ФАВОРИТИТЕ НА „УИМБЪЛДЪН“

Кой може да спечели най-желаните трофеи в тениса?

0 коментара Сподели:

„Уимбълдън“ започва другата седмица. 128 мъже и още толкова жени ще протегнат ръце към трофеите от турнира (купа от позлатено сребро за мъжете и сребърен поднос със златни елементи за жените). Накрая обаче само един кавалер и една дама ще могат да ги прегърнат. Представяме тези, които имат най-голям шанс да го направят.

РОДЖЪР ФЕДЕРЕР
„Уимбълдън“ сякаш е измислен за Федерер. Не само защото той е рекордьор по титли от него – 7 (толкова имат и Пийт Сампрас и Уилям Реншоу, който обаче ги е спечелил още през по-миналия век). Не толкова и защото тревната настилка идеално пасва на атакуващия му стил с повечко излизания на мрежата и по-къси разигравания. А защото аристократичната атмосфера на турнира някак естествено пасва на вродената елегантност на швейцареца. При него няма напращели бицепси и жили, заплашващи да изхвръкнат на корта, няма оглушителни викове и пъшкане при всеки удар, няма го и безкрайното млатене на топката с всички сили от задна линия, сякаш тя е най-големият враг на тенисиста и трябва да бъде мигновено унищожена.

Когато Роджър играе, всичко се случва с неописуема лекота, той танцува по корта, а тенисът изглежда най-лесният спорт.

Докато не хванеш ракетата и не се опиташ да повториш някое от неговите гениални изпълнения, които само той е способен да измисли.
Със същата лекота смятаният от мнозина за най-велик тенисист за всички времена се справя и извън корта. Вече си има две двойки близнаци (първите – момиченца, вторите – момченца), с жена си са заедно от 15 години, а новата му къща на брега на Цюрихското езеро е архитектурно бижу.

НОВАК ДЖОКОВИЧ
Убедителният номер 1 в мъжкия тенис в момента и настоящ шампион от „Уимбълдън“ се беше запътил тази година към Голям шлем (спечелване на четирите най-големи турнира в света, включително „Уимбълдън“, в един сезон), но Стан Вавринка взе че го победи на финала на „Ролан Гарос“. Сърбинът с хипнотизиращ поглед обаче си остава фаворит за всеки турнир, в който играе, заради изключително постоянната си игра. Миналогодишната му купа от „Уимбълдън“ беше втора (спечели я и през 2011-а), а сега ще опита да стане първият играч, защитил титлата си след Федерер, който триумфира 5 поредни години от 2003-а до 2007-а.
Жокера също вече е баща (на 8-месечния Стефан), а с жена си се срещат още в гимназията и са заедно от 10 години. Някои му се дразнят, защото много тупкал топката преди сервис или пък защото изглеждал като прекалил със стимулантите по време на мач, но извън тениса Новак е вярващ християнин и дори беше награден с най-високия орден на Сръбската православна църква заради помощта си за сърбите, църквите и манастирите в Косово.

Джокович организира мащабна кампания и сам дари много средства и за жертвите от миналогодишните наводнения в бивша Югославия.

А ако не беше станал тенисист, най-вероятно щеше да си изкарва хляба като стендъп комик, защото е прочут със суперсмешните си имитации на един куп свои колеги.

АНДИ МЪРИ
Надеждата на домакините сбъдна мечтата им преди две години, като спечели турнира (преди него британец не беше ставал шампион на „Уимбълдън“ в продължение на 77 години). Преди Мъри беше известен като играч, който може да победи всеки, но и да падне от някоя гъдулка. Напоследък обаче много стабилизира играта си и стана доста труден за побеждаване.

Миналата година го направи наш Григор на четвъртфинала, но сега никой няма да си щрака с пръсти, ако се изправи срещу Анди.

Едно е сигурно – кортовете пак ще бъдат озвучени от цветистите му ругатни, най-често насочени към самия него. „Уимбълдън“ си е „Уимбълдън“, но шотландският характер избива дори и там.
И той движи с жена си Ким от 10 години, а най-интересното е, че тя псува не по-зле от него. Иначе е хубава.

… И ДРУГИ
Кралят на червените кортове Рафаел Надал успя да спечели две титли на „Уимбълдън“, но последната му е от 2010-а, а тази година определено е колеблив – Джокович го отвя на четвъртфинала на „Ролан Гарос“, където преди испанецът трябваше само да се появи, за да му връчат титлата, а в последния турнир на трева преди „Уимбълдън“ отпадна още в първи кръг.
Тенисистът с най-добрия бекхенд с една ръка – Стан Вавринка, спечели „Ролан Гарос“ в началото на месеца, а тревата също пасва на стила му, което го прави скрит фаворит за титлата.

СЕРИНА УИЛЯМС
Безспорната номер едно при жените е спечелила всичко, включително пет пъти „Уимбълдън“. Вече взе първите два турнира от Големия шлем за годината – откритите първенства на Австралия и Франция, сега май е наред английското, а после я чака само домашното – Откритото на Щатите, което спечели миналата година. За първи път се изкачи на върха в световната ранглиста едва 21-годишна, а когато го направи за шести път през 2013-а, стана най-възрастната жена, стигала до номер 1 в света. Вече е на 33, но играе по-добре от всякога.
През април Серина стана първата чернокожа спортистка на корицата на „Вог“. Има си собствена модна линия. Има си и българска връзка – преди години упорито я спрягаха за гадже на Григор Димитров, но и двамата още по-упорито отричаха.

МАРИЯ ШАРАПОВА
Настоящата приятелка на Григор отново ще краси кортовете на „Уимбълдън“ (бялото много ѝ отива) и ще нарушава покоя им с пъшкането си.

Маша спечели най-великия турнир едва 17-годишна през 2004-а.

През годините я тормозеха какви ли не контузии, но сега си е върнала предишната добра форма и има намерение да играе, докато тенисът ѝ доставя удоволствие. Като ѝ се получава толкова добре, защо да не го прави, още повече, че и на нас ни доставя удоволствие да я гледаме?
Рускинята с вид на модел се е снимала като рекламно лице за кого ли не и вече се е превърнала в истинска световна марка. Легендарното издание с бански костюми на „Спортс Илъстрейтид“ ѝ посвети цели шест страници. От 2006-а година насам тя неизменно е най-скъпоплатената спортистка в света, като приходите ѝ от спонсорски договори далеч надхвърлят тези от тениса. Само контрактът ѝ с „Найки“ е на стойност 70 милиона долара. Съвместно със спортния гигант Маша има и колекция тенис облекла, чийто дизайн измисля сама. Прави го и за обувките и чантите на „Коул Хаан“.

ПЕТРА КВИТОВА
Нямаме много добри спомени от мощната чехкиня, защото спря нашето момиче Цвети Пиронкова на четвъртфинала на „Уимбълдън“ през 2011-а, преди да спечели турнира. Петра вдигна купата и миналата година, а сега има всички изгледи да защити титлата си с помощта на смазващия си сервис с лявата ръка. Пред нея в световната ранглиста е само Серина, но времето е на страната на Квитова – тя е единственият носител на титла от Големия шлем, независимо от пола, роден през 90-те години.

… И ДРУГИ
Виктория Азаренка от Беларус и румънката Симона Халеп също ще дебнат за грешки на фаворитките, за да гушнат подноса. И двете са стигали полуфинали на „Уимбълдън“, така че сигурно в главите им се въртят мисли и за нещо повече.


Виж и кои са особеностите, които правят
„Уимбълдън“ толкова английски.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *