GO SPORT: НА СНЯГ И ЛЕД

Нашите предложения за зимни приключения

0 коментара Сподели:

Зън-зън-зън, зимата е тук! С любими хора и червено вино до камината по празниците беше супер, но това свърши и е време да помислим как да свалим натрупаните килца. Новогодишните обещания са, за да не се спазват, но тези спортове имат шанс да станат нещо повече от тридневно увлечение за нас. Пробвай ги, и един да ти влезе под кожата, пак си напред.

СНОУКАЙТИНГ
Сноуборд (или ски) с крило. Или кайтсърф на сняг. И уникалната възможност да се пързаляш нагоре по склона. И дори да полетиш и да правиш фигури във въздуха, които иначе са невъзможни, освен ако не играеш във филм на Джон Ву. Платото на Витоша се е утрепало за този род изпълнения, но за да не се утрепеш и ти, започни с човек, който знае какво прави. А с добър вятър цялата планина е твоя.

ХОКЕЙ НА ЛЕД
Най-динамичният отборен спорт. Ако го правиш както трябва, би следвало след около минута пързаляне и блъскане с облечени като рицари мъже да си изплюеш дробовете и да поискаш смяна. Един съвет – бягай от мантинелата, че да те размажат в нея много боли. В София има няколко клуба, а всякакви кънки ще намериш в Decathlon.

РИБОЛОВ НА ЛЕД
При този вариант на риболова буквално вървиш върху рибите, което няма как да ти се случи през лятото. Опитахме го на Широка поляна, но и другите ни високопланински язовири замръзват и са пълни с риба. Трябват ти специални джаджи –едни малки въдички и свредел, с който да пробиеш дупка в леда. Останалото е красота и чист въздух.

СНОУБАЙКИНГ
Сноубайкът, известен още като скибайк и скибоб, е нещо като велосипед с две къси ски вместо колела. За по-добър баланс ти също слагаш ски на краката си, още по-къси. Спортът е идеален за онези, които не държат да си дават много зор – учи се бързо и лесно (за базовия завой е достатъчно да наведеш глава към рамото и да погледнеш назад), не натоварва ставите като ските и борда и най-важното – докато караш… седиш. Което не значи, че не можеш да го практикуваш и на по-трудни терени и дори да правиш скокове. „Зимното“ колело е доста по-компактно от летния си братовчед и не е никакъв проблем да го вземеш със себе си на лифта.

КЪНКИ НА ЛЕД
Не е трудно, номерът е да биеш шута на инстинкта, който дърпа тялото назад, а така най-лесно се пада. Винаги можеш да помогнеш на мацка да стане или да намериш обща тема с красив непознат, който също предимно подпира мантинелата. На (съмнително) чист въздух се пързаляй на „Ариана“, а на закрито – в Зимния дворец и „Славия“.

СНОУБОРД
Качиш ли се веднъж на дъската, няма слизане. Докато се учиш, те болят мускули, за чието съществуване дори не подозираш, но първия път, когато свържеш левия и десния завой, забравяш за всичко това. А като задобрееш, бягай към някой сноуборд парк (в Боровец, Пампорово или Банско), където можеш да правиш трикове над препятствия.

СКИ
Никога не е късно да станеш за смях и да почнеш със ските. Откакто те са карвинг, завоите са по-лесни, а ако не ти се получава, вземи учител. У нас планините, идеални за ски, с лопата да ги ринеш, една от тях е на половин час от „Мимас“. Иначе Банско има най-голямата ски зона, Боровец е най-старият курорт, а Пампорово е най-слънчево.

СНОУШУИНГ
Или казано на прост български – джиткане със снегоходки. Много обичаме дълбокия сняг, но след 20-ото затъване каталясваме и вече не е толкова интересно. Затова минахме през Decathlon за чифт снегоходки Quechua и се родихме. С тях теглото ни се разпределя на по-голяма площ и вече няма какво да ни спре по баирите, в пудрата и по камъняците.

МЪШИНГ
Движеща сила в този спорт не са някакви мЪшини, а най-обикновени кучета. Всъщност не са никак обикновени – трябва да поддържат добра скорост километри наред, докато теглят човека зад себе си, и да правят всичко това в идеален синхрон. Най-предпочитани са хъскитата (аляски и сибирски), но се използват и маламути, канадски ескимоски кучета, чинук, грендландски кучета и самоед. Класическата форма на мъшинг е кучешкият впряг, теглещ шейна, в която прав е стъпил човек, но „пилотът“ може да е и на ски (това се казва скиджоринг или скишъринг), колело (байкджоринг) или да търчи заедно с вързаните за него кучета (каникрос). Всички тези дисциплини се предлагат от спортен клуб „Мъшинг България“.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *