13 неща, които да не правиш в Австралия

Това не е просто държава, а цял континент. При това като никой друг

0 коментара Сподели:

Наричат Австралия „Щастливата страна“, но също и „Долна земя“. Това е един свят, толкова далече от всичко, с което сме свикнали, че направо се усеща като в различна вселена. Съвсем резонно първоначалният импулс е да се подиграваш. Трябва да потиснеш този порив, за доброто на всички. Все пак нито за секунда не забравяй – това е нация с ДНК на затворници.

Ето няколко основни неща, с които не трябва да се шегуваш в Австралия:

Не вземай на подбив разстоянията

Ако има нещо, което австралийците притежават в изобилие, то е земя. За съжаление повечето е неизползваема, но това е друга тема. Въпреки това там има такова изобилие от локации, че ако посещаваш по един различен плаж всеки ден, за да видиш всичките, ще ти отнеме има-няма… 27 години (!?!). Също така там е разположен най-изолираният град в света – Пърт, където живеят близо 2 милиона души, като най-близкият „съседен“ град е Аделаида, на разстояние малко над 2000 км.

Не се бъзикай с жегите

По принцип температурите в Австралия са поносими – 30–35 °C, но имаме и екстремни случаи. Примерно онзи 2 януари през 1960 в Однадата, когато термометърът заковал почти 51 градуса.

Затова и 90% от населението обитава бреговете – във вътрешността просто не се живее.

Един от опитите да се намери алтернатива на жегата е Кубър Педи, селище в северната част на Южна Австралия, където върху равнина са разположени само няколко постройки, а целият град се намира под земята в просторни пещери и тунели, наречени „землянки“. Като зверска географска ирония идва фактът, че в австралийските Алпи има повече сняг, отколкото в оригиналните австрийски.

Не се подигравай с Австрия

Има милиони хора, които бъркат Австрия и Австралия. Същите тези капацитети грешат Швеция с Швейцария и огромна част от тях живеят в една определена държава. Говорим за обърквания в толкова грандиозни размери, че в Австралия има складове, посветени на складиране и пренасочване на въпросните пратки с неправилната държава, във Виена също. Местните са го приели за част от живота и не се шокират, ако получат писмото си с транзитни марки от Европа. Хора сме, стават грешки.

Не се присмивай на австралийския английски

Освен че е характерен с игрив, мелодичен флоу и безброй извивки, австралийският английски изобилства и с безумни думи, които също като торбестите бозайници съществуват единствено там.

Само за да добиеш представа – момиче е sheela, а тоалетна е dunny.

Най-популярните марки заведения за бързо хранене също носят различни сленг прякори – това, дето започва с „М“, е Macca's, а това, дето завършва на „инг“, съответно е Hungry Jacks. Също най-мръсната обида в целия англоезичен свят, онази с произход женска анатомия, в Австралия се казва за здравей и здрасти и никой не се впечатлява.

Недей да осмиваш политиката

По принцип не е добра идея да влизаш в политически спорове, освен ако това не ти е работата –особено пък в Австралия. Ако си мислиш, че у нас ситуацията е скандална и всичко минава в безкрайни разправии, там е по-зле. Дотолкова, че когато двете големи пристанища Сидни и Мелбърн не успели да постигнат консенсус кое да стане столица, избрали Канбера – неутрален малък град, разположен точно по средата между двата мегаполиса.

Има и странни необясними случаи като например как през 60-те министър-председателят им влязъл в морето за едно гмуркане и изчезнал безследно. Считан е за мъртъв, макар и да не е намерено тяло, с причина за смъртта удавяне. После, за да почетат паметта му, австралийците построили в негова чест… плувен басейн. Интересен факт: Австралия е втората държава в света, която дава на жените право да гласуват, при това в далечната 1902 – близо 20–30 години преди останалите приети за прогресивни страни.

Не смей да иронизираш националните експорти на Австралия

Човек би се зачудил какво може да изнася държава, която на практика е една огромна пустиня, но ще се изненадате.

Австралия изнася пясък и камили за Саудитска Арабия. Също популацията на овце е по-голяма от тази на хората.

Страната разполага с 60 различни региона за вино, които произвеждат приблизително 1,35 трилиона бутилки годишно. Сред другите неочаквани експорти на Австралия са актриси за Холивуд: Никол Кидман, Марго Роби, Айла Фишър, Роуз Бърн, Катрин Лангфорд, Тереза Палмър, Ивон Страховски, Тони Колет, Самара Уивинг, Миа Вашиковска, Порша де Роси и Кейт Бланшет, колкото да споменем няколко. Един местен шегобиец пък се опита да продаде Нова Зеландия по eBay, но по ред причини сделката не се осъществи.

Не се шегувай с кафето

Всички места в Австралия разполагат със страхотно кафе, без значение от класата на заведението. Причината? Поради фактори като отдалеченост и разлика в начините за забавление кафявата напитка стига до Австралия сравнително късно и се позиционира като гурме занимание за ценители. За да обслужват нуждите на тези кулинарни бохеми, заведенията са принудени да правят кафе, от което дори италианец би пуснал сълза, преди да направи знак с палец и показалец за одобрение.

Ценителското отношение към топлите напитки обаче австралийците компенсират с тотална липса на вкус за допълненията.

В тази страна филия, намазана с масло и поръсена със захарни пръчици е типичен десерт, често срещан по партита за рожден ден. Хммм.

Не вземай на подбив традициите

Австралия е без съмнение държава с особено безумни традиции. Коледната трапеза например е морски дарове с акцент върху скаридите. Ако гледаш мач на стадиона пък, е абсолютно прието заедно с хотдог и картофки да хапваш пай с месо. Еквивалентът на Черен петък с намаления във всички магазини се провежда на 26 декември, само че носи името Boxing Day Test и не, не е свързан с бокс, а с крикет. Традиционната им игра е ези-тура с две монети, на вързано, която бидейки хазарт, е забранена през всеки ден в годината с едно изключение: празника, почитащ загиналите във войните.

Сред популярните спортни събития е ежегодна надпревара в Брисбън, където едни срещу други на пистата се изправят хлебарки. При завършване на училище има общонационална традиция да се правят пранкове на учителите, като всички ученици от 12 клас са облечени в дебилни костюми, с настървена употреба на водни пистолети.

Тази инициатива се нарича тематично: Muck Up Day.

И за последно, един от най-престижните социални ивенти в страната е Купата на Мелбърн, който е сравнително класически – състезание с коне в база Фремингтън. Интересното обаче е, че до въпросния хиподрум гостите трябва да преминат, газейки през тревата, често по време на проливен дъжд. В резултат на това всяка година има стотици дами в рокли с гол гръб, които подтичват през калта с обувки с висок ток в ръка, а националната телевизия намира за нужно да излъчва целия ритуал лайв.

Не се подхилвай при вида на Дънди Крокодила

Този филм е най-успешният австралийски филм на всички времена, който се класира под номер 2 в Америка в годината на излизането си. Хит е дори в България.

Морално остарялата и крайно несмешна комедия разказва за Майкъл Дънди, по прякор „Крокодила“ – австралиец, който не признава дребните удобства на модерната цивилизация. Вместо това предпочита да лови крокодили с голи ръце и да гони гигантски водни бикове, като нощите прекарва в бара, мъртъв, до събуждане под масата. Въпросният герой е вдъхновен от истински човек на име Род Ансел, истинска легенда, който години след филма загива при престрелка с полицията, след като причаква в засада местен шериф и открива огън по него. Иначе до ден днешен актьорът изиграл този луд човек, Пол Хогън, е със статут на национално съкровище и никой не може да каже лоша дума срещу него. Той даже получава награда „Златен глобус“ за ролята си, а самият филм има номинация за „Оскар“ в категория за оригинален сценарий.

Не се усмихвай под мустак на австралийците

Австралия е била затворническа колония и няма как да забравиш това даже за секунда.

За нация, създадена от подобна селекция, хората са шокиращо мили и възпитани. Примерно, ако се возиш сам в такси, се очаква да си говориш с водача на превозното средство. При това не само общи приказки, а неща от сорт на „Как мина денят ви?“, все едно сте първи приятели. Ако просто мълчиш като пукел, това се приема за особено грубо поведение и можеш да понесеш последици за това. Нисък рейтинг в uber най-вероятно, но все пак – никога не сме сигурни колко точно ще се вбеси бакшишът. Също, австралийците са нацията с най-много комарджии на глава от население – 80% от популацията залага по един или друг начин. Съвсем резонно 20% от всички покер машинки в света са позиционирани там. Интересен факт: най-много гърци извън Атина примерно могат да бъдат открити в Мелбърн, щата Виктория. Никой не знае как се е случило това, но явно тази локация има притегателната сила на Чикаго за българите.

Не вземай за смях кенгурутата

Историята как се е родило името, е измислица, но пък такава страхотна: английските пътешественици са се опитвали да обяснят на аборигените какво животно са видели, имитирайки кенгуру, и получили отговор на езика на местните: „Ти луд ли си бе, чуек?“. Кенгуруто до ден днешен е най-големият символ на държавата континент, позиционирано подобаващо на всякакви лога, щампи и печати. Сред странните факти за торбестото животно са, че тестисите на мъжкото са разположени доста встрани на пениса, а женското кенгуру в случай на заплаха може да сложи на пауза бременността си.

Кенгурутата изглеждат безобидни, но всъщност понякога нападат хора и кучета, като се вкопчват в тях или раздават тупаници.

Също, някои от тях са се научили къде се гледа нелегално опиум и редовно се случва да полазят реколтата. После кенгурутата под въздействие на наркотични вещества започват да скачат напосоки като от птичи поглед крайният резултат са житни кръгове като онези във Великобритания. Лудница.

С австралийските животни майтап не бива

Във флората и фауната в Австралия има екземпляри, които не се срещат никъде по света. Ако искаш селфи с коала, куока, вомбат, кенгуру или птицечовка, мястото е едно. Там също така има представители на най-отровните организми в целия свят, като синьопръстенни октоподи, каменни риби и сиднейски тунело-паяжен паяк. На този континент се намира и най-дългата ограда в света – 5614 километра, чиято функция е да пази хората от глутниците диви кучета динго. С тях поне битката продължава, местните отдавна са се предали в опитите да се справят с емутата, зайците и тръстиковите крастави жаби.

Има и митично създание на име drop bear – същество, което прилича на коала, но вместо да се храни с листа от евкалипт, убива хора.

Според редица сайтове въпросните дроп-мечки дебнат заблудени туристи от клоните на дърветата и после падат върху главите им. Според описанията седалищните части на смъртоносните мечета са покрити с отровни вендузи, гарантиращи бързо умъртвяване на жертвата. Според всички австралийци обаче това са пълни глупости и теории на конспирацията. Ние не вземаме отношение – ако видим табелка „Внимание мечки убийци!“, не бихме влезли в парка, пък който иска да ни се смее.

Не се хилете на Австралия

Освен една от най-странните, тази страна е и една от най-красивите. Там можете да видите Големия бариерен риф – най-голямата екосистема в света. Тасмания е доказано точката на картата с най-чист въздух. Това е и единственият континент без активен вулкан. Местните обаче подхождат към родината с хладен ентусиазъм: „Австралия е една огромна пустиня, където надеждата нито може да влезе, нито да излезе“. При всички случаи това е нещо, което си заслужава да се преживее.

Тук ти даваме наръчник за нещата, които е по-добре да не правиш във Видин

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *