БЛУСЪТ ИЗГУБИ СВОЯ КРАЛ! B. B. KING!

Вчера в Лас Вегас, Невада една китара спря завинаги своите акорди, а светът на блуса застина в мълчание, защото на 89 г. от нас си отиде Райли Б. Кинг, известен още като единствения и неповторим BB King

0 коментара Сподели:

Маестрото, роден на 16 септември 1925 г. в Мисисипи прекарва по-голяма част от детството си на памуковите плантации, а след това следват работа като тракторист, свирене на блус по улиците на Индианола и заминаване за Мемфис, което променя живота му завинаги.

През 1951 г. седмият сингъл на Б. Б. Кинг „Three O'Clock Blues“ влиза в ритъм енд блус класацията на списание „Билборд“ и тогава целият свят научава, че на звездния небосклон изгрява нова звезда. След това в периода 1951-1985, Б. Б. Кинг се появява в ритъм енд блус класациите на списанието впечатляващите 74 пъти, а песните му „The Thrill Is Gone“, „To Know You Is to Love You“ и „I Like to Live the Love“ стават тотални хитове и изправят на крака всички младежи, без значение от пол и раса. Легендарната китара на Райли се казва "Люсил". Името е свързано с инцидент по време на негов концерт- докато свири в Туист, щата Арканзас, двама мъже се сбили заради жена и това довело до пожар в залата. Кинг се хвърлил да спасява китарата си от пламъците и след това я кръстил на Люсил – жената, заради която започнало всичко.

Мистър Кинг  е смятан за един от най-великите китаристи на всички времена. Той има близо 30 студийни албума и е прекарал над 65 години от живота си на сцената, изнасяйки понякога по 300 концерта годишно, като през 1956г. Би Би Кинг и групата му са направили рекордните 342 концерта за една година.

С уникален принос за блус сцената, Райли и до днес остава в сърцата на милиони фенове, като единствения и неповторим крал на блуса, а в ден, като днешния и за един лек и страстен петък, ние не можем да ти кажем нищо друго, освен: Усили! В чест на краля!

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *