Три занаята, които да си вземем от миналото

„Традициите оживяват“ в Сердика Център

0 коментара Сподели:

Сама по себе си думата „занаят“ звучи архаично и често ние, градските хора, я свързваме с дейности в миналото, които нямат връзка с реалния ни живот. Но истината е, че занаятите се променят и въпреки че наистина има такива, за които споменът е останал само в музеите, има и такива, които все още могат да задоволят потребностите на хората, при това по един много красив и устойчив начин.

Обикновено продуктите на традиционните занаяти са с дълъг живот, използват се от няколко поколения и макар и косвено „пренасят“ във времето познанията, свързани със създаването им.

Поради тази и редица други причини занаятите заслужават вниманието ни, а от Сердика Център отделят този дълъг уикенд, за да насочат погледите към позабравените български традиции. Изложението „Традициите оживяват“ събира под един покрив майстори, организирани от камарата на занаятите София, които могат да те докоснат до автентичното занаятчийско изкуство и да те запознаят с любопитна информация за историята и спецификата на конкретен занаят.

Със сигурност ще включим събитието в уикенд to do листата си, но преди това правим списък със занаятите, които нямаме нищо против да срещаме по-често и в наши дни.

Шапкарство

Вече е толкова рядко срещан занаят, че едва ли не трябва да си Мартенския заек, ако искаш да се срещнеш с шапкар на живо. А всъщност шапките са начин да се себеизразиш, те не скриват, а показват същността на човек и според нас е жалко, че правенето на шапки няма повече последователи. Ирина Сардарева е повелителката на шапките у нас и като такава ще ни покаже и разкаже повече за тази фина професия по време на изложението.

Тъкачество

И по-конкретно тъкането на чипровски килими, с които сме така горди, но някак заради това, че са неоправдано евтини, имат все по-малко последователи занаятчии. И въпреки че се говори как световни звезди като Мик Джагър, както и английски и френски аристократи имат в именията си от ценните килими, а в интериорните колекции в Pinterest са водещ акцент, славата им у нас сякаш е замряла и не са много хората, които искат да я изтупат от прахта. Едни от малкото ентусиасти са потомствените килимари от „Чушкарчето“, които ще са част от изложението, за да припомнят колко разнообразни по отношение на материал, техника, мотиви, композиция и колорит са техните килими.

Везбарство

Не са един или двама световните дизайнери, които черпят вдъхновение от българския фолклор. В миналото везането е било един от най-ценените отрасли на българското приложно изкуство. Творбите, както може да се нарече всичко, излязло изпод ръцете на везбарите, изобразяват творческия дух на българката и нейното търпение и любов към семейството и дома и за щастие, макар и не като толкова лично преживяване, и в наши дни има огромен неразвит потенциал в това занимание, най-вече в направление мода. По време на „Традициите оживяват“ Мария Панева – майстор в Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, ще покаже основни бодове в бродерията, както и част от своите произведения.

На изложението, което ще се проведе между 15 и 17 март на ниво -1 в Сердика Център, всеки посетител ще може да се докосне до още редица занаяти, като под ръководството на майсторите ще може да изработи сам дори музикален инструмент като гъдулка. (Следи събитието във Фейсбук)

За какъвто и занаят да говорим, за каквито и нови тенденции, едно си остава винаги непроменено. Майсторите пипат с ръцете и със сърцето си. И така те създават нещо уникално и неповторимо, което заслужава вниманието ни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *