GO AГЕНТ В ДАРВИН (АВСТРАЛИЯ): СТОИЛ ЦИЦЕЛКОВ

Стоил хвърля малко повече светлина за аборигените, събуждането от опосум и как се става местен за отрицателно време в Дарвин...

0 коментара Сподели:

Стоил, по-познат като Джери, е от онези хора, които са ходещ глобус. Намисли си някоя държава, дори да е супер отдалечена и неизвестна, и може да се обзаложим, че той вече е бил там и е пълен с торба истории, които ще ти завъртят главата. Затова реших, че ще е интересно да ни разкаже за Австралия,  където е живял немалко време, и по-конкретно за Дарвин, където коалите, опосумите и соленоводните крокодили се приемат естествено като котките и кучетата в България…

Колко време се подвизава в Дарвин, Австралия?
Много, много повече от първоначално планираното. Около 4 години. Хареса ми думата, „подвизава“, коректна е в моя случай.

С какво се занимава там?
С всичко и нищо. Когато си някъде толкова продължително, имаш време и да работиш, и да учиш, и да спортуваш, да се влюбиш, да си намериш приятели, и дори и да не правиш нищо понякога. Следвах антропология и работих където ми падне, понякога на 3 места. Дарвин е столицата на Северната територия, щатът с най-многобройно аборигенско население и безценен източник на информация за антрополозите. Иначе работих на много различни позиции, за да мога да си плащам университета и… бирите.?

Какво ти се искаше да знаеш предварително…
Искаше ми се да знам колко много животни има и колко са нахални, освен това ми се искаше да знам колко е плоско – нямаше да си купя колело с двойно окачване (мекица) и дискови спирачки. Там е толкова плоско, че дори се научих да въртя педалите и за пръв път започнах да използвам велосипед не само за спускане, но и за придвижване от А до Б. Макар и да е само 90-хиляден град, поради релефа и многобройните заливи и лагуни Дарвин е разхвърлян град и от нас до университета например беше скромно 17 километра.

Там съседите не си гледат през прозорците, както в Луксозенец например. Всеки си има къща с двор и басейн, дори и социалните домове са като от някой филм, спретнати с паркинг, много палми и зеленина и по-малък басейн от богаташките, но по-голям от този на баба ви – гаранция.

Опиши ни един типично местен?
Това е лесно. Има обаче 2 варианта: 1 – високи кожени обувки в естествен цвят, безобразно къси за мъж панталонки и риза + широкопола шапка – абе вие „Крокодила Дънди“ не сте ли го гледали, той е от Дарвин. Там е толкова горещо, че е единственото място в бившата Британска империя, където имаш право да ходиш на работа и дори да се срещнеш с кралицата по къси гащи. Уточнение за батки – ризата и чорапите обаче са задължителни! Иначе вариант 2 – местните имат и любими сини потници, които винаги са марка Bondи са известни още като singletorwifebeater. Вървят чудесно с джапанки с двойно захващане за подметката (doublepluggers) – австралийска гордост. И много татуировки, основно на Южният кръст.  

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна Дарвин?
Там няма безинтересни хора, място с огромна циркулация на хора е. Условията са тежки, но заплатите са много високи дори за Австралия. Много хора идват за някакъв период от живота си, повечето си тръгват, но някои остават, те стават „местните“. Иначе истинските местни са аборигените. Свободолюбиви хора, които сега страдат от откритията на цивилизацията. Бързото хранене и стресът не им действат добре, определено. Имам приятел със сини очи и светла кожа на лунички, изглежда като обикновен ирландец, но майка му е аборигенка и той се чувства повече абориген, отколкото каквото и да било друго. Трудно е да съдиш по външния вид на хората в Австралия.

Един приятел от отбора по сокър (футбол наричат едно недоразумение с яйцевидна топка и овален терен!) имаше яхта за няколко милиона, но използва телефон, който в България би бил под достойнството дори на продавачка в бакалията на Симитли. Просто си избират внимателно приоритетите, предполагам.

Най-нелепата свалка?
Всички. В Дарвин е най-голямата военна база в Австралия, отделно спецификата на мястото и работата (мини, океански риболов, ферми за перли, едър дивеч) привлича много повече мъже, отколкото жени. По различни данни на 5 мъже се пада по 1 до 1,5 жени, като половинката не знам как си я делят. Там е нормално жена да дойде до теб на бара и да ти предложи да си ходите заедно, ей така, отникъде. Всякакви опити ти да ги впечатлиш обикновено завършват в похарчени 10 долара за питие и едно бързо Cheers,преди тя да се върне обратно в компанията си. Ако си момиче, няма да се отървеш от обожатели, даже предполагам би било потенциално много досадно.

Препоръчай ни места за парти?
Дискавъри. Единствената истинска дискотека, Карл Кокс, или Татко Карло, както е известен в моите среди, много обича да пуска там и винаги е купон. Има и прекрасни ирландски и австралийски пъбове – класика.

Препоръчай ни места за хапване?
HogsBreathCafe– 600-грамови телешки стекове с авокадо и чипс. Ако си вегетарианец, определено няма да оцелееш в Австралия. По-зле е дори от България. Месо има във всичко и навсякъде, бекон се добавя дори на палачинките. Йес, бе!

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill)?
Повечето от двата милиона туристи, които идват всяка година, идват само за да отидат и да видят „Какаду“ – национален парк, но той не е точно в Дарвин, на 800+ километра е. Което за местните е много близо! Когато пътищата са прави като струна и няма ограничение на скоростта, наистина Какаду не беше чак толкова далече.

Иначе самият град е забележителност, Дарвин си е мега чил мястото по дифолт, има езерото Александър (което е лагуна), Чарлз Дарвин парк и място, наречено Доктор Гъли‘с, където един лекар е научил океанските риби (едри риби) да идват и да взимат храна директно от ръцете на хората.

В момента е огромна туристическа атракция, почти толкова популярна, колкото аквариумът, клетката за плуване сред крокодилите или рибарският кей, където е пълно с ресторантчета с пресни морски дарове, риба и пияни туристи…

Кои са забележителностите, които би вкарал в графа “задължителни”?
Казиното – това е един оазис с голф игрища, ботанически градини, безкрайни басейни и зелени площи, пълни с всякакви животни. CullenBayе красива залив с богаташки къщи и частни кейчета, откъдето се хваща фериботчето за Мандора – отнема около 30 минути да отидеш отсреща. Докато се возиш, има жива музика, а отсреща има само пустош и един хубав бар. Типично по австралийски! Доста е пусто, но бира има навсякъде.
Mindilbeachе място, където всеки четвъртък се събират стотици каравани, които предлагат прясна храна от цял свят, най-забележителното е TheRoadKillShop– на практика предлагат всичко, което може да сгазиш с колата си, докато летиш по пустите пътища – от кенгура, крокодили, игуани до… катерички – всичко опечено на барбекюто, отново типично австралийско забавление.

Има ли фестивална култура, хареса ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
Оо, да, има много фестивали, най-значим е този на гръцката общност Гленти. Като най-многобройни гърците правят истинско балканско мазало и Меркел копче не може да им каже.

Най-странното място, на което си бил на парти/прекарвал нощта?
Няма да ми стигне поленцето само да ги изброя, но да се събудиш на верандата на приятел и да видиш опосум, който се опитва да ти открадне скритите зеленчуци, мисля, че е добра история.

Какво ти липсваше от България?
Планините, пейзажите. Там е толкова плоско, че който не го е изпитал, не може да си го представи. Холандия е като Алпите в сравнение със Северната територия. Толкова е плоско, че не виждаш много надалеч, само фасадите и къщите около теб, няма перспектива. Относно храната във всеки магазин има бяло българско сирене и сармички – лозови, но щеше да е по-добре да има и лютеница и луканка.

С какво не можеше да свикнеш?
Например, след като кажа, че съм от България, ми писна да обяснявам, че Брюксел не е столицата.

С какво се свиква лесно?
С отношението на хората. След 6 месеца си местен и никой никога не пита откъде си, какво си и/или любимото ми: „Ти чийо си?“, без което не може да посетиш нито едно село или малък град в България.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Дарвин?
Нещо със замразяване като Суб Зеро от Мортал Комбат, адски е горещо там.

Кое време от годината е най-доброто за посещение?
Българското лято, защото е сухият сезон, не вали и климатът е средиземноморски, през останалото време вали нонстоп и е супер влажно.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Ко? Не! – Не ползвам такива неща, не съм такова момче. Мрежата ми се състои от приятели и случайни факти.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Еми… Листчета, запалка… Питай ме некое друго въпросче. 

Виж какво от разказа на Йо за Дубай ни накара да вярваме, че светът чака да бъде видян и преживян, само трябва да се осмелиш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *