GO SPORT: УЛИЧНИ ПРЕВЪЗХОДНИ

Строихме в редица любимите ни улични спортове

0 коментара Сподели:

Със затоплянето на времето започваме да се сещаме за все по-малко причини да стоим в града, вместо да отидем някъде на зелено. Една от основните е спортът, или по-точно любимите ни улични спортове. Харесват ни, защото можем да се забавляваме с тях почти навсякъде, а всичко, което ни трябва, е добра екипировка и открито небе над главата.

РОЛЕРБЛЕЙДИНГ

Ролерите са един от най-приятните и здравословни начини за придвижване в парка и на всички места в града с що-годе равен асфалт. Когато започваш да се учиш, тялото ти развива досадната склонност да изостава назад, което почти винаги завършва с падане, затова по-добре се оборудвай с протектори за коленете, ръцете и главата. А като задобрееш, рампите и парапетите те очакват.

СТРИЙТ ФИТНЕС

Здравото тяло наистина е дом на здравия дух, но за укрепването на последния чудеса върши и чистият въздух. Освен че е безплатно и мирише по-добре, навън може и да се загрява с леки кросчета вместо отегчителното бягане на пътечка в залата. На доста места в София вече има уреди на открито, но и обикновените лостове вършат работа.

СТРИЙТБОЛ

Коби Брайънт вече се отказва, но за уличния баскет няма възрастови ограничения. Класиката е трима на трима на един кош във всеки училищен двор. Хубавото изпотяване е гарантирано, но с добре подбрано облекло можеш да заприличаш и на начинаещ рапър от „Надежда“. А при достатъчен ръст и отскокливост и забивките не са невъзможни.

СКЕЙТБОРД

Скейтът си е направо култура и начин на живот. Филмите и съветите от по-опитните скейтъри помагат, но за да усвоиш триковете, си трябва най-вече практика и много повторения. Когато обаче първото оли, кикфлип или ноузграйнд ти лепне, се чувстваш като царя на света. Най-доброто място за каране в България е скейт паркът в Добрич. В София рампата до Паметника на Съветската армия още си стои, но настилката около него вече не е това, което беше. Много се кара и край НДК, а за по-напреднали са скейт парковете срещу УНСС и във Фабриката за градско изкуство – FiveHigh. Дори и да не станеш втори Тони Хоук обаче, дъската със сигурност ще ти осигури добре прекарани часове на открито.

ДЖОГИНГ

Най-хубавото му е, че хем е бягане, хем е бавно. С други думи, не изплезваш език от умора, но пак можеш да кажеш, че спортуваш. Полезно е за сърцето, повишава издръжливостта и сваля килограмите. Ако обаче усетиш, че се задъхваш, значи не го правиш както трябва. Остави големите натоварвания за бегачи от калибъра на Дизела.

СЛАКЛАЙН

Или ходене по лента. Изглежда като детска игра, докато не се качиш на нея. Много развива усещането за равновесие. При една от разновидностите на спорта – хайлайн, се ходи на голяма височина с катераческа осигуровка, но през уикендите ще видиш и в Борисовата ленти, опънати между две дървета на не повече от половин метър над земята.

ТРОТИНЕТКА

Още едно детско забавление за възрастни. Пести от разходи за транспорт, ултра лесно е, но ако си истински екстремист, можеш да правиш трикове и с тротинетката. По-големите колела я правят по-проходима от ролерите и скейта, но в същото време е много по-компактна от велосипеда. За по-мързеливите вече има и електрически тротинетки.

BMX

Хиксовете не са загубили чара си от времето преди 30-ина години, когато по кината излезе „Банда BMX“ с Никол Кидман. Може би защото с тях можеш да правиш всичко – да прескачаш препятствия, да правиш трикове на рампата или да въртиш акробатични фигури „на една носна кърпичка площ“, както би се изразил някой футболен коментатор.

ПАРКУР

Потенциално опасно занимание за хора с железни мускули, гумени тела и бързо мислене. Измислят го французи, а Люк Бесон го вкара в масовата култура с филмите си. Основната идея на паркура е придвижването по най-бърз и ефективен начин между две точки, като всички препятствия по пътя се преодоляват само с уменията на тялото. Не става дума за избягване на задръстванията по улиците, а за нещо, което концентрира цялото ти внимание и те кара да се чувстваш като Спайдърмен. С негова помощ градът вече никога няма да ти изглежда по същия начин, а ей оная висока стена изведнъж се превръща просто в трамплин за следващото приключение.

ВСИЧКИ СПОРТОВЕ ПОД ЕДИН ПОКРИВ В DECATHLON

ВИЖ КАК СЕ ИЗМИНАВАТ 60 ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА НА КОЛЕЛО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *