БГ „УИМБЪЛДЪН“

Какви сме ги вършили и какво да очакваме от българското участие на най-великия тенис турнир?

0 коментара Сподели:

По някаква странна ирония на съдбата най-старият тенис турнир като че ли се оказва и най-„български“ от всички четири в Големия шлем. Дали зелената тревица на „Уимбълдън“ отключва нещо мило, българско и родно в душите на нашите тенисисти и то им дава неподозирани сили, или просто по стара българска традиция представителите ни играят най-силно, когато цял свят ги гледа, не е ясно, но е факт, че в лондонското предградие сме записали едни от най-големите си успехи в красивия спорт.

За съжаление тази година вече се лишихме от женско присъствие в започналия турнир.Тормозената от контузия Цветана Пиронкова и завърналата се сред първите 100 в света Сесил Каратанчева отпаднаха в първия кръг.

Остава ни обаче най-голямата надежда – Григор Димитров. Той вече е част и от славната бг история в турнира.

ПРЕДИ
Както много други хубави неща в българския тенис, и подвизите ни на „Уимбълдън“ започват с вече легендарните сестри Малееви.

Още през 1984-а, на крехката 17-годишна възраст, най-голямата – Мануела, стига до четвъртфинал. Това е големият й пробив в тениса, след който започва да ниже четвъртфинали (че и два полуфинала) на турнирите от Големия шлем с лекотата, с която Валери Божинов си сменя отборите. На „Уимбълдън“ това си остава най-силното й постижение, но както гласи старото спортно клише, има кой да поеме щафетата.

И този кой е по-малката й сестра Катерина, която като всяка по-малка сестра гледа да надмине кака си и го прави – достига до два четвъртфинала (през 1990-а и 1992-ра).

Най-малката – Магдалена, не успява да повтори постижението на сестрите си, но пък има четири осминафинала на „Уимбълдън“.

Годините минават и идва време на следващо поколение български тенисисти да събират очите на лондонската публика с изявите си.

През 2010-а 22-годишната тогава Цвети Пиронкова сензационно стига до полуфинал на „Уимбълдън“, като по пътя побеждава петкратната шампионка Винъс Уилямс. И до днес това си остава най-големият успех в кариерата й и въобще на българка на турнира, след който тя достига и най-високото си класиране в световната ранглиста – 31-во. На следващата година спира на четвъртфинала, като пак се справя с Винъс.

А за да не се окаже, че само жени ни отсрамват на „Уимбълдън“, идва ред и на Григор Димитров. Миналата година той също влезе сред най-добрите четирима на турнира, като преди това отстрани действащия шампион Анди Мъри.

Всичко това му донесе рекордното за българин 8-о място в световната ранглиста.

За разлика от геройството на Цвети, неговият полуфинал не беше неочакван – Гришо е печелил „Уимбълдън“ още като юноша.

СЕГА
В тазгодишния турнир най-добрият тенисист в историята на спорта у нас вече прелетя през първи кръг с лесна победа. В следващия ще играе срещу световнонеизвестния американец Стийв Джонсън, така че можем да очакваме да продължи напред. А какво ще се случва по-нататък, едва ли някой може да предвиди. Гришо вече е показал, че може да победи всеки, за съжаление – и че може да допусне странни загуби.

Тази година не му е най-силната, смени и ракетата, с която играе, което оказва своето влияние. Но пък на трева обикновено се чувства добре, а „Уимбълдън“ сякаш вади най-силното от него. Лондонската публика го обича, защото винаги прави шоу на корта, миналата година дори Джуд Лоу викаше за него от трибуните.

Допълнителен стимул ще е присъствието на Маша Шарапова, която е една от фаворитките в женския турнир. Григор вече призна, че мечтае да изтанцуват заедно шампионски танц в края на турнира.

Тази традиция наистина я е имало – победителите при мъжете и жените са танцували на бала, организиран след приключването на всички мачове. Вече не се спазва, но на тях двамата нищо не им пречи да я възобновят, било то и без присъствието на зяпачи.

А ако ли не, винаги могат да си направят по някоя снимка из улиците на Лондон, там по всяко време има какво да се види. Тази година и времето е необичайно горещо за британската столица, така че всички условия за добро прекарване са налице. А ние все пак ще се надяваме то да е свързано и с повече победи на корта.

Ако се чудиш кои са фаворитите на Уимбълдън, тук Свилен ти разказва и за тях.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *