че вторият филм е достойно продължение. Липсата на Дом (Вин Дизел) и въвеждането на Роман (Тайрис Гибсън) сами по себе си правят лентата достатъчно различна. Отново усещаме онази 90-арска атмосфера (която тотално отсъства в последните филми). Зад режисьорския стол застава номинираният за „Оскар“ Джон Сингълтън ("Момчета от квартала", "Шафт"), който успява да направи филма достатъчно занимателен, лековат и забавен, за да не бъде претенциозен или досаден. Добавяме и магнетичните Кол Хаузър (злодеят Картър Вероун) и Ева Мендес (агентката под прикритие Моника Фуентес) и получаваме един напълно задоволителен и забавен екшън.

Третата част тотално сменя героите и пейзажа – действието се развива в Токио, а филмът започва по толкова абсурден начин, че се питаме дали не гледаме някоя пародия. Струва ни се толкова лош, че чак е добър. Постепенно филмът започва да развива своята душа и успяваме да се потопим в него по начин, който ни носи наслада. Запознаваме се с притегателния Хан (Сунг Канг), а малка роля в "Токио дрифт" има японската легенда от филми с бойни изкуства Сони Чиба (в ролята на местния Якуза бос – Камата). Спокойно можем да кажем, че третата част на поредицата (която хронологически се развива между 6-ата и 7-ата) е най-различната, а големият й плюс е, че не се прави на нещо, което не е (сериозен филм), с което ни спечелва.

БЪРЗ И ЯРОСТЕН
Три години след "Токио дрифт", тайванско-американският режисьор Джъстин Лин се завръща с втория си филм за поредицата.

Четвъртата част сякаш е по-класическа. Все още сме много по-близо до чистия екшън, отколкото научната фантастика, която виждаме в последните три филма.

Героите от оригинала отново са заедно на екран – Дом, Брайън, Мия и Лети (чието участие е съвсем кратко) и новодошлият Хан. Към поредицата се включва и мис Израел 2004 – моделът Гал Гадот (в ролята на Жизел – връзката на екипа на Торето с Брага) и сладкодумният Джон Ортис в ролята на наркобарона Брага. "Бърз и яростен" е добро продължение на предните филми. Бюджетът все още е под 100 милиона долара (приходи от над 320 милиона), важно за качеството на филма е времетраенето от 107 минути. Това е последната част от поредицата, която е по-кратка от два часа – както трябва и да бъде един екшън.

 

БЪЗИ И ЯРОСТНИ 5: УДАР В РИО
След като четвъртата част се оказа финансово най-успешна, продуцентите решават да не губят време и бързо се заемат с правенето на пета. Бюджетът бе значително увеличен – от 85 на 125 милиона долара, а към състава бе привлечена нова звезда, която да акумулира още по-голям интерес – Дуейн Джонсън. Филмът може да се нарече преходен между първите четири части и следващите две (за момента).

С "Удар в Рио" поредицата тръгва в една друга посока – по-лъскава, по-бомбастична, по-фантастична, доближаваща се до "Непобедимите".

Символ на тази промяна е героят на Дуейн Джонсън – специалният агент Люк Хобс, чието единствено желание е да мачка всичко наред. Той не се интересува от подробностите. Праволинейно, наблъскано биче, което без преувеличение може да си заслужи приза като един от най-тъпите герои в съвременната филмова история. Освен Скалата в петата част се завръщат героите от "Бързи и яростни 2" – Роман Пиърс (Тайрис Гибсън) и Тедж Паркър (Крис "Лудакрис" Бриджис) и Винс (Мат Шулце) от първа част. Филмът печели двойно повече от предната част и става 7-ият най-печеливш филм на 2011 с 626 милиона долара приходи в световния бокс офис. Касичката за пари става все по-дебела, а още преди премиерата на филма започва да се говори за шеста част.  
Блясъкът, многото герои и безкрайно нереално фантастичната начална и завършваща екшън сцена от "Бързи и яростни 5" се харесват на критиката, която оценява филма по-високо от предходните части.

БЪРЗИ И ЯРОСТНИ 6 продължи да задълбава с пълна сила във всичко това, което не харесахме в петата част. Към състава се присъедини ММА блъскаторката Джина Карано ("Мокри поръчки"), а бюджетът скочи от 125 на 160 милиона долара (което довежда и до по-големи приходи – 788 милиона долара). С времетраене от 2 часа и 10 минути "Шестият филм" задържа вниманието ни изключително трудно. Фантастичните елементи се усилват многократно. Героите буквално започват да летят, а каскадите с коли и нормални превозни средства вече не са достатъчни. В тази част имаме изпълнения с танкове и самолети… Героите вече са много по-повърхностни и еднообразни – Роман постоянно или се оплаква от ситуацията, или вкарва плоски шеги. Тедж обяснява колко трудна за изпълнение ще е дадена техническа операция, а Лети присъства единствено за да вкарва някакъв изкуствен драматизъм относно изгубената й памет, която съвсем удобно за сюжета ще се възвърне в следващата част. Сцените с диалог изглеждат толкова съшито и неестествено, сякаш гледаме филм, правен от непрофесионалисти.

БЪРЗИ И ЯРОСТНИ 7
Още преди премиерата на шестия филм студиото започна да известяват, че се работи по следваща част. Прогресивно нарастващата алчност стига до такава степен, че сeдмият филм трябва да излезе на екраните само една година след премиерата на шестия. Това довежда и до смяна на режисьора – Джъстин Лин, режисирал 3, 4, 5 и 6, е заменен от друг финансово свръхуспешен режисьор – австралиеца Джеймс Уан ("Убийствен пъзел", "Коварен капан", "Заклинанието"), чиито филми до момента са спечелили близо 2 милиарда долара при вложени 250 милиона долара. Повече от половината от тези приходи за жалост се дължат на смъртта на една от звездите на поредицата – Пол Уокър, през ноември 2013, което забавя продукцията с близо година.

"Бързи и яростни 7" е отвъд всякакви трансформации и граници – филмът чисто и просто няма нищо общо с лентата от 2001 година освен имената на героите и актьорите, които ги изпълняват. Към състава е внесена още една екшън звезда – Джейсън Стейтъм в ролята на Декард Шоу (брат на злодея от 6-ия филм – Оуен Шоу (Люк Еванс), който търси отмъщение срещу Торето и екипа му.

Освен Дуейн Джонсън вече имаме още един тъповат герой, чието единствено желание е да се млати и да гледа лошо. Това действително може да е най-слабата роля в много съмнителната кариера на Стейтъм.

Филмът наистина много повече прилича на "Непобедимите", отколкото на "Бързи и яростни". А експлозиите във филма са толкова много и начесто, че Майкъл Бей би завидял за броя им. Сякаш целият филм е един безкраен низ от взривове и тежък ръкопашен бой между Шоу и Торето / Хобс. Фантастичните елементи добиват нови върхове – ние не гледаме автомобилен екшън, а филм за супергерои, защото героите в "Бързи и яростни 7" действително притежават свръхчовешки сили и способности. И въпреки цялата помпозност и преувеличеност на екшъна, всъщност филмът нито е вълнуващ, нито носи какъвто и да е развлекателен заряд. Един от големите проблеми е, че за разлика от първите филми, 7-ият се възприема прекалено на сериозно, а реално е направен много, много лошо. Емоцията между Торето и възвръщащата паметта си Лети е повърхностна, както всяка реплика във филма. Всичко се прави по протокол. Душата на поредицата отдавна е отлетяла.
Единственото ценно в крайно пресиления филм може би е почитта към Пол Уокър в края на лентата, което, разбира се, не спасява положението. Истинската почит би била да се направи един качествен филм, с който поредицата да стигне до своя завършек. И въпреки това "Бързи и яростни 7" става филмът, който най-бързо достига границата от 1 милиард долара (17 дни), а критиката му дава 82 процента одобрение.
Както загатнахме по-рано, развлекателната киноиндустрия за жалост вече не носи развлечение, а само пари на създателите си. Почивай в мир, Пол Уокър и "Бързи и яростни", защото плануваните следващи филми надали ще бъдат по-добри от този…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *