Инфлуенсърството – истината или предизвикателство

Играта на мода

0 коментара Сподели:

Колко истински са хората днес? Приказката за „кокошката или яйцето“ вече се видоизменя в „истината или човекът“, но кое е първо и дали изобщо са съвместими, е трудно да се прецени. Припокрива ли се изобщо това, което показват хората в социалната мрежа, с това, което представляват действително. Не следваме ли грешни хора и прекалено сляпо?

Напоследък се прибирам смазана от работа и едновременно с това понякога удовлетворена, защото не се чувствам безполезна. Като всеки сравнително нормален човек имам работа, емоционални и социални вълнения, хобита и обичам приятни изживявания, които си набавям чрез пътувания, изкуство или вечер с приятели. Един вид има за какво да съществуваш на този свят, но дори тишината понякога те дразни, изникват проблеми, закъсваш го здраво и някак не можеш да си починеш пълноценно.

Тогава, разцъквайки социалните мрежи, попадаш на различни и интересни образи. Например аз следвам различни социални особи и те винаги изглеждат щастливи, заредени, удовлетворени, сякаш всичко в живота им е толкова наред, че

в един момент осъзнаваш колко изкуствено е това поведение, но това са преценили да ти показват.

Новината за веган инфлуенсърката Йована Мендоса Айрес събуди много сериозни размисли в мен. Дамата е на 28 години, онлайн е позната като Равана (Rawvana) и този текст съвсем няма да е за нея, а за историята ѝ, която според мен се припокрива с много други. Оказва се, че месеци наред пред завидния си брой последователи тя крие, че яде животински продукти, защото тялото ѝ е изпаднало в тотален колапс. Разкрита е случайно във видео, което показва, че яде риба, а паралелно проповядва веганство. След това прави дълъг клип, в който се оправдава пред милиони хора, които не я разбират и не приемат извиненията ѝ. Започнала да яде животински продукти, защото от това е зависела нормалната функция на нейния организъм.

От една страна, ако си веган и се окаже, че твоето гуру те е подвело, първичната реакция е наистина да си гневен, ядосан, да искаш някак да нараниш и да покажеш на този човек колко грешно е постъпил. От друга страна

всеки инфлуенсър, независимо какво проповядва и показва, е просто… човек.

Човек, който един ден ще умре. Обикновено същество в комплект с всичките дефекти в тялото и характера си, който се справя с всички гадости, генерирани от взаимоотношения с  проблемно семейство, кофти партньор, фалшиви приятели и лични счупвания на ментално ниво.

Втрещявам се, че хората забравят това, все пак много актьори и световноизвестни звезди от далеч по-висок ранг в обществото имат психически проблеми, страдат от алкохолизъм, наркомания и много сериозни пороци.

Истината е, че до голяма степен приемам, особено жените инфлуенсъри, като бунтари, които много трудно намират приятели и хора, с които могат да комуникират естествено, което в един момент от живота им е довело до нуждата да споделят идеите и мислите си онлайн. Тогава са преоткрили вълнението да бъдеш разбиран, харесван, приеман и честно казано – опасявам се, че

всичкото това харесване и лайкване действа като наркотик.

Не можеш да се откажеш от него. Доста е пристрастяващо.

Следвам жени и мъже с хиляди последователи, които са интересни, особени и понякога доста рядко споделят лошото си настроение, разкриват за момент завесата към личния си живот, но всичките тези последователи забравят, че те не са приятели на подобен тип онлайн хора със силно присъствие. Всеки в социалната мрежа сам определя каква информация да разпространява за себе си и ако тя е фалшива, то той носи тежестта от това. Ти като последовател винаги с щракването на един бутон може да си тръгнеш от там, а тежестта остава за този инфлуенсър, който подвежда хората, които са вложили доверието си в него.

Изключително бързо моето последване губят хора, които, дори да познавам, дори да съм приемала за свестни, изведнъж започват да рекламират всякакви глупости безразборно и по доста повърхностен начин. Това е като да пишеш ревю за книга, но да не си прочел съдържанието.

Не получаваш нищо пълноценно като последовател, а само помагаш човекът с приз на инфлуенсър да получи своя хонорар от рекламодателя си.

В този ред на мисли мога да разбера гнева на всички последователи, които са се почувствали излъгани от действията на Равана, но мога да разбера и нея. От около четири години не консумирам месо и се чувствам чудесно, но ако престане да бъде така, ще търся нови начини да съм пълноценна в своята кожа, особено ако здравето ми зависи от това. Самата тя казва, че консумацията на животински продукти при нея е била експеримент, но колко може наистина да се вярва на това? Възможно е да е поредната измислица, която замазва очите и ако никога не се беше появило нейно видео, вероятно тя никога нямаше да признае, че е променила начина си на хранене. Нещо толкова малко, от което обаче зависи цялата ти репутация и тежест като образ в технологичния свят.

Така че

на лъжата краката са къси, но нека мозъците ни не са плитки,

защото всеки крие неща. Всеки има своите малки мръсни тайни, които остават такива, понеже знае, че хората малко или много са ограничени и няма да те разберат. Но да премълчаваш сравнително често е коренно различно нещо от това да мамиш – и това също има значение.

Инфлуенсърството е една игра, която те предизвиква да избереш истината или да залъгваш всички, но най-много себе си.

В тайния свят на един телеагент

Лорина Камбурова и Любен Дилов-син, които могат и да мразят

За останалите тайни на града последвай Instagram профила ни и спечели колекция класни български вина

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *