Най-шантавите човешки страхове

...които може би не знаеш

0 коментара Сподели:

Всички знаем какво е фобия – силен, лепкав, патологичен страх от обект, дейност или обстоятелство.

Повечето от нас са чували (или изпитвали) „традиционните“ им представители – клаустрофобия, агорафобия и арахнофобия… Но докъде може да се сгромоляса човешката психика и кои са най-налудничавите фобии, виж сам.

Гимнофобия

Бесен страх от това да бъдеш видян гол или самият ти да видиш другите както майка ги е родила. Сега си представете какъв провал в кариерата си би имала една плеймейтка с гимнофобия.

Ергазиофобия

Страх от работа. Нека не се бърка с обикновения мързел. Ужасът е парализиращ и причинява сериозни психични страдания на онези, на които им се налага да работят. Ръстът на безработицата у нас сигурно им действа успокояващо.

Коулрофобия

Патологичен страх от големите червени носове и смахнатите цветни коси на клоуните. Макар и неприятни за почти всички ни, тези същества карат хората, страдащи от коулрофобия, да изпадат в разтърсващи пристъпи на паника.

Ефебифобия

Необясним ужас от младостта. Най-неприятното е, че ефебифобията далеч не се среща само при възрастните. Така че, ако се страхувате от младостта и вие самият сте млад, опасността ще ви дебне до пенсия.

Итифалофобия

Страх от… ерекция. Налудничав филм на ужасите, в който еректиралият ви пенис е вашият най-голям кошмар.

Аритмофобия

Ирационален страх от математика. Ако въобще може да наречем страха от математика ирационален… Истината е, че жертвите на аритмофобията изпадат в пристъпи на паника при вида на всякакви числа и уравнения.

Глобофобия

Всичко, което не искате да ви се случи, ако имате тази фобия, е да видите балон или топка. Глобофобите се страхуват до смърт от възможността едно от тези двете да се спука.

Метрофобия

Страх, който почти всичките ми контакти във Фейсбук постепенно ще развият. Страхът от поезия. Понякога страдащите се плашат от всички видове поезия, друг път – само от специфично написани стихове.

Пентерафобия

Тази фобия донякъде предпазва от необмислени решения, като например това да се омъжите/ожените за неподходящ човек. Пентерафобията е страх от тъщата или свекървата. Но оправдана фобия, половин фобия, както се казва.

Генуфобия

Парализиращ страх от голи колене. Някои пациенти се паникьосват само ако ги видят на живо, докато други се страхуват да ги зърнат дори на филм. Възможно генуфобикът да се страхува и от собствените си колене.

Анатидефобия

Хората, обладани от тази фобия, имат нестихващото усещане, че някъде има патица, която ги наблюдава. Каквото и да правят, където и да са, те непрекъснато се оглеждат за патица.

Хипопотомонстросескипедалиофобия

Дори да не страдате от тази фобия, със сигурност избегнахте да прочетете името ѝ. Който и да го е измислил, е бил страшен шегобиец, защото хипопотомонстросескипедалиофобията е страх от дълги думи. Ако ви пипне, няма да успеете да кажете от какво сте болен.

Калигинефобия

Или мощният страх от красиви жени. Проблемът засяга и двата пола. Ако сте потърпевш, по-добре не идвайте в България!

Панфобия

И на финала, разбира се, оставихме най-ужасяващата фобия – фобията от… всичко. Това е състояние, в което човек изпитва силен страх, без да знае от какво. 

Когато думите убиват, обичта мълчи

Дневник на напускането

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *