ЕДИН ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ТЕСТЕ КАРТИ

Infinite Collision е проектът на Краси Стоименов, който решава да създаде дизайнерска общност в България, илюстрирайки тесте карти

0 коментара Сподели:

В България често слушаме за конкуренция, за това как искаме взаимно да си пречим и да си въртим номера, вместо да си помагаме и да се учим един от друг. Краси Стоименов решава да опровергае това, създавайки първото дизайнерско къмюнити в България. Както с повечето хубави неща, и това е станало съвсем случайно, докато той се е опитвал да събере 54 дизайнера, които да му нарисуват тесте карти. Срещнахме се с Краси малко преди рождения му ден и вместо да е в сатурнова дупка, той усилено работи по създаването на Infinite Collision. Рядко се случва някой да говори толкова запалено и с такъв ентусиазъм за проекта си както прави той. Тестето карти вече е пред финализация и съвсем скоро ще можеш да си го поръчаш в Kickstarter. А дотогава ти предлагаме да прочетеш какво го прави толкова специално.

Откъде ти дойде идеята за проекта?
Занимавам се от около четири години с дизайн и винаги съм искал да бъда част от къмюнити. Дълго време следя чуждестранните и те обикновено имат много готини цели, помагат си взаимно, учат се един от друг. Но в България такова няма. Тук по-скоро всеки работи сам по своите си проекти. Въпреки че всичките ми познати бяха на мнение, че в България няма как да се създаде дизайн общност, аз реших да опитам.

Идеята за картите се роди супер естествено, тъй като съм запален играч. Обожавам да играя на белот и да унижавам на сантасе. Бързо стана ясно, че ще ми трябва помощ и от други дизайнери, понеже исках всяка карта да разказва своята стилова история и нямаше как това да се случи, ако бях правил сам 55 карти.

Как успя да се свържеш с толкова много български дизайнери? Едва ли си познавал всички.
Първоначално мислех да направя проекта интернационален, понеже не познавам чак толкова български дизайнери. Направих моята карта, за да им представя идеята си, и те взеха, че се навиха да участват. Един от първите дизайнери, които се включиха в проекта, беше Петя Савова. След това всичко стана на принципа „Предай нататък“. Всеки следващ дизайнер ми предлагаше още поне три имена на познати и преди да се усетя, вече бяхме станали 55. Накрая не само, че си останахме само българи, ами и се наложи да отказвам на желаещи да се включат, защото картите бяха раздадени.

Как подбра хората, които да участват в проекта?
Беше ми важно да са много различни един от друг и да имат уникален стил. Така се случи, че в проекта участват хора, занимаващи се с фотография или илюстриране, има артисти и художници. Много разчитах и на препоръки от други дизайнери, освен че преглеждах портфолиото на всеки един от участниците. Някои от тях са толкова добри, че виждайки тяхната карта се замислих дали да не се откажа от всичко и да стана каменоделец.

Имаме скандално добри дизайнери в България.

Калоян и Христофор са правили desktop art за сайта ни. Ти как попадна на тях?
Калоян ми го препоръча Петя, а аз и така знаех кой е. Като цяло изобщо не очаквах да се навие, защото е ненормално добър. Очаквам такива хора да са заети с техни си проекти и да ми отказват, а то точно обратното стана – всички се запалиха по идеята. Така и Калоян, който ми върна готовата карта след няма и две седмици.

А на Христофор попаднах супер случайно. Приятел съм със сестра му, която постоянно шерва негови неща във Фейсбук. Беше въпрос на време да му пиша, защото стилът му е уникален. Харесва ми колко е различен и много се радвам, че се включи.

Разкажи ми нещо повече за самите карти – как се произвеждат, как ще ги финансирате, къде ще могат да се купят?
Картите ще са с частичен лак отзад на гърба, избрали сме хубава хартия и мат. Още съвсем малко време и ще стартираме кампанията по събиране на средства в Кикстартър, а с парите искаме да направим изложба в Берлин и София. Остава ни да направим видеото и пускаме кампанията. Имам луд късмет, че всеки от дизайнерите познава хора, които искат да ни помогнат. Така вече имам и страхотен екип, с който да направим клипа. В крайна сметка точно това беше идеята на проекта – заедно и с взаимни усилия да създадем нещо специално.

Не е ли трудно да обединиш стилово 55 различни дизайнери в едно тесте карти?
Точно това му е хубавото на тестето – всеки един дизайнер има свой идентичен подход и своя визия към съответната карта. Аз съм им дал пълна свобода за изява, именно защото искам те да покажат тяхната представа за картата. Това, че стилово картинките не си приличат, не е проблем, защото има консистентни елементи като рамките и знаците, което е напълно достатъчно. Идеята е да се покаже стиловата диверсификация на дизайнерите чрез картите. Приятен бонус е, че тестето става за игра.

Коя беше най-исканата карта?
Дама Пика! Поне десет човека ми я искаха. Тя беше една от първите пет карти, които раздадох. В началото питах кой коя иска, накрая вече раздавах каквото е останало.

Ти коя карта си избра да направиш?
Аз си бях харесал Асо спатия. Харесва ми парадокса да е хем най-силната карта, хем най-слабата боя. Само не я качвай, искам да покажете другите карти!

Според теб могат ли да се печелят пари с дизайн в България?
Естествено! Зависи къде работиш и какви очаквания имаш. Не винаги можеш да правиш нещата, които искаш, като готини реклами и концептуален арт, но не трябва да се отказваш. Наскоро научих за един дизайнер, който си живее тук на село, но работи за Холивуд. Всичко е възможно!

Хвърли око и на проекта ни DESKTOP ART, в който родни илюстратори рисуват за теб.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *