АГУС ЗА ИЗКУСТВОТО ТЕПАНЯКИ

Това яде ли се, наблюдава ли се, опасно ли е и можеш ли да го овладееш у дома - директно от мастър Агус

0 коментара Сподели:

Като за финал на нашата суши експедиция ти представяме един от мастърите на японското кулинарно изкуство. Агус е едва на 32, но вече е тепаняки майстор със завиден опит в един от най-добрите столични ресторанти – Edo Sushi. Роден е в град Тегал, Централна Джава в Индонезия. Посетихме го там, където творенето и готвенето са едно и също нещо, а и искахме да разберем каква е тайната на новата мода в японската кухня – тепаняки.

Как се запали по тепанякито?

Семейството ми има корени в готварството и тепанякито. Това ме мотивира да завърша Международната академия в Джакарта. След дипломирането си започнах да практикувам и така вече цели 14 години.

Тепаняки е нова техника на готвене за България. Какво точно представлява?

Тепанякито е стил в японската кухня за приготвяне на храна върху нагорещена плоча. Самата дума произхожда от „тепан“ – нагорещена плоча и „яки“ – готвя. Всичко това е придружено с много интересно акробатично шоу.

Откъде произхожда тепанякито и как е станало толкова популярно във времето?

Родината на тепанякито е Япония и ако не се лъжа, датира от 1945 г. Напливът на туристи накарал японската верига ресторанти Мисоно да даде началото на този тип приготвяне на храната. Впоследствие се оказало, че то е по-популярно сред чужденците, отколкото сред самите японци и бързо поело път към Европа и останалите континенти.

С какви продукти се приготвя тепаняки?

Може спокойно да се каже – с най-полезните! Всички ястия са на основата на ориз със зеленчуци и яйце и към тях добавяме по избор сьомга, риба тон, калмари, скариди, телешко, пилешко, патешко и агнешко месо. Получава се не просто здравословно, но и много апетитно. Всеки път като ги изброявам, и ми се прияжда.

 

Колко време ти отне, за да станеш мастър тепаняки шеф?

Основата я положих в академията в Джакарта. Следват дълги години практикуване и усъвършенстване на всяко едно мое движение по време на шоуто, докато се получи безупречното изпълнение.

Кое е по-важно при гот­венето на тепаняки: акробатичните или готварските умения?

Най-важна е, разбира се, вкусната храна, но това, което прави усещането незабравимо, е комбинацията от акробатичното шоу и вкусната храна.

Какви умения са необходими, за да бъдеш добър тепаняки шеф?

За да направиш качествено шоу, трябва да си доста сръчен, добър жонгльор и много креативен в представлението си.

Идеята на тепаняки шоуто е да забавляваш хората. Накараш ли ги да се смеят, значи си постигнал целта си.

Готварските умения също са много важни – правилното миксиране на различните сосове, приготвянето на ориза и изпичането на различните видове меса и риби е нещо, което изисква доста практика и усет.

Можем ли да си направим тепаняки вкъщи?

Внимавайте с въртенето на ножовете, за да не се нараните! Иначе бихте могли, ако разполагате с всички продукти и имате голям плосък тиган вместо тепан и най-вече желание за нещо интересно.

Виж още кои са най-добрите места за суши в София.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *