11 БЪЛГАРСКИ АВТОРИ “НА ЛОВ” ЗА ИСТОРИИ В СОЦИАЛНИЯ ЕКСПЕРИМЕНТ STAY TRUE STORY

Единайсетте на Ballantine’s ще “откупуват” интересни разкази срещу чаша уиски

0 коментара Сподели:

Интересни, забавни, неочаквани, градски или пък абсурдни истории ще издирват популярни български автори в рамките на новия проект на Ballantine’s – Stay True Story. Всеки може да изпрати своето предложение на www.staytruestory.bg/send-story, а основен критерий при избора ще бъде героите да остават верни на себе си или както казва мотото на Ballantine’s – STAY TRUE!

11 писатели и блогъри вече в очакване на интересни случки, които да преразкажат през своя поглед, със своите думи и да ги направят достояние на широката публика.

На борда на социалния експеримент са Александър Христов, Александър Шпатов, Белослава Димитрова, Васил Георгиев, Васил Панайотов, Красимира Хаджииванова, Мария Илиева, Мила Михова, Ралица Стоянова, Тео Чепилов и Самуил Петканов. През следващите месеци се очаква включването на още популярни имена. В рамките на социалния експеримент Stay True Story авторите ще имат и специални предизвикателства – да тръгнат на “лов за истории” в града, да “откупят” нечия история в бара срещу чаша Ballantine’s, да напишат обща история заедно с приятели или пък с непознати или да се състезават помежду си за по-добрия прочит на една и съща история. Всичко това феновете ще могат да следят на сайта www.staytruestory.bg, където вече са публикувани и първите истории.

Stay True Story e своеобразно продължение на успешния проект на Ballantine’s – Stay True People, който разказа историите на 10 характерни личности, успели да останат верни на себе си. Той улoви във видео техните успешни истории и разбирането им за смисъла на живота и мястото ни в него.

Повече за Единайсетте на Ballantine’s:
Александър Христов е автор на сборника „Следобеди, които…”, както и на редица разкази, излизали в периодичния печат. Носител е и на няколко престижни литературни награди. Завършва магистратура по творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски” и работи като сценарист и редактор в медия. Превежда художествена литература, но най-много обича да я чете.

Александър Шпатов е автор на сборниците #НаЖивоОтСофия и „Том 2.0“, в който са събрани оптимизираните разкази от първите му три книги: Бележки подлиния (2005), Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011). Носител е на наградата “Южна пролет” за най-добър дебют. Вярва, че всеки има какво да разкаже и че това става най-лесно на по питие.

Радио Бинар. Бела е пътешественик, бохем, любител на шапки, читател с вътрешно горене. С тенденция да се рови из стари съкровища, скрити по тавани и мазета. Грижи се всекидневно за най-добрия си приятел – въображението. Лети със своя Червен кон – Персифедрон, укротява думи и е готова да зашлеви скуката. Обича локвите и как времето се отразява в тях. Свидетел на красотата. Но ще ти покаже и злото. Не крие никога нищо, особено в писането. Вярва в поезията. Поддържа повече от пет години блог със стихотворения Форсмажорна. Двете й книги „Начало и Край“ и „Дивата природа“ ще те накарат да ги изгориш или …

Васил Георгиев (1975). Роден е и живее в София. Адвокат. Доктор по право. Преподавател по правни науки. Автор на сборниците с разкази "Будистки плаж", "Уличник", "Деград" (награда "Хеликон" за 2011 г.) и романа "Апарат" (роман на годината за 2014 г.). През 2016 г. ще излезе новия му роман "Екс орбита" И не се притеснявайте да му разказвате, адвокатите са от “добрите”.

Васил Панайотов е писател и журналист, избягал отдавна от робството на чиновническия труд, лишен от въображение и свобода. За себе си като писател казва, че е разказвач и в никакъв случай не се смята за анализатор, поучител и проповедник. Със своя роман "Отчужден" той се класира втори в анонимния конкурс на издателство "Сиела" сред 400 други ръкописи, а сега е и един от финалистите в риалити формата “Ръкописът”. Има всякакви татуси по тялото, а един от тях е поема на Буковски. Бил е в националния отбор по плуване, а сега обича боксовия ринг. "Платон е биел наред всички в Академията, Хемингуей се е преструвал на боксьор, Буковски има боксьор на гроба. Мисля, че мога да ги бия и тримата", твърди Васил и не можем да сме сигурни дали се шегува или е сериозен.

Красимира Хаджииванова се занимава професионално с онлайн медии, поддържа и собствен блог, Krasitta.com в който пише за живота от нещата. Вълнува се от това как да променяме средата, в която живеем, като изразяваме ясно гражданската си позиция и отстояваме правата си. Харесва хора, които не се взимат прекалено насериозно и могат да открият нещо положително и смешно и в най-трудните моменти.

Мария Илиева е филолог по образование, понастоящем координатор проекти в сферата на дигиталния маркетинг. С разностранни и непостоянни интереси. Автор на блог и майка на две деца.

Мила Михова e оперна певица, гражданин на света със софийска регистрация, любимо лице в проекта Stay True People и не на последно място автор на книгата Urban Jungle. Пише така, както говори. Текстовете й са достъпни, директни и най-вече смешни, защото зад 90% от тях стоят истински истории.

Ралица Стоянова е журналист, копирайтър и блондинка. Има опит с писането на икономически анализи, статии за чистене на петна от кетчуп по килима, къси разкази и проектороман, с който стигна до финалите на литературното реалити „Ръкописът“. Колекционира забавни реплики и ситуации от софийските барове, затова внимавайте какви ги говорите, докато си пиете уискито с нея.

В съзнателната част от бита си Самуил Петканов пишe Не!Новините, статуси, статии и тук-таме сценарии. В несъзнателната пишe “някои от законите на страната, в 98% от родните медии и всички новооткрити предсказания на Ванга, които рязко са се оказали верни. „Не съм зодия везни и няколко други”.

Тео Чепилов е представител на младите градски разказвачи от кръга на легендарното списание ЕГОИСТ. Автор на десетки разкази и стотици статии, през последните години историите му вече са част от най-успешните български сериали като „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Домашен арест”, на които той е сценарист и ко-създател. Тео Чепилов води колонка с онлайн разсъждения на градска тематика в ърбън библията goguide.bg като един от постовете там е превърналият се в култ „10-ТЕ НАЙ-ЯРКИ ВИДА СОФИЯНЦИ”, събрал над 500 000 четения. Понеже повечето негови текстове са вдъхновени от случки на приятели, Тео е въвел правило, че дължи почерпка с уиски на всеки, който се разпознае някъде в тях.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *